Увеличаване на възможните работни часове за пилотите

Асоциацията на пилотите във Великобритания, Balpa, се изказа срещу законовите промени, които ЕС се опитва да прокара за всички държави членки. Тази част от тях, която засяга авиационни права, може да позволи на пилотите да работят до 22 непрекъснати часа на смяна. Досегашният позволен брой беше 16 1/2 часа. Даже и към момента се счита, че дългото работно време пречи на служителите да вършат качествено работата си и излага клиентите на риск.

Докато много авиокомпании биха се възползвали от закона, ако той бъде приет, за да плащат на пилотите си по-малко, то едва ли пътниците биха били доволни, ако качеството на услугата, за която плащат, се понижи. Никой не би закупил самолетни билети, знаейки, че има вариант на главния отговорен за неговата безопасност да му се приспи или да му стане лошо.

По статистика над 80% от самолетните катастрофи на територията на Европа са се случили благодарение на човешка грешка. Balpa обяви, че твърдо се противопоставя на хармонизирането на законите на Великобритания с тези на ЕС. В проекта се предвижда възможност за това всеки пилот да прави седем последователни ранни излитания, което е значително повече, отколкото е било досега. Това може да предизвика значителни смущения в организма на летците и накрая те просто да се предадат пред чувството за умора.

Според Balpa позволените последователни часове работа и броя ранни излитания и преди са били много, но сега вече са преминали допустимата граница. Предложените законови промени биха увеличили труда на пилотите с цели 17%, което изобщо не е препоръчително.

В САЩ след катастрофа, предизвикана от човешка грешка преди три години, бе намалено количеството работа, което се позволява на летците да извършват. Тогава загиналите бяха 50 човека на борда на полет за Ню Йорк на Colgan Air. Затова и на техните пилоти не се позволяват повече от 13 последователни часа летене.

Капитан Тим Прайс от British Airways заяви, че представителите на индустрията не поставят увеличените приходи над сигурността на екипажа и пътниците. Според него 22 часа са абсолютно изпълнима горна граница.

Тепърва предстоят да бъдат приети законовите промени.