Уеб дизайн на туристически сайт – част първа

Всяка уеб страница има своя специфика в зависимост от това за коя индустрия се отнася

В сферата на туризма най-сложни за изработка са сайтовете на големите туроператори, които изискват познаване на особеностите на туристическия бизнес, изграждане на сайта в зависимост от изискванията на клиента и повече технологично време за изработка.

Сайтовете на хотели от своя страна са сравнително по-опростени, но при тях се набляга предимно върху красивия дизайн и интерактивното представяне на сградата, стаите и допълнителните съоръжения.

От къде да започнем?

За дизайнера

Особено важна в случая е комуникацията дизайнер – клиент. Не че в други сфери това не е важен фактор за успеха на даден сайт, но в сферата на туризма има прекалено много специфични особености които трябва да се вземат в предвид и без този диалог изграждането на удобен за посетителите сайт е невъзможно. Освен това всяка агенция или туроператор има своите специфични нужди и изисквания които произтичат от различните дейности на които набляга. Тук под „специфични нужди” разбирайте – бланки за резервации, бланки за вкарване на различни по вид оферти, галерии със снимки, база данни с хотели и т.н. Накои агенции наблягат на пълненето на сайта с информация, други на красивия дизайн и лесния достъп. При хотелите особено важно е интерактивното представяне на информацията, което може да стане с флаш анимации, 360 градусови снимки, презентации и др.

За клиента

Клиента трябва  да предприеме 2 важни стъпки преди до направи своята поръчка:

1. Избор на добра фирма за уеб дизайн

2. Разглеждане на сайтовете на конкуренцията и набелязване на предварителни цели относно дизайн и функционалност

Първата стъпка е от жизненоважно значение, тъй като в България повечето фирми за уеб дизайн не са съсредоточени в определена сфера, а правят каквото им се поръча без значение дали е в тяхната компетенция.

Втората стъпка ще спести на вас и на вашите дизайнери ценно време. Ако вече имате сайт, но искате да направите нов и по-модерен такъв, най добрата опция е редизайн на стария сайт – това ще ви спести средства и време, но не винаги е възможна опция, особено ако стария ви сайт е бил статичен. Все пак е хубаво да вземете добрите страни на стария сайт и да направите списък с нововъведенията които искате да присъстват в новия – било то резервационна система, база данни с хотели, галерия със снимки, онлайн резервации и  плащания, информация за дестинациите и т.н.

Следващата стъпка е дизайна – тук клиентите винаги се изкушават да поискат и платят за нещо по завъртяно, някой шарен флаш или подвижни менюта, а пък дизайнерите от своя страна охолно се съгласяват, защото това значи повече пари за тях. Но много рядко дизайна е сполучлив – в крайна сметка имайте в предвид че колкото е по-опростен дизайна толкова по-функционален е сайта и в крайна сметка целта на вашия сайт е да ви носи продажби а не да виси в интернет като луксозна витрина на която няма нищо.

Автор: Антон Дойков

www.Creativepartners.org