Уникално съчетание на природа и история – Велинград

Велинград се слави като най-големият балнеологичен курорт в България и като прекрасно място за отдих и почивка. Разположен е на около 130 км. от София и на 80 км. от Пловдив. Простира се в обятията на живописната Чепинска долина и е заобиколен от величествената красота на Родопите.

Велинград има особено благоприятно местоположение, тъй като районът му е богат на минерални извори, чиято вода е с уникални лечебни качества. Планината е била не по-малко щедра и към заобикалящата го природа, тъй като я е надарила с приказни гледки, райски кътчета и множество скални феномени. Казано с няколко думи – Велинград разполага с всички необходими предпоставки за прекарването на една незабравима почивка.

Ако решите да посетите Велинград, за да потърсите лек за своите здравословни проблеми или просто, защото искате да избягате от натовареното ежедневие, със сигурност няма да съжалявате за избора си. Тук има голямо разнообразие от хотели, където можете да отседнете и които отговарят на финансовите ви възможности и могат да задоволяват и най-изисканите вкусове. Също така ще откриете и доста приятни и уютни заведения, където да хапнете местни ястия на прилични цени.
В последните години спа туризмът във Велинград се развива с бурни темпове. Големите хотели държат на качествените услуги и продукти, които предлагат на гостите си и поради тази причина голяма част от клиентите се завръщат и на следващата година. Те преоткриват там не само уникалното въздействие на спа процедурите и терапията, но и са запленени от красотата на природата, дългото минало на града и гостоприемството на местните.

В и около Велинград могат да се разгледат множество интересни исторически и природни обекти. Такива са Историческия музей, крепостта Цепина,пещерата Лепеница, местността Юндола, природни паркове и т.н. Има чудесни условия за каране на колело в планината, практикуване на селски и еко туризъм.