Фирмения блог – вашата собствена медия

Предполагам всеки ще се съгласи, че е важно за всяка фирма или марка да присъстват в медиите. Ако сте се опитвали да предложите статия или новина за вас на определена медия за да я публикуват сте се убедили, че те рядко се съгласяват. Често поставят условия как да изглежда публикацията, колко символа да съдържа, не трябва да има линкове, не трябва да е прекалено рекламна и т.н. Те изцяло контролират публикацията и от тях зависи дали ще я публикуват и как ще изглежда.

Една от основните причини фирмите да се стремят да присъстват в медиите, е че така те могат лесно да разпространят своите идеи. Но за една нова фирма, която не е широко позната и сега стартира своя бизнес е почти невъзможно да получи медийно внимание. Причините са няколко, но едната е че хората приемат публикациите в медиите като достоверни и им вярват, а медиите предпочитат

да търсят мнения от доказалите се фирми и рядко рискуват с нови идеи и истории, т.е. те предпочитат да действат на сигурно с известни фирми.

Естествено има и доста изключения, които търсят нови идеи, нови фирми, нови лица и са отворени към новото. Но каква е алтернативата за нова фирма, която не е известна, но вярва, че има какво да каже и иска да разпространи своята история. Благодарение на Интернет и развитието на технологиите всяка фирма може да създаде своя собствена медиия. Как? Като си направи фирмен блог.

Всяка фирма и всеки продукт/услуга има своя история: какво прави, за кого го прави, как го прави, защо да изберат нея, с какво тя е по-различна, кои са хората, които стоят зад тази фирма и т.н. Блогът ни дава възможност да разказваме всички тези истории. Най-хубавото, е че блога е интерактивна медия, т.е. дава възможност за контактуване с читателите/потребителите. Това е много важно ако искаме да разпространим своите идеи. Във всеки момент можем да чуем какво мислят нашите клиенти за нас и ако грешим да променим нещата навреме.

При блога няма ограничения, ние изцяло контролираме как ще изглеждат историите, които пишем. Ние решаваме за какво да пишем. Замислете се, това е страхотно, имате свободата да разкажете всичките си истории на своите клиенти и да покажете, че сте фирма, с която си струва да се работи. Може да пишете полезни съвети за вашия продукт/продукта, новини около услугата/продукта, информация от “кухнята” на фирмата, постижения на фирмата, актуални промоции и оферти, да се обсъждат проекти на фирмата, информация за вашите партньори, какво ви харесва, от какво се интересувате, какви каузи поддържате, за какво ви пука, какво искате да промените, философия на работа, да питате за мнения и препоръки и т.н. и т.н.

В своята презентация (Как да разпространим своите идеи) Сет Годин говори за това, че маркетингът на всеки продукт/услуга е свързан с това да може да се разпространи идеята за него. Защото в крайна сметка всеки продукт/услуга е направен с определена идея и за да може да се стигне до продажба идеята трябва да достигне до правилните хора. Аз вярвам, че блога дава страхотна възможност за разпрастранение на нашите идеи. Всичко зависи от нас и това колко забележителни са нашите идеи и какви истории разказваме за тях. Още Годин казва, че идеите, които се разпространяват успяват, а идеите които не се разпространяван не успяват.

Другото страхотно нещо на фирмения блог, е че няма как да ви копират, просто защото никй не може да копира вашите идеи и да ги разказва по по-впечатляващ начин от вас. Тук правила няма, всеки може да експериментира. Както казва Дейвид Миърман Скот в своята книга „Новите правила в маркетинга и в ПР“ трябва да мислим като издатели и да предлагаме интересна, полезна и впечатляваща информация на нашите клинети. Фирмения блог е наистина вашата собствена медия, където клиентите ви ще намерят отговор на всички въпроси, които ги интересуват, ще нучават всичко нова за вас, вашите успехи, вшите идеи и ще се превърнете в лидери в бранша, които всички ще следват.

Когато клиентите ви търсят информация за определен проблем в интернет, който решава вашата фирма и ако вие сте писали в блога статия за него те ще ви открият. Все повече журналисти следят блоговете и ако водите един наистина страхотен блог скоро известните медии ще ви предлагат сами да пишат за вас и да публикуват ваши статии. Просто защото вие ще сте лидера в бранша, който успява да разпространи своите идеи директно като говори на клиентите си.

Благодарение на блога може да се обвърже личният имидж с бранд за да се добави стойносткъм марката. Ето един цитат от Скот Гинсберг (Мake a Name for Yourself), който е потвърждение на горното: „Хората купуват Вас, Вашето име и Вашата репутация преди да направят избора дали да купят Вашата компания, продуктите или услугите, които продавате. Ето защо е толкова важо да добавите допълнителна стойност към своя имидж.”

Тънкият момент е как да съчетаем личната информация за фирмата и полезната информация за клиента. Вярвам, че с желание, откритост и експериментиране всеки може да открие перфектната формула за своята фирмена медия.

Блога за маркетинг на Стефан Русев

Article Source

rating_off-23rating_off-23rating_off-23rating_off-23rating_off-23 (Няма гласове)
loading-28 Loading …
Тази статия е разглеждана 180 пъти.

RSS feed © 2012 Статиите.ком
Powered by WordPress · Using Article Directory plugin · Theme by Dimox