Фотографско оборудване

Има любители на природата, за които една от най-важните части от екипировката е фотографското оборудване. За всички онези, които не могат без да снимат и запечатват красивите моменти от своите преходи, сме подготвили няколко съвета за оборудването за фотография под формата на въпроси и отговори:

Какви са различните видове фотоапарати?

Има няколко вида фотоапарати, някои от които са налични и като цифрови:

– Апарати за еднократка употреба – Компактни – Далекомерни

– Огледално-рефлексни

Как работи един традиционен фотоапарат?

Един традиционен фотоапарат има три елемента, които го правят да работи – оптичният елемент или лещите, химичният елемент или фотофилмът и механичният елемент или самото тяло на апарата. Ето и основните части на един фотоапарат и техните функции:

– Лещите – това са обработени и извити стъкла или пластмасови части, които улавят светлината, която се отразява от обектите и я насочват към окото на фотографа – Филмът – неговата работа е да запише образа, който фотографа вижда като това става под формата на химична реакция на фотофилма със светлината отразявана от обекта и улавяна от лещите

– Тяло на фотоапарата – като цяло да подложите филма на действието на светлината не е достатъчно. Той също трябва да бъде предпазван да не се подлага на светлина прекалено дълго време. Тялото на апарата е затворена кутия със затвор между лещите и филма и този затвор контролира количеството светлина, което се пропуска през обектива.

Прекалено многото светлина пропусната към филма означава, че снимката ще бъде тотално заличена, а недостатъчното количество светлина ще направи снимката прекалено тъмна. Традиционните фотоапарати имат една част наречена бленда, чрез която фотографа може да контролира скоростта на отваряне на затвора.

Как работят цифровите камери?

Цифровите камери и апарати работят на същия принцип както и традиционните. Те имат серия от лещи, които фокусират светлината и създават образ на обекта или пейзажа. Вместо обаче да използват фотофилм за записване на образа, те имат полупроводниково устройство, което го записва по електронен път.

Цифровата камера е много по-удобна ако искате да изпратите снимките на приятел по е-мейла или да ги качите в някой сайт, защото можете директно да ги получите без да се налага химически да се проявява филма, да се принтират снимките върху хартия и след това да ги сканирате, за да можете да ги изпратите или каквото там искате да направите.

От какво оборудване има нужда традиционният фотоапарат?

Оборудването, от което се нуждаете ако използвате традиционен апарат, зависи от това дали сте професионален фотограф или просто любител. Някои от нещата, от които се нуждаете са:

– Калъф или чанта за апарата – Комплект лещи – Чанта за съхранение и носене на лещите – Защитна капачка за обектива – Светкавица – Кутийка за съхранение на филма

– Резервни филми (ленти)

Може също да си вземете и оборудване за проявяване на филми, ако искате сами да изкарвате снимките си.

Какво оборудване е необходимо при цифровите фотоапарати?

При цифровите апарати оборудването, което ви е необходимо е в голяма степен същото както и при традиционните, но без филмите и кутийката за съхранението им. Ето и основните неща, от които имате нужда:

– Чанта или калъф – Комплект лещи – Чанта за съхранение и носене на лещите – Предпазна капачка за обектива – Светкавица

– Свързващо USB устройство

Ако искате да изкарате снимките на хартия, няма да ви трябват химически вещества за това, просто имате нужда от:

– Компютър – Компютърен принтер – USB връзка

– Фотохартия

Има ли нужда от триножник?

Не задължително. Професионалните фотографи често използват триножник, за да могат да се фокусират по-прецизно върху обекта. Триножниците най-вече се използват при снимки в студио или на събития като сватби, където е необходимо по-прецизно нагласяне на снимката.

Article Source

rating_off-1-13rating_off-1-13rating_off-1-13rating_off-1-13rating_off-1-13 (Няма гласове)
loading-1-15 Loading …
Тази статия е разглеждана 164 пъти.

RSS feed © 2012 Статиите.ком
Powered by WordPress · Using Article Directory plugin · Theme by Dimox