Щорите – важна част от интериора.

Щорите – важна част от интериора.
Видове щори за обзавеждане на дома и като елемент от интериора.

Външни щори.

Предимствата на външните щори са, че не отнемат от пространството вътре в стаята и не спомагат за събирането на прах вътре в помещението. Предназначени са за външен монтаж не изискват особено големи грижи. Съществуват два вида – ролетни и ламелни. И двата вида външни щори се контролират отвътре.

Основните функции на външните ролетни щори, освен очакваното затъмнение, са добрата шумо и топлоизолация. Те се постигат само когато щората е спусната – ако искате да изолирате външния шум ще се наложи да стоите на тъмно.

Основен недостатък на външните ролетни щори е невъзможността с тях да се регулира светлината в помещението. Не позволяват плавно регулиране, освен с контролиране на нивото на спускане върху светлия отвор на прозореца.

За разлика от тях, с външните ламелни щори може да се регулира светлината. Те се вдигат и спускат плавно, но в същото време самите елементи на щората, индивидуалните ламели се отварят и затварят, въртят се в различен ъгъл, в помещения с външни ламелни щори, дори при напълно спусната щора, пак може да е светло.

Вътрешни Щори.

Хоризонтални щори. – Те са най-разпространеният вид щори за вътрешен монтаж. Използват се както в офиса, така и в дома, поради осигуряването на лесен контрол на светлината чрез движението на ламелите.
В миналото, често срещан вариант за монтаж на хоризонтални щори беше между стъклата на стари двукатни дървени дограми, но с масовото навлизане и подмяната на старата дограма с PVC и алуминиеви дограми, при които стъклопакета е неделим и разстоянието е по-малко, щорите се монтират от външната страна, над стъклото, от страната на помещението, без да се нарушава цялостта и изолацията на дограмата. Вече се предлагат и щори които се монтират вътре в стъклопакета, но не са масово разпространени и малко фирми работят с такъв вид профили и щори.

Вертикални щори. – Mного разпространен и практичен вариант за щора, има функциите на хоризонталните, разликата е в посоката на отваряне и контролиране на слънчевата светлина и поради спецификата на слънчевите лъчи и невъзможността за прекъсването им, този тип щори са с малко по-ниска полезност. Предлагат се в няколко размера на ширината на тестилната лента и с няколко вида механизми-за еднопосочно, двупосочно и смесено свиване и управление.
Римски щори. – Римската щора навлезе и се наложи на пазара като ефективен заместител на пердетата, замествайки ги напълно в декорацията на интериора. Изработват се от текстил в различни варианти и материи. Предлага се богата гама от текстил с различен състав, разнообразие от цветове, десени и дизайн, както и различни варианти за изпълнение. Римските щори са подходящи за изпълнение и при наклонени тавани, скосени прозорци (разновидност Velux щори) или такива с трапецовидна или друга нетрадиционна форма.
Щора Японска стена. – Вид текстилна щора заместваща изцяло класическите пердета. Подходяща е за прозорци с големи височини, за дълги витрини, както и за преграждане на помещения или обособяване на отделени пространства.
Щорите Японска стена се изработват от същите материи, както римските щори, открояват се с лекота при движение на платната и леко екзотичен, стилен дизайн.

Можете да проверите какви видове щори предлагат много фирми за щори от цялата страна в каталога с фирми за обзавеждане.

Посетете и новия специализиран сайт за публикуване на безплатни обяви и промоции за обзавеждането и ремонта: “Обзавеждане с цени”

В него фирми, магазини и частни лица могат безплатно и неограничено да публикуват своите оферти и промоции за стоки, продукти и услуги които предлагат за обзавеждане, ремонт и поддръжка на дома, офиса, за хотели, заведения и др. където и да е, в цялата страна. Също могат да се публикуват и събития, специализирани пазари и изложения свързани с обзавеждането и ремонта. И всичко това със снимки, размери, описания и цени.