Да оздравеем с Макдоналдс

Със сигурност някои вече са шокирани от заглавието. Някои може би вече си мислят: „Да, да, „Макдоналдс“ и здраве. И малките деца знаят, че това са две напълно несъвместими неща.“. Други вероятно се подсмихват: „Да оздравеем с „Макдоналдс“. Това е някаква шега.“. Не е изключено да има и такива, които да подходят академично: „Макдоналдс“ и здраве! Какъв по-добър пример за класически оксиморон!“ На всички тях мога да кажа: „Да, ама не.“ Моля, вижте за какво става дума в следващите редове!
Нека започнем съвсем отначало.

Какво е макдоналдзация?

Джордж Pитзър, прeпoдaвaтeл в Мeрилeндския унивeрситeт и автор на книгата „Macdonaldизaциятa на oбщeствoтo“, смята, че успехът на Макдоналдс се дължи на 4 ключови принципа: ефективност, отчетност, прeдсказуемoст и контрол. Та, според Дж. Ритзър, “макдоналдизация” е процес, при който принципите на ресторантите за бързо хранене (разбирай посочените 4 принципа) стават доминиращи както в други сектори, различни от ресторантьорството, така и в други общества, различни от американското. Този процес достига до производството на различни продукти, до предлагането на различни услуги и дори до интернет, където бързото хранене вече е бързо четене. Например, в блогосферата човек се застоява за кратко (2-3 мин.) върху даден сайт или материал. Затова и стилът на писане там е такъв, че да хване посетителя “от вратата за краката”. Иначе няма шанс последния да бъде привлечен да остане за по-дълго в сайта.

За медиите няма какво да се говори – те отдавна са в плен на този процес. Всяка следваща новина е като предишната – врява и вредност за психичното здраве. В последно време даже и политиката започва да се поддава на този феномен. Бързо идват нови политици с големи и гръмки идеи и лозунги и също толкова бързо си отиват.

Ще кажете, че дотук нищо хубаво за макдоналдизацията. Така е. Ала както казва Ралф Уолдо Емерсън, във всеки човек има по-нещо хубаво и аз искам да науча това нещо от него. Т.е. и в “Макдоналдс” има нещо хубаво и ние трябва да опитаме да намерим това хубаво нещо и да го научим. Нека затова сега се запознаем с тези толкова силни и въздействащи 4 принципа, на които е основана макдоналдизацията, за да видим какво можем да научим и използваме от нея по отношение на здравето.

Тайните принципи, с които покорява модела “Макдоналдс”

Принцип 1: Ефективност

Ефективност означава стриктно следване на определени стъпки, които водят към конкретни резултати.

Моделът “Макдоналдс” има 3 основни механизма за постигане на ефективност:

  • Автоматизирани процеси.
  • Служителите са тясно профилирани в една дейност. Пътят от входа до касите е кратък. Обслужването е сравнително бързо. Консумацията – също. На територията на “Макдоналдс” бързото задоволяване на глада е приоритет №1.

    Менюто е максимално изчистено, ястията не са сложни за приготвяне, рецептите не са екзотични. Целта е лесно приготвяне, сервиране и консумиране.

    • Използване на клиентите като работна сила.

    Клиентите в “Макдоналдс” работят без да го осъзнават – сами избират какво да си поръчват, сами си сервират и накрая се грижат да изчистят след себе си.

    Какво можете да направите Вие, за да постигнете ефективност по отношение на възстановяването на здравето си?

    Ето няколко идеи:

  1. Обявете за Ваш приоритет №1 собственото си психично благосъстояние и благополучие.
  2. Създайте си собствен стандарт за психичното си равновесие като си отбележите няколко основни правила, които са особено важни за Вашето самочувствие и за Вашия психичен комфорт, които при никакви условия или обстоятелства да не нарушавате. Колкото по-често ги следвате неотклонно, толкова по-често ще се чувствате в добра психична кондиция.
  3. Освежавайте редовно изискванията на стандарта, за да отговарят на промените във Вашето развитие.
  4. Стремете се да бъдете максимално компетентни по всички въпроси, касаещи психичните, здравните и духовните Ви потребности.
  5. Обучете себе си да работите по този стандарт до степен на автоматизация т.е. без да мислите.

Принцип 2: Отчетност

Това означава лесно и точно измерване на количеството продукция и на процесите, които съпровождат получаването й. Фокусът е върху бързината, количеството и обема. Тук ключът на успеха на “Макдоналдс” е в убедеността на клиентите им, че получават много храна за малко пари, както и във “факта”, че едно отиване до ресторанта е по-изгодно в сравнение с храненето у дома.

Вижте някои детайли за това как “Макдоналдс” се придържат към този принцип:

  • Големи златни арки на входовете на ресторанти “Макдоналдс”
  • Наименования като “Биг Мак”, “Мега Мак”, “Двоен Куотър Паундър” и “Троен Хамбургер”, които правят внушение за нещо голямо. Същото важи и за порции от сорта на “Супер порция картофки – с 20 % по-голяма от голямата”.
  • Прецизност в отмерването на всеки артикул – чашките за сладолед се измерват, преди и след като се пълнят със сладолед, всеки хамбургер тежи точно определено тегло, шницелите и питките имат винаги една обиколка.
  • Прецизност на уредите, с които се работи.
  • Постоянно изтъкване колко малко е времето за приготвяне и издаване на поръчката т.е. постоянно изтъкване на стандарта.

Принципът на отчетността допринася изключително много за откриването на действия, които да намалят още времето и ресурсите за изпълнение на дадена поръчка като в същото време увеличат оборота и печалбата. Първият пряк бенефициент от всичко това е ефективността. Освен това всеки един от тези елементи съдейства и за прилагането на принципа КОНТРОЛ, с който ще се запознаем след малко.

Какво можете да направите Вие, за да постигнете по-добра отчетност за оздравяването си?

Ето няколко идеи:

  1. Запознайте се с количествените показатели за психичното Ви състояние.
  2. Поставяйте си цели, резултатът от които може да бъде измерен.
  3. Проучете практиките на други хора и проверете съвместимостта на техните стандарти с Вашата психика.
  4. Задължително отбелязвайте онова, което прилагате и какви резултати постигате в резултат на това.

Принцип 3: Предсказуемост

Това в общата стратегия на “Макдоналдс” означава, че където и да сте, в която и точка на света, ще получите едно и също качество. Без изненади. Това дава на клиентите им сигурност и спокойствие. Този принцип експлоатира потребността на хората от сигурност. Както казва Дж. Ритзър, “…хората почти при всяко положение и през повечето време предпочитат да знаят какво ги очаква”. Според него това става с помощта на “дисциплина, ред, систематизация, формализация, рутина, последователност и методични действия”.

Какво можете да направите Вие, за да постигнете предсказуемост на лечението си?

Ето няколко идеи:

  1. Прилагайте смело стандартите си и в началото не допускайте драстични отклонения. С течение на времето ще добиете рутина и тогава това ще стане по-лесно.
  2. Винаги се оценявайте само според собствените си стандарти. Не позволявайте случайни вмешателства или разсейвания.
  3. Ако имате затруднения с установяването на собствен стандарт, по-добре е да започнете с външен стандарт, примерно от Вашия лекар или психотерапевт, и постепенно (с негова помощ) да го пригодите към себе си.
  4. Когато се налага, променяйте само по един елемент в стандарта си и си давайте време да видите как Ви се отразява това. Ако правите чести промени или няколко промени наведнъж, рискувате да не разберете на какво точно се дължат различията в крайния резултат.

Принцип 4: Контрол

В “Макдоналдс” контролират следните 4 категории:

  • Служители
  • Клиенти
  • Процеси
  • Продукт

Това е контрол върху целия процес на територията на Макдоналдс – от храната, през хигиената, та чак до поведението на клиентите. Непрекъснато се правят сравнения между резултата и предварително заложените стандарти, за да се нанесат необходимите корекции и да се отстранят отклоненията. И докато по отношение на храната и хигиената това е нещо разбираемо и приемливо, може би дори наложително, не така стои въпроса по отношение на клиентите. Силата му обаче е във факта, че спрямо тях той е почти незабележим. Въпреки това съществува.

Какво можете да направите Вие, за да постигнете удовлетворителен контрол върху справянето си с болестта?

Контролът е неизбежен, ако искате да получите точно определена степен на ефективност от дейността си. Ето няколко идеи за повишаване на Вашия вътрешен контрол:

  1. Много важно е да организирате контрола си. Контрол не означава да си правите забележки, а да извършвате конкретни действия, които да съпоставяте със собствените си стандарти. Само така ще постигнете максимални резултати с минимални усилия.
  2. Контролирайте преди всичко собственото си поведение по отношение на болестта. Това включва не само какво правите за, със или срещу болестта, а много повече – с кого го правите, с каква цел го правите, кога го правите, къде го правите, колко време му посвещавате и докато го правите мислите ли за това, което извършвате или мислите за нещо друго.
  3. Контролът все пак следва да има някаква мярка. Не прекалявайте, за да не се получи обратен ефект!

Ето и две идеи по отношение на външния контрол:

  1. Ако се оплаквате от липсата на качествен личен лекар (психотерапевт), помислете какво точно не му харесвате на сегашния и променете начина на общуване с него по посока на използването на по-кратки и по-ясни послания.
  2. Ако виждате, че въпреки положените от Вас усилия Вашето състояние не се променя, сменете личния лекар (психотерапевт). Но не и преди лично да сте положили достатъчно усилия за качествена промяна!
Използвана литература

Ритзър, Джордж. (2008). Macdonaldизaциятa на обществото. София, “Емас”.