Дизайн на малкия магазин: предимствата на недостатъка

Гергана Танчева е собственик на магазини за модни дрехи Miss Elegant. Правила е стайлинг на клипове на Румънеца и Енчев и група CACAO, консултира и облича много лица, познати ни от телевизионния екран.


Интериорът на бутиците Ви създава усещане за домашен уют и топлина. От къде дойде идеята?

Идеята заимствахме от Франция.  Напоследък там станаха актуални магазините, чийто  интериор напомня атмосферата на дома, сякаш сте удобно седнали в хола. По този начин взаимоотношенията клиент-консултант стават по-близки. Виждаме, че се харесва много, клиентите забелязват усилията ни.  Предлагаме на клиентките си кафе, разговаряме с тях, така, сякаш са ни дошли на гости. Усещането за уют се допълва и от малкия размер на помещенията, което е начин да накараме малката площ да работи в полза на магазина.

2

Как подбирате обзавеждането на магазините си? Купуваме мебелите от магазини за обзавеждане на дома като Мобексперт, Букет, Лабиринт. Водеща е линията на Fendi. Елегнтната масичка, която служи за щанд е декорирана с кожа от пони.

17Точно както всички вкъщи поставят върху скрина или тоалетката любими предмети и вещи, така и ние подреждаме книга, снимка на близък човек или красива фигура.

Параванът в ъгъла на магазина обособява място за миниатюрен склад, а огледалата в предната му част създават усещане за пространство и оптически уголемяват помещението. Кутиите на пода освен като декоративен елемент на домашната обстановка служат, за да прибираме в тях някои наши аксесоари и принадлежности. Вярвам в изкуството на фън-шуй – огледалата са разположени по правилата на древното китайско изкуство, ябълковите клонки до вратата носят просперитет. Когато някой изчаква за пробна или просто придружава клиент, му предлагаме книгите на Луиз Хей с позитивни мисли за всеки ден, поставени на масичката пред огледалото.

Oтразява ли се кризата на бизнеса Ви?

Имахме чудесна инициатива – веднъж месечно правихме соарета, на които канехме най-добрите си клиентки. На чаша вино показвахме новите колекции и представяхме18 модните тенденции за следващия сезон. Дамите се забавляваха много, всички пробваха, споделяха идеи. За съжаление кризата се отрази тежко на бизнеса с модни стоки.

Хората се затвориха, трудно им е да заделят за нови дрехи същите средства, каквито са заделяли преди. Успяваме да се задържим на пазара, макар и трудно. Не можем да си позволим да не зареждаме нови колекции, а те се финансират авансово.

Как успявате да привлечете клиенти?
Зареждаме предимно вносна стока, но от скоро започнахме да работим с дизайнерско ателие „Тода”, които създават модна линия специално за нас. Заедно създаваме моделите съобразно световните модни тенденции и нуждите и желанията на нашите клиентки.

Така успяваме да внесем нотка различие в моделите си и дамите го оценяват. Не на последно място, работата ни с модно ателие ни позволява да поддържаме широк диапазон от размери. Така дори и клиентки с размер 52 например, могат да намерят модна дреха със своя номер при нас. Друг български производител, с който работим напоследък е модната къща ”Хулиган”.

Държа на почтените отношения с клиентите, затова когато правим намаления, те са реални.

Какви са особеностите при търговията с модно облекло? Много е важно да накараш клиента да премери дрехата, защото по този начин й вдъхва живот. Веднъж получила се магията между човека и дрехата, то вероятността да я купи става голяма.

Ние не просто продаваме дрехи, ние внасяме култура на обличане. Приемам бизнеса си като мисия и не зареждам дрехи, които аз самата не бих облякла. Вероятно това е причината при нас да идват клиенти от отдалечени квартали и да предпочитат нашите модели.

Автор:oborudvane-magazini.com

Article Source

rating_off-13-3rating_off-13-3rating_off-13-3rating_off-13-3rating_off-13-3 (Няма гласове)
loading-44-2 Loading …

RSS feed © 2013 Статиите.ком
Powered by WordPress · Using Article Directory plugin · Theme by Dimox