Екологично чисти „Зелени“ автомобили?

mashines-cars

Представете си че е вечер и сте в центъра на голям град, въздуха е лек, а небето осеяно с безкрайно много звезди. Няма мирис на изгорели газове и тътен от автомобили. Може би това време не е много далеч или е по-близо от колкото можем да си помислим. През следващите години основните производители на автомобили са насочили своето внимание към производството на екологично чисти превозни средства с безшумни двигател, които не отделят почти никакви вредни емисии.Дори само след няколко месеца ще се появят редица нови модели автомобили, с хибридни електрически двигатели, които имат изключително нисък разход на гориво, висока ефективност, направени от екологично чисти материали. Представяме на Вашето внимание накои от световните производители с новите си модели „зелени“ автомобили.

Lotus

Lotus Engineering наскоро представи Lotus Range Extender задвижваща система, коятоще се използва за Limo-Green серията автомобили. Този двигател е комбиниран с 1,2 литров бензинов генератор, с който ще може да се зареждат батериите по време на шофиране.Lotus Range Extender ще се използва изцяло в новия Jaguar XJ седан. Макар че новия XJ ще бъде модел на 2010 г., хибридната версия вероятно ще се появи като вариант през 2011 г. Целта на Jaguar за Limo-Green серията е електрически автомобил с обхват 30 мили и с помоща на бензиновия генератор удължаване на обхвата с 600 мили.Това ще доведе до икономия на гориво от 57 MPG (мили на галон), вредни емисии CO2по-малко от 120 гр/км и максимална скорост от 112 mph (180 км/ч).

Chevrolet Volt

Друг „зелен“ автомобил е Chevrolet Volt задвижван с хибриден двигател. Производството на тези двигатели се очаква да стартира през септември 2010 г. и ще излезе на пазара през 2011 г. За разлика от повечето настоящи електрически хибридни двигатели предлагани на пазара, основното задвижване на Voltсе осъществява чрез електричество. Voltе снабден с литиево-йонни батерии, които ще могат да бъдат зареждани от обществената електрическа мрежа 120-240 VAC чрез предоставения SAE J1772 съвместим кабел за таксуване.С напълно заредена батерия Volt ще може да измине 40 мили (64 км.), след което малък 4-цилиндров бензинов двигател ще създава електричество до 53KW (71 к.с.) и разширява обхвата на автомобила с още 300 мили (483 км.).

Toyota Prius PHV

Съчетава функционалността на Prius и способността за шофиране като използват съществуващата хибридна технология на Toyota. Използват се литиево-йонно батерии, които мога да се заредят от стандартен електрически контакт. С Toyota Prius PHV могат да се изминат до 12 мили на електрическа енергия с нулеви вредни емиси и тих режим, а за по-дълги разстояния работи като конвенционалните хибридни превозни средства.Автомобилът Prius PHV консумира около 60% по-малко гориво от стандартния Prius.

NISSAN LEAF

Новият Leaf e изцяло електрически автомобил, който ще влезе в серийно производство през 2010 година и съответно в продажба през 2011 г. Leaf може да измине до 160 км с едно зареждане, като максималната скорост възлиза на 140 км/ч. Автомобилът е снабден с навигационна система, която показва оставащата дистанция, която може да измините. Зарежданетона батериите отнема около 8 часа от 200-волтов контакт, но при по-високоволтови мрежи могат да се заредят на 80 % за 30 минути. От Nissan планират и втори живот на батериите, щом достигнат до края на реалната си функционалност. Дори и след 10 години те ще имат около 80 % от своя капацитет.

MERCEDES-BENZ F-CELL

Mercedes-Benz ще произведе малка серия от 200 водородни автомобила на базата на B-class. Моделът се нарича F-cell (горивна клетка) по името на технологията, коятосе използва. Мощността на електрическия мотор в Mercedes-Benz F-Cell е 136 к.с., а въртящият момент е с типични за електромобилите стойности – 290 Нм. Характерната сандвичова конструкция на пода крие в себеси 1.4 kWh литиево-йонна батерия. Едно зареждане с водород ще отнема 3 мин. и ще бъде достатъчно за 400км.

FORD FOCUS BEV

От Ford представиха на автомобилното изложение във Франкфурт концептуалния си модел Battery Electric Vehicle (BEV), базиран на Ford Focus. Той е оборудван с електрически двигател, осигурен от Magna. Технологията се базира на новата архитектура C на компанията. Моделът е оборудван с литиево-йонна батерия с капацитет 23 киловатчаса, както и с електрически мотор. BEV може да измине 120 км при еднократно зареждане. Максималната му скорост е 136 км/ч. Зареждането на батериите отнема от 6-8 часа и за целта е необходим обикновен контакт.

Електрическите автомобили ще стават все по-често срещани, но освен електрическия двигател има и много други области в автомобилостроенето, в които могат да се използват екологично чисти материали. Ето някои от тях, които са с голям потенциал.

Формовани части от биопластмаса.

Toyota е лидер в използването на пластмаси с растителна основа в колите. Тридесет на сто от интериора и багажника на ХС 2010 250h Lexus е от това, което се нарича „Екологични ПластмасиTM“. Това са пластмасови въз основа на polylactic киселина или полилактид (PLA), биоразградими, термопластични алифатни полиестери, получени от възобновяеми енергийн източници, като царевица, захарна тръстика или някои други растения. До 2014 г. Тойота иска 20 на сто от пластмасите, използвани в автомобилите да бъдат извлечени от растения или рециклирани от друг източник.

Соева пяна за седалки.

Компании като Форд инвестират много време и пари в правенето на „устойчиви“ материали за автомобили. Голям напредък е постигнат с употребата на материали на основата на соя на мястото на въглеводородите в пяната на седалките. Изследователите от Форд са успяли да заменят въглеводородните полиоли със соеви-базирани полиоли, използвани в гъвкави пяни за седалки и други интериорни приложения. Соевата пяна ще се използват в повече от 1 милион превозни средства Форд, Линкълн и Меркурий през тази година, което ще доведе до намаляване на емисиите на въглероден диоксид с повече от 5 милиона lb.

Тъкани на растителна основа

Хонда, са въвели за PTT (polytrimethylene терефталат) в производството на седалките в превозните средства, които сега е на разположение в Калифорния. Масовото производство все още е много далечно. Новите Sorona влакна от DuPont са получени от царевица като изходна суровина и имат значителен потенциал за употреба в създаването на платове.

Polytrimethylene терефталат или PTT е полимер синтезиран и патентован през 1941 г. Той се произвежда по метод наречен кондензация, полимеризция или трансестерификация. Използва се за направата на влакна. Стойността на PTT, като търговски полимер се е подобрило в последно време с развитието на по-икономични и ефективни методи за производство на 1,3 пропандиол ( PDO), чрез непрекъснат синтез на етиленов оксид. DuPont в момента експерементират със синтеза на PDO, чрез биопластмаса т.е. чрез преработката на царевица като материал за производството на DPO.Тези промени позволяват на PTT да се конкурира с PBT (пластмаса използваща се в елинсталациите и електрониката) и PET (полиетилен терефлат).

KENAF-за подсилване на пластмаси.

Няколко естествени влакна, като kenaf, могат да се използват за подсилване на пластмаси в няколко потенциални автомобилни приложения, като вратите. Най-големият резултат е 30% намаляване на теглото в сравнение със стъклени фибри, което придава твърдост и сила на композитни материали и инженерна пластмаса. Друго предимство на пластмасите подсилени с кенаф е намаляването на енергийните разходи при производство в сравнение на стъклените влакна.

Рециклирана пластмаса

Производителите на автомобили (OEMs) търсят начини за повторната употреба пластмаси. Например в страничните врати наChevy Traverseе използван рециклиран материал.

Развитието на високите технологии ще доведе до нови алтернативи в автомобилната индустрия, по-ефективни и екологични превозни средства, по чиста природа.

HTML Version:

Text Version:

Екологично чисти „Зелени“ автомобили?

Article Url: