Жестока конкуренция в застрахователния онлайн пазар

Едва ли има индустрия, която да не бе прекроена като с магическа пръчица от разпространението на интернет. При застрахователите обаче световната мрежа означава не само достъп до по-голяма група потребители. Имиджът на индустрията, останал почти без промяна в продължение на стотици години, бе трансформиран почти до неузнаваемост. Все по-рядко застрахователните компании се считат за закостенели и скучни, тъй като динамичните им и понякога дори анимирани уеб страници грабват интереса на младото поколение. Нещо повече –финансовата криза принуди много фирми и домакинства да съкратят разходите си и продажбите на застрахователни продукти, особено при автомобилното застраховане, отбелязаха логичен спад. На фона на общия спад обаче, покупките на полици онлайн продължават да нараства с убедителни темпове.

Рядко има ситуация, в която печелят всички замесени страни. При онлайн застраховането обаче ощетени няма. Застрахователните агенти бяха първите, които оцениха плюса на световната мрежа преди малко повече от едно десетлиетие и се втурнаха да разработват новия пазар. Потребителите бързо се възползваха от

възможността да сравняват различните оферти за застраховка

и да изберат най-подходящият за техните нужди договор. Застрахователните компании от своя страна осъзнаха, че Интернет им дава възможност да прескочат посредниците при продажби на полици и да съкратят разходите си, и по този начин да предлагат по-евтини продукти на своите клиенти. Пазарът започна да набира темпове с таква скорост, че в него се включиха дори някои неочаквани играчи. Днес клиентът може да си осигури покритие на рисковете не само чрез порталите на застрахователните компании и агенти, но дори и на страниците на големи супермарткери като Tesco, Sainsbury и Kwik Fit.
Първоначално застраховките, предлагани онлайн, бяха от по-евтините групи и с по-нисък финансов риск – например застраховки при пътуване или на домашни любимци. Развитието на електронната търговия и особено на електронните разплащания обаче предостави на интернет потребителите уникалната дотогава възможност да си закупят застраховка онлайн и договорът да влезе в сила незабавно. Тъй като полицата всъщност е просто лист хартия, за уеб порталите не бе трудно да предложат на клиентите си възможността да разпечатат договора веднага след потвърждението за плащане, без да чакат да го получат по пощата.
За десетилетието, откакто застрахователната индустрия стъпи във виртуалния свят, той се превърна в

пазар с жестока конкуренция.

Докато някога тук доминираха независимите брокери, днес водещо място заемат големите компании, които могат да си позволят да отделят огромни суми за разработване на уеб маркетинговата си стратегия.
Според представители на бранша в България обаче, родните потребители са по-подозрителни при покупка на полица, особенокогато става въпрос за задължителните застраховки като Гражданска отговорност. Вместо да се насочат към уеб страницата на конкретен застраховател, те предпочитат да сравнят различните оферти чрез специлизираните сайтове като Zastrahovamse.com.
Разбира се, развитието на онлайн застраховането не доведе само до промяна на участниците във виртуалния пазар, а и до

същинска експлозия на предлаганите продукти.

Имайки предвид, че интересът към покупка на полици през мрежата продължава да расте дори и във време на криза, не е чудно, че застрахователните компании следят отблизо този пазар и изготвят подробни анализи на потребителските групи и техните интереси. Американската агенция All Web Leads например започна да изговя редовен тримесечен доклад, за чието изготвяне се анкетират близо три милиона потребители, или над един процент от населението на САЩ. Статистическото изследване разкри, че през последното тримесечие на 2008 г. броят на хората, търсещи полици онлайн, нараства със 71% спрямо същия период предходната година. Според паралелен анализ на comScore, Inc., през 2008 г. потребителите в САЩ са закупили 2.4 милона полици през мрежата, или със 7% повече, отколкото през предходната година.

И докато

в България общото застраховане

отчита по-високи премийни приходи от животозастраховане както в продажбите като цяло, така и по Интернет, отвъд океана уеб потребителите най-често търсят здравни застраховки – в 63% от случаите. Втори по популярност са авто застраховките с 32% дял, а застраховките „Живот” държат 5 на сто. Една от причините за по-ниския интерес към застраховките „Живот” е, че те се търсят предимно от клиентите над 35 годишна възраст, докато основна потребителска група на онлайн застраховане е поколението, което израстна със световната мрежа. Младежите на възраст от 18 до 34 години реализират почти половината от онлайн търсенето на полици, а те купуват предимно здравни и автомобилни застраховки.

Освен възрастта, полът също определя вероятния интерес на клиентите.

Мъжете търсят автомобилни застраховки

с 28% по-често, отколкото жените, докато нежният пол води с 13 на сто при здравните застраховки. Може би семейните имат по-малко време да се застояват пред компютъра, тъй като 70% от посещенията на специализираните портали са от ергени и неомъжени жени. Интернет се оказва основен плюс на хората, живеещи по-далеч от големите градове. Докато преди дистанцията до финансовите и административни центрове донякъде ощетяваше интересите им, световната мрежа изличи тази разлика, като им предостави достъп до всички оферти на пазара. Според доклада на comScore, през 2008 г. посещенията на порталите за електронни услуги на седемте водещи авто-застрахователи в Америка са се покачили с шест на сто. Този ръст е подкрепен както от увеличението с 5% на онлайн заплащанията, така и засиленият с 6% интерес към секциите за управление на полиците.

Докато през 2007 г. посещенията в сайтовете за електронни разплащания са били 51.7 млн., през 2008 г. броят им нараства до 54.5 млн.