Живот без атеросклероза? Това е реално!

Това, че холестеринът се отлага във вид на плака по стените на кръвоносните съдове, предизвиквайки атеросклероза, е известно на всички, но не много хора знаят, че холестеринът е абсолютно необходим на  организма. Той регулира проницаемостта на клетъчните мембрани, участва в образуването на жлъчните киселини, хормоните на половите жлези и на кората на надбъбречните жлези, на витамин Д. При здравия човек образуващият се в черния дроб холестерин, трябва да е в равновесие с разпада му и извеждането му от организма.document_2109_holl

Но всекидневното меню на повечето хора не съответства на принципите за здравословно и балансирано хранене. Повишена калоричност, излишък на мазнини, повишена употреба на холестерин-съдържащи продукти и захар, това повишава нивото на холестерина в кръвта и стимулира синтеза му в черния дроб. И именно за това атеросклерозата е едно от най-актуалните заболявания в  днешно време.

Какво представлява атеросклерозата?

Терминът «атеросклероза» произлиза от гръцките думи «атеро» – «каша» и «склероза» – «плътен».

Атеросклерозата — това е постепенно поразяване на артериите, като коварството на тази болест е в това, че тя се развива незабележимо за човек: големите артерии постепенно се задръстват с т.нар. атеросклеротична плака, което препятства нормалното кръвоснабдяване на органите. Атеросклеротичната плака е образувание, състоящо се от смес на мазнини (преди всичко холестерин) и калций. Този налеп върху вътрешната стена на съдовете е покрит отвън с капсула. Нарушаването на целостта на тази капсула води до отлагането върху плаката на тромб – конгломерат от клетки (основно  тромбоцити) и белтъци на кръвта. Тромбът още повече стеснява проходимостта на артериите, освен това, той може да се откъсне и с кръвотока да се придвижи по даден кръвоносен съд, докато диаметъра на съда стане толкова малък, че тромбът да заседне. Тогава кръвотока абсолютно се нарушава — кръвта вече не постъпва в орган или част от него, която се кръвоснабдява от тази артерия, което води до гибел на клетки.

При здравите хора кръвта свободно се движи по всички артерии в тялото и снабдява органите и системите с кислород и хранителни вещества. При атеросклероза, в зависимост от това, какъв орган в най-голяма степен изпитва недостатък на кислород и хранителни вещества, следствие на лошото кръвоснабдяване, се определят различни видове болести:

  • Атеросклероза на артериите на сърцето (коронарните артерии) — исхемична болест на сърцето (стенокардия, инфаркт  на миокарда);
  • Атеросклероза на артериите на главния мозък (нарушение на мозъчното кръвообръщение, хронична исхемиа на главния мозък, инсулт);
  • Атеросклероза на съдовете на долните крайници.

Кога започва всичко?

Колкото и да е странно на пръв поглед, началото е едва ли не още от самото раждане. Липидните петна и ивици — предшественици на плаката при атеросклероза — се появяват по вътрешните стени на някои кръвоносни съдове още на 6 месечна възраст!  Действително, някои от тях по-късно изчезват, резорбират се, но част от тях все пак остава. При подрастващите те могат да се отрият при почти 50% от децата по стените на коронарните артерии. Първите прояви на исхемична болест на сърцето, предизвикани от атеросклероза на коронарните артерии, се регистрират значително по-късно: при мъжете — след 40 години, при жените — след 50-55 години. Както подчертава известният кардиолог А.Л. Мясников, това, което наричаме «ранна диагностика» на проявите на атеросклероза, всъщност е констатация на далече по-ранен във времето  патологичен процес, десетилетия протичащ скрито и незабележимо в организма.

При това простата истина, че ако атеросклерозата се развива години и десетилетия, то излекуването й за седмица или месец е невъзможно, става очевидна. Затова може (и просто е необходимо!) да се провежда профилактика на заболяването, за да не се стига до тежки и опасни за живота последствия. При което трябва да се започва не на 40—50 години, а значително по-рано.

Причини за развитието на атеросклероза.

Специалистите и до този момент не могат да намерят еднозначен отговор относно причините за развитието на този процес. Но учените са единодушни, че основна причина е начинът ни на живот, несъответстващ на изискванията на природата на   организма ни. Основни рискови фактори за развитието на атеросклероза:

  1. наднормено тегло;
  2. ниска физическа активност (хиподинамия);
  3. физически и емоционален стрес;
  4. артериална хипертензия;
  5. нарушаване на въглехидратния обмен (захарен диабет);
  6. тютюнопушене;
  7. хиперлипидемия (повишено ниво на холестерин и триглицериди в кръвта);
  8. наследственост;
  9. пол (при мъжете атеросклерозата е по-често заболяване, отколкото при жените);

10.  възраст (клинично значимите прояви на атеросклерозата се наблюдават след 40 годишна възраст).

И ако на някои от изброените фактори ние не можем да повлияем (наследственост, възраст и пол), то, по-голямата част от тях са регулируеми. При грижливо отношение към собственото си здраве, можем и да не стигнем до крайните прояви на атеросклерозата — инфаркт и инсулт.

Как да профилактираме атеросклерозата?

Основната профилактика на атеросклерозата е определен начин на живот, способстващ съхраняването на целостта на стените на артериите и предотвратяването на натрупване на холестерин по тях.

От изброените рискови фактори, като водещ се счита неправилното хранене. При това е важно да се подчертае, че под неправилно хранене не се разбира просто увеличеното количество холестерин, наситени мазнини, прости въглехидрати и повишена обща калорийност на храната. Достатъчно достоверно е установена обратно пропорционална връзка между риска от сърдечно-съдови заболявания и съдържащите се в храната микронутриенти като например витамините С, Е, В12, фолиева киселина, биофлавоноиди, омега-3 полиненаситени мастни киселини, селен, калий, магнезий, растителни влакна, L-карнитин.

Витамин С Участва в синтеза на колаген, поддържа еластичността на стените на кръвоносните съдове, понижава риска от развитие на артериална хипертензия.  Универсален антиоксидант, витамин С защитава липидните структури на клетъчните мембрани, предотвратявайки развитието на атеросклероза.

Витамин Е намалява съсирваемостта на кръвта и не позволява образуването на тромби. Има изразено антиоксидантно действие, препятствайки окислението на липидите на клетъчните мембрани.

Витамин В12 способства за понижаването на нивото на холестерина в кръвта и извеждането му от кръвоносните съдове.

Биофлавоноидите способстват за понижаването на нивото на холестерина и препятстват окисляването му, способстват за разширяването на коронарните съдове, укрепват съдовите стени, поддържат вискозитета на кръвта, притежават антитромботично действие.

Калий. В профилактиката на хипертонията и атеросклерозата голямо значение има адекватната употреба на калиеви йони (научно е доказано), а не толкова значителното ограничаване на употребата на натриеви йони (готварската сол). Достатъчното обезпечаване на калий за организма поддържа нормален тонуса на съдовата система, препятства повишаването на артериалното налягане. Калият поддържа  физиологичните функции на магнезия — основното хранително вещество за сърцето.

L-карнитин. Без това вещество е невъзможна обмяната на мазнините, които са основна енергийна субстанция в организма. Това е важно за обезпечаване на нормалната работа на жизнено важните органи, които непрекъснато работят – черен дроб, мозък, бъбреци, сърце. L-карнитинът повишава съкратителната способност на сърдечния мускул, повишава издържливостта на сърдечно-съдовата система на продължителни натоварвания. L-карнитинът снижава съдържанието на холестерин в организма и забавя образуването на съдови атеросклеротични плаки. Под неговото влияние се усилва образуването на лецитин в черния дроб, а лецитинът «отмива» от атеросклеротичните плаки холестерина, може да се каже, че карнитинът е едно от немногото съединения, чиято употреба позволява да се достигне активно дълголетие. L-карнитинът повишава жизнените сили на организма и помага да се запази баланса на организма при стрес. Способствайки за нормалната утилизация на мазнините, L-карнитинът поддържа оптимално теглото.

Информация за природни, натурални продукти, съдържащи изброените по-горе вещества и за профилактика на атеросклерозата можете да намерите на www.viasanum.narod.ru

Нашето здраве на 60% зависи от нашия начин на живот, т.е. от нас самите! Не се страхувайте да поемете отговорността за собственото си здраве! Започнете да си изработвате навици за здравословен начин на живот колкото се може по-рано и тогава можете да избегнете много здравословни проблеми!

Бъдете здрави и щастливи!