Интервюто за работа: печеливши отговори на трудни въпроси (част II)

Интервюто за работа: да бъдеш на „горещия стол“ никога не е лесно, колкото и опит да имаме в това.
Представяме ви втора част от един изчерпателен материал по темата за коварните въпроси по време на интервю, и как най-добре да отговаряме на тях.

Миналата седмица ви представихме първа част от един доста интересен материал по темата за коварните въпроси по време на интервю за работа, и как да се подготвим още по-добре за тях.
Тази седмица продължаваме с още извадки от този изчерпателен материал – а ето и по-интересните въпроси и отговори, подбрани от нас:

Всички имаме своите слабости. Можете ли да споделите някои от най-големите си слабости? Сега не му е времето да се изповядвате подробно за всичките си проблеми, нито пък да заявявате уверено, че нямате никакви слабости. Най-добрият начин да отговорите на този въпрос е да споменете лични слабости извън работата, или някоя професионална слабост, която вече сте подобрили. Например,

“Имам слабост към шоколада, която винаги се отразява на талията ми! Напоследък внимавам с поеманите от мен калории!” или “Никога не съм бил/а добър в счетоводството. Радвам се, че тази позиция не включва счетоводна дейност.” Или “Имам склонност да се нагърбвам сам/а с прекалено много задачи. Но работя по този въпрос, като се опитвам да делегирам повече.”

Какъв тип решения Ви е трудно да вземате? Покажете, че като цяло сте решителен човек, но споменете и че има ситуации, които изискват да помислите повече, и така се учите как да вземате по-добри решения. Например,

“Понякога ми е трудно да избера между две еднакво добри идеи” или “Преди ми беше трудно да казвам „не”, докато не се научих да си подреждам по-добре приоритетите.”

Най-големият Ви неуспех е?
Концентрирайте се върху нещо извън работата или пък нещо в работата, което по-късно сте коригирали успешно. Не правете грешката да си признавате лични качества, които биха навредили на изпълнението на работата ви – като например склонност да протакате, мързел или липса на концентрация. Изберете нещо, което няма да се отрази негативно върху способността ви да се справите с работата на конкретната длъжност, като например събитие, случило се съвсем в началото на професионалния ви път.

Кои са главните причини за Вашия успех? Това не е момента човек да се държи крайно самоуверено и арогантно. Имайте предвид, че работодателите често търсят хора, работещи добре в екип, а не „самотни ездачи”. Един добър отговор на този въпрос може да е свързан с ваш ментор и/или философия на работа, или пък хората, с които работите. Използвайте този въпрос и за да се поинтересувате за това какво се счита за еквивалент на успех в тази компания. Например:

“Преди много години научих важен урок от Боб Нелсън, който бе моят първи ръководител и се превърна в мой главен ментор. Той ми сподели неговата тайна за успех, която се състоеше в това да “гледаш на всеки един ден като на нова възможност да блеснеш на върха на способностите си. Поставяй си високи цели, бъди искрен, никога не казвай не, и работи с хора, които споделят твоята страст към това да даваш всичко от себе си”. Запомних този съвет и се старая да го прилагам всеки ден. Аз съм високо мотивиран, решителен и искрен човек. Наистина обичам това, което правя, и се опитвам да се обграждам с хора, споделящи подобна страст. Буквално процъфтявам в подобна атмосфера. Има ли вероятност да попадна в такава среда при вас? Можете ли да ми разкажете повече за характеристиките на успешните хора във вашата компания? Какво виждате като ключови фактори за успех на тази позиция?”

В момента обмисляме още две кандидатури за тази позиция. Защо трябва да наемем Вас, а не някой друг?
Нека споменаването на другите двама кандидата не ви разконцентрира – не знаете нищо за тях, а и те спокойно биха могли и да са измислени. Съсредоточете се върху позитивите, които предлагате. Добре е те да съответстват на четирите неща, които работодателите търсят у кандидатите по време на интервю: компетентност, професионализъм, ентусиазъм и способност да се харесвате на хората. Запомнете, те търсят химията между вас и тях. Бъдете подготвени да отговорите в рамките на 60 секунди защо смятате, че сте най-добрия кандидат за работата. Покажете също и че искате работата и ще се радвате да работите за тях. Липса на интерес към работата може да покаже липса на ентусиазъм към работата и към тях като фирма въобще.

Преводи и Легализация – Карел

Article Source

rating_off-2-9rating_off-2-9rating_off-2-9rating_off-2-9rating_off-2-9 (Няма гласове)
loading-2-9 Loading …
Тази статия е разглеждана 20 пъти.

RSS feed © 2012 Статиите.ком
Powered by WordPress · Using Article Directory plugin · Theme by Dimox