История на парфюма

Какво е парфюм?

Хората са използвали парфюми откакто съществува история. Докато хигиенните стандарти са варирали през различните периоди (например кралица Изабела на Испания, през около 1400 г., се е хвалила, че е имала само 2 бани през целия си живот), хората винаги за искали да миришат добре. И за тази цел са се обърнали към парфюма.

И така, какво точно е парфюм? Винаги ли се е знаело, че това е ароматната течност в малко стъклено шишенце, както е всеизвестно днес? Е, колкото и да е странно, някои от първите парфюми наистина са били държани в малки стъклени шишенца… Както казват французите: “Колкото повече се променят нещата, толкова повече си остават същите”. Нека хвърлим един поглед на парфюма през вековете и да видим какво ще открием.

За нас парфюмите са течност, която си пръскаме или втриваме в себе си, за да ни придаде приятен аромат. Съвременната дума “парфюм” произлиза от латинската фраза “per fumus”, която се превежда като “чрез пушек” и която намеква за произхода на парфюма. Първите парфюми са били дима отделян от горенето на тамян.

Тамянът и древната история

Тамянът е едно от най-древните изобретения на човека. Свидетелства за това ни отвеждат далеч назад в древен Египет, преди повече от 3500 години. Използван бил за ароматизиране на въздуха и бил по-скоро “луксозен” продукт – заможните са го използвали в домовете си, а свещениците в религиозни ритуали. Обикновените хора е трябвало да се задоволят с миризмите на обикновения живот.

Тамянът бил луксозен продукт заради невероятните усилия, които били хвърляни за производството му. Тогава, както и сега, колкото по-трудно се произвеждало нещо, толкова повече струвало то. За да добиете представа как са получавали тамян в древността, опитайте да счукате в хаванче смеска от различни дървесни кори, клечки, листа и цветя. А опитайте да направите по същия начин количество колкото да напълните една цяла бъчва.

А това ни отвежда на въпроса – откъде идват парфюмите? В повечето случаи парфюмите и ароматите се правят от растителни продукти. Много дървета като кедър и мескит са доста ароматни, както знаем и цветята отделят миризми, а също така и листата на много от другите растения. Други вещества като различни по вид масла и вина може да бъдат добавени в най-разнообразни комбинации, за да се получи желаният аромат. Общо взето, логиката е следната – ако източникът е твърдо вещество, това е тамян, ако е течност – парфюм.

Древните египтяни са познавали и течните аромати. Те са използвали различни масла и екстракти от цветя и употребата на ароматите се разпространила из обществото им. Парфюмирането било част от къпането, а те често се къпели. Само ще вметнем, че обществените бани в Гърция и Рим най-вероятно дължат произхода на Египетските си предшественици.

Египтяните също така обръщали внимание и на шишенцата и бурканите, които използвали за съхранение на парфюмите. В повечето случаи те били керамични, но наред с тях използвали и стъклени, точно както ние днес.

Разпространение на парфюмите на запад

Египетската култура може да е изчезнала, но практиката да се използват парфюми останала. Гърците и римляните не са използвали тамян така интензивно, но приели практиката да използват ароматизирани масла като част от банята. Зехтинът бил използван често като основа за мъжките аромати. Тези парфюмни масла имали всъщност двойна цел – ухаели хубаво разбира се, но също служели за защита на кожата от слънцето в горещия Средиземноморски климат.

И така, през по-голямата част от историята парфюмите били правени от стрити цветя, кори на дървета, листа, които след това били накисвани в различни масла и олиа или пък били изгаряни като тамян. Нещата започнали да се променят в Средновековието, когато арабските химици създали процес, чрез който извличали есенцията от цветята. Днес ние наричаме тези есенции етерични масла, не само защото са важни за парфюмната индустрия (а те са много важни!), а защото те са основната компонента от аромата.

Парфюмът и съвременната история

Арабските търговци разпространили етеричните масла в Европа през ренесансовия период и производителите на парфюми бързо видяли, че те са по-добри за производството на парфюми, особено течни.

Парфюмът, като средство за замаскиране на неприятните миризми от живота, бързо набрал популярност в Европа. Особено популярен станал във Франция, отчасти и заради кралското одобрение… Дворът на Луи XV бил наричан “парфюмираният двор” заради разнообразието в употребата на аромати. От Франция води началото си и практиката с намазването на китката на жената с парфюм.

Но не само кралските придворни се парфюмирали. Ръкавиците и перуките, които били носени също били ароматизирани често. Ако някога сте виждали портрети от колониална Америка, обърнете внимание на перуките, които хора като Джордж Вашингтон и други като него носят. Те са бели, но не заради възрастта, а заради парфюмната пудра, с която били третирани.

Отново в наши дни

Практиката за производство на парфюми от етерични масла, най-вече от растителен произход, се е запазила и до днес. Най-съществената разлика между женските аромати днес и женските аромати, които се използвали през 1700 г. например е шишенцето.

Съвременните шишенца за парфюми като малки произведения на изкуството, са творение на Франсоа Коти, френски производител на парфюми, който през около 1890 – 1900 г. си създал невероятна репутация на парфюмер или производител на парфюми. Той обаче имал и око за маркетинга на продукта, който произвеждал и стигнал до великото заключение, че не всеки имал “нюха на Коти”. Неговата идея била да продава парфюмите си в малки атрактивни стъклени шишенца. Сдружил се с един производител на стъкло и, както казват, останалото е история…

Парфюмите предлагани в shopaphoria.com

Понякога парфюмите с техните цени, марки и дизайн на опаковката може да се струват стряскащи за някои и това да спира хората да си ги купят. Може да избегнете тези проблеми в bg.shopaphoria.com. На страниците на нашия сайт ние предлагаме стотици различни парфюми и то на невероятни цени. Може спокойно, от удобството на дома, да си ги разглеждате и да четете описанията им преди да си ги купите. Няма да се натъкнете на нахални продавачи и нямате абсолютно никакви задължения. Това, което ще намерите, са най-добрите парфюми за мъже и жени, на най-добрите цени на пазара. И всичко това се доставя директно до вашия адрес. Така че просто елате и разгледайте и ще се убедите колко лесно е да намерите желания парфюм.