Моравите и техните тънкости

Поливане на ливадите
Тревата може да бъде поливана както ръчно – с пистолети, така и автоматично – с разпръсквачи. Все по – популярни стават изскачащите модели GARDENA. Изграждането на такава поливна система Ви осигурява спокойствие и удобство – с натискането на един бутон или с компютър за поливане. Това са интелигентни, ефикасни и пестящи вода системи.

Наторяване на моравите
Чрез косенето на тревата, Вие отнемате част от хранителните и съставки. Но бихте могли да ги набавите посредством наторяване. Препоръчително е да се прави през пролетта и есента, в зависимост от това доколко е натоварен тревният терен, а също и от вида на продукта за торене, който сте използвали. На пазара навлязоха и гранулирани торове с дълъг срок (няколко месеца) на разграждане.

Реновиране на ливадите
След края на зимния сезон, тревата започва отново да се възражда. При наличие на кафяви петна в моравата, може да ги изрежете с ръчен инструмент (например права лопата). На това място бихте могли да покриете с тревен чим или да презасеете с нови семена, като преди това сте разрохкали почвата.

Краища на тревните площи
При оформянето на терена е добре да обърнете внимание на краищата му – като поставите бордюр например, за да не допуснете разпространяване на останалите по ръба разновидности треви в съседните лехи. Друг начин за оформяне, а също и доста удобен е ползването на акумулаторна ножица с дълга ръкохватка.

Тревен чим на рула
Макар и скъп, тревният чим на рула има своите предимства. Особено за малки морави и спортни терени – достатъчно е да се изравни мястото, да се разрохка почвата и да се поставят чимовете близо един до друг. Нужни са около 2 седмици за да се захванат корените и моравата е готова.

Височина на косене
Косенето на тревата трябва да започне, когато стъблата достигнат до около 8см. Следващият път я окосете до около 5см. На третото и четвъртото косене, когато тревата е станала по-дебела, може постепенно да се окоси до около 3см. Не е желателно да оставяте тревата да израсте много висока и изведнъж да я окосите ниско. Стъблото има нужда от определена дължина за да фотосинтезира. Така че е по-добре да косите по малко и начесто, отколкото много наведнъж.

Техника на рязане
Всеки път, когато косите, трябва да сменяте посоката на рязане. В противен случай винаги ще натискате стъблото в една посока, което води до по-лесно сплъстяване на тревата. Ако обикновено косите надясно, редувайте с косене наляво. Понякога трябва и по диагонал, като сменяте страните.