Светът на паразитите обкръжава хората цял живот и даже (уви!) след завършването на живота

Светът на паразитите обкръжава хората цял живот и даже (уви!) след завършването на живота. За този свят твоя статус и размера на портфейла ти са без значение, на него му е все едно на колко си години и какво е твоето политическо кредо. Пред този свят всички са равни. Аз знам, че ще дойде време и на практика всеки човек ще се сблъска с този проблем.

Съгласен съм, че темата за общуване е крайно неприятна, и даже бих казал зловеща. И аз отчасти разбирам хората, които в истерия затварят тази брошура и не искат да я четат по-нататък. Но на мен ми става смешно, като виждам такива хора. Те ми напомнят на моята малка дъщеря (тя сега е на 2 годинки), когато тя закрива очите си с ръчички и искрено вярва, че се е скрила. Аз нищо не съм измислил и нямам намерение никого да убеждавам, вместо мен ще говорят мненията на стотици учени.

И за да ти дам поне малко оптимизъм, ще кажа, че в края на книгата ще дам няколко съвета, как може максимално във времето да отдалечиш срещата с паразитите и да живееш дълго и щастливо.

Що е това паразит?

В превод от гръцки, думата „паразит” означава „обядващ на гости” или „храненик”. На пръв поглед, всичко е ясно и разбираемо: същество, живеещо за сметка на друго. Но в научните среди и до ден днешен няма точно определение, кое същество се счита паразит и кое – не. Учените до прегракване спорят вече не едно столетие, но и до сега не са стигнали до единно мнение.

А ето и едно от медицинските определения, какво е това паразит, взето от медицинските книги: ”Паразитите са организми, хранещи се за сметка на индивиди от друг вид и временно (или постоянно) намиращи се на повърхността на тялото им или вътре в организма”.

Аз считам, че това определение не е съвсем вярно. Та нали отвътре и отвън на човека живеят огромно количество микроби, и голямата част от тези микроби носят някаква полза. Например бифидо- и лактобактериите, които участват в храносмилането в стомашно-чревния тракт. Да, те живеят за наша сметка, но ние също имаме полза от това. От научна гледна точка – те са паразити, от житейска гледна точка – те са добри помощници.

В тази книга ще ти разказа за истинските паразити, които са такива от всички гледни точки, за тези, които наистина ти развалят живота.

Откъде се вземат?

Природата е създала паразитите и не ние сме тези, които могат да я съдят. Паразитите се намират навсякъде: и във водата, и във въздуха, и на земята. За това вариантите за заразяване са много и това става по най-различни пътища.

Хранителен  път. Най-разпространеният начин на заразяване – чрез хранителните продукти. Това са заразени плодове, зеленчуци. Да се зарази човек може и чрез хляб, на който е кацнала муха. Много са паразитите в месото и рибата. Даже продължителната обработка на месото далеч не винаги може да ги унищожи.

Воден път. „Животът се е зародил във водата” – тази фраза е подходяща не само за човека, но и за паразитите. Те са усвоили водното пространство и го считат за своя среда на съществуване от много по-рано, отколкото човечеството, и трябва да кажем, че се чувстват в тази стихия много добре. Човек може да се зарази при употреба на вода не само от езеро и рекичка, но и от извор, чиято прозрачност е така измамна. Колко паразити от най-различни видове има, е известно само на микроскопа. А прохладата на изворната вода „чупи” само зъбите и въобще не е преграда за живота на самите глисти. Никога не знаеш кой е пил от този извор минута преди твоето идване. Разбираемо е, че от него пият не само хора. Но водният път на заразяване не е задължително да е само през устата. Например, по време на къпане в някое от тропическите морета, паразитите могат да проникнат в организма през пикочния канал, а след това и в пикочния мехур.

Въздушен път. Въздухът също не е стерилен. Паразити може „да се получат” директно от въздуха – чрез летящите пухчета, треви или прах. Известен е фактът, че заразени животни могат да разпространяват паразити чрез дишането си на разстояние до пет метра. И става дума не само за дивите животни, но и за домашните животни.

Кожен път. Някои паразити (напр. Necator), могат да проникнат в организма през кожата, като в буквалния смисъл на думата я „прогризват”. При това голямата част от такива паразити, извървяват дълъг път по кръвоносната система, чрез белите дробове се добират до устната кухина , а оттам – в червата, където и изживяват живота си.

Контактно-битов път, или заразяване чрез различни предмети. Това са ръкохватките в автобусите, ескалаторите, бравите на вратите, банкоматите, телефонните слушалки и т.н., и т.н. Този път може да бъде наречен „пътя на мръсните ръце”. Ти даже не можеш да си представиш колко мръсотия, бактерии и паразити обитават по тези места!

По израза на американския микробиолог Чарлз Дерба, микробното заразяване на компютърната техника превишава 400 пъти това на тоалетните чинии! Съвсем отделен е разговора за парите. Ти замислял ли си се колко пъти една монетка сменя притежателя си, а заедно с това и паразитите?

Трансмисивен път – чрез ухапвания на комари, конски мухи и мухи. Пробивайки кожата и лигавицата, кръвосмучещите насекоми пренасят паразитите в човешката кръв.

Полов път. Паразитите могат да проникнат по време на полов акт. Това е още един аргумен против безразборните полови връзки.

Заразяване от майката към плода. За съжаление, плацентата, защитаваща плода не винаги е способна да се справи с паразитно нахлуване. Това е много сериозно, тъй като паразитите могат да влияят не само на физическото, но и на психичното здраве на детето. Известно е, че редица паразити, чиито източник са котките, свободно проникват през фето-плацентарната бариера и водят до появата на различни уродства на плода.

Невъзможно е постоянно да се ходи с ръкавици и да се диша през противогаз, да се яде стерилна храна и да се пие обеззаразена вода. Така, където и да се намираш, каквото и да правиш, във всяка секунда, във всеки момент ти можеш да се заразиш. За паразитите твоето социално положение е без значение, не е важен и твоя статус в обществото, нито финансовата обезпеченост. Паразитите еднакво поразяват и работещи, и президенти, мъже и жени, възрастни и деца.

В какво е силата на паразитите?

Какво се получава? Защо човечеството с такъв мощен технически прогрес, усвоявайки космоса и дълбините на моретата, не може да се справи с някакви си червейчета? Защо, след като има зад гърба си стотици лаборатории и изследванията на хиляди учени, ние до ден днешен губим от малките и много примитивни същества?

За дългите години от съществуването си, паразитите са се приспособили прекрасно за живот вътре в други организми, и са натрупали предостатъчно средства за оцеляване.

  • Паразитите образуват цисти и капсули около себе си. Капсулите се формират или с помощта на човешка тъкан, или самостоятелно. Стените на тези цисти и капсули са толкова здрави и устойчиви, че човешката имунна защита не е в състояние да ги разруши.
  • За да избегнат атаките на имунните сили на човешкия организъм, някои паразити се заселват в най-защитените тъкани. Например, някои плоски червеи обитават гръбначния мозък. А част от паразитите избират човешките очи.
  • Паразитите са способни да подтискат действието на човешкия имунитет.
  • Паразитът се покрива с вещества, образувани от човека и благодарение на това, не се разпознава от средствата на неговата имунна защита.
  • Чревните паразити са придобили способността да изработват вещества, които ги защитават от хранителните ензими в човешкия организъм.
  • Гигантска плодовитост. Веднага трябва да кажа, че основната част от хранителните вещества, които вземат от човека, паразитите изразходват за формирането на огромен брой яйца. Говеждата тения за една година формира до 600 милиона яйца! Още по-добър пример: потенциалното потомство (ако всички яйца станат зрели паразити) на фасциолата може да достигне 7 милиона екземпляра за едно денонощие!
  • Продължителност на живота. Паразитите могат да живеят дълго. Много дълго. Разбира се, не по-дълго, отколкото човек. Макар че, не е така. Малко по-дълго. След смъртта на човека, паразитите има с какво да живеят. Какво искаш, това е животът! Биология, с една дума. Тези закони не съм ги измислил аз и няма как да ги променя. И така, продължителността на живота на паразитите може да се изчислява на десетки години. За своя „творчески” живот паразитите успяват да направят много гадости.
  • Паразитите имат приспособления, които им помагат да се задържат вътре в човешкия организъм. Това са смукалца и кукички. Спомни си кукичката на въдицата. Как трудно се вади от рибешката уста. Такива имат и червеите.
  • Паразитите в стомашно-чревния тракт, обитаващи в безкислородна среда, са придобили способност за анаеробно дишане. Това означава, че не им е нужен кислород. Те живеят за сметка на разцепването на въглехидратите. За това употребата на такива продукти като кока-кола, захар, бонбони и разни вкусни тестени сладкиши – това е пряко хранене на паразитите.
  • Сложна диагностика. Истината е, че да се открият паразити в ранен стадий на заразяване е много сложно. Далече не всички методи на диагностика могат да го направят. Баналният анализ на фекалиите, който се прави преди всичко на децата, е ефективен само в 10% от случаите. По-често наличието на паразити се открива на късен стадии на заболяването, когато те могат да се видят в цялата им красота с помощта на ултразвук или рентген. Представяш ли си колко време е загубено?
  • Едно от главните преимущества на паразитите е това, че те не предизвикват специфични симптоми със своето присъствие в организма. Всеки орган може да бъде поразен:
    • Сърдечно-съдова система: бледност, болка в гърдите, варикозно разширени вени, отоци на краката, задух, мръзнене на ръцете и краката.
    • Стомашно-чревен тракт: нарушаване на изхождането по голяма нужда (запек, разстройство), газове и подуване, непоносимост към мазна храна, киселини, гадене и повръщане, чувство на горчивина в устата, чувство на тежест и болка в стомаха.
    • Пикочополова система: импотентност, безплодие, фригидност, хематоруя (кръв в урината), кисти в бъбреците, яйчниците, простатит, нарушаване на менструалния цикъл, болезнена менструация, камъни в бъбреците.
    • Кожа: екземи, алергичен обрив, дерматити, брадавици (папиломи), акне, бенки, фурункули, кожен сърбеж.
    • Опорно-двигателна система: болки в мусулите, в костите, мускулни спазми, нарушение на стойката.
    • Дихателна система: кашлица, болка в гърдите, хрема, бронхиална астма, запушване на носа.
    • Ендокринна система: затлъстяване, дистрофия, захарен диабет, възли на щитовидната жлеза, изпотяване, гуша.
    • Нервна система: скърцане със зъби по време на сън, тикове, нарушение на зрението и слуха, главоболие, шум в ушите, епилептични припадъци, истерия.
    • Психика: хронична умора, неврозност, безпокойство, нощни кошмари, нарушение на съня, раздразнителност, депресия.
    • Имунна система: понижаване на имунитета, чести простудни заболявания, гъбично поразяване на кожата, ноктите, лигавиците.

Всичко, по-горе описано е характерно за много други заболявания, и е известно на всички лекари. За това и често се поставя невярна диагноза, назначава се неправилно лечение, от което няма особен ефект и в крайна сметка болният продължава да обикаля от кабинет на кабинет в търсене на по-добро средство и по-добър лекар, докато не се окаже на болничното легло.

С какво са опасни паразитите?

Опастност съществува не само за здравето, но и за живота на човека. За съжаление, това е неопровержим медицински факт. Колкото и човек да се занимава със спорт, колкото и да употребява витамини, съществува голяма вероятност за това, паразитите силно да увредят здравето му. Готов ли си да разбереш как им се отдава това?

  • Като се прикрепват в стомашно-чревния тракт или в други органи и тъкани, паразитите просто механично ги увреждат и травмират. Това е съпроводено с кръвоизливи, а понякога и с кръвотечения. Освен това паразитите непосредствено предизвикват смърт на чревните клетки. Те са способни да предизвикат образуване на язви и перфорация на червата с развитие на възпаление на коремната кухина – перитонит. А това е много тежко състояние – без екстрена хирургическа намеса с последваща реанимация няма как да се мине.
  • Паразитите нарушават перисталтиката на червата и на жлъчните протоци. Например пълното задръстване на отвора на червата с аскариди води до чревна непроходимост. Тук също няма как да се мине без оперативна помощ.
  • Паразитите механично притискат големите кръвоносни съдове, жлъчните пътища, черния дроб, главния мозък, белите дробове, сърцето.  В резултат на такова въздействие се нарушават функциите на органите и тъканите.
  • Паразитът провокира продължителното съществуване на възпалителни огнища, изтощава имунната система на организма и така подготвя почвата за тежки инфекции. Особено силно се подрива формиращата се и неустойчива имунна система на децата.
  • Установено е, че за човека канцерогенни (т.е. могат при определени условия да предизвикат рак)  са над 40 вида паразити.
  • Паразитите предизвикват алергия – от „простия” кожен обрив до анафилактичен шок.
  • Паразитите отравят организма с продуктите от своя обмен на веществата, а това оказва върху човека изразено токсично влияние. В буквалния смисъл на думата, където яде, там и цапа.
  • Паразитите поглъщат хранителните вещества и нарушават тяхното всмукване. Трябва да признаем, че те правят това много професионално и с голямо удоволствие. Като резултат, при човека може да се развие хранителна недостатъчност и даже изтощаване на организма, да се забави растежа и развитието. Например, при аскаридозата се изразходват резервите на организма от витамин А. При ехинококоза се изтощават запасите от аскорбинова киселина. При болни, заразени с рибна тения, се наблюдава дефицит на витамин В12, което води до развитие на анемия.
  • Паразитите предизвикват нарушаване на белтъчния, въглехидратния и мастния обмен.
  • Паразитите водят до развитието на дистрофични и некротични процеси (умъртвяване) в органите и тъканите на организма, което води до нарушаване на функциите им, структурата им и даже деформацията на органи.
  • Паразитите подтискат нормалната чревна микрофлора. На свой ред, при паразитно поразяване бурно се развиват патогенни микроорганизми, което рязко се отразява на функционирането не само на стомашно-чревния тракт, но и на цялата имунна система.
  • Паразитите забавят растежа и развитието на организма.
  • Паразитите влияят на човешкия генофонд. Доказано е, че всяко следващо поколение има шанса да живее по-малко с 10-15 години.
  • Паразитите намаляват циркулацията на кръвта и лимфата, предизвикват застойни явления в органите и тъканите, повишават вискозитета на кръвта, създават киселинна среда в нея.
  • Продължителното пребиваване на паразити в организма постепенно води до психическо изтощение. Развиват се страхове, маниакални състояния, безпокойство, неразположения, кошмари. Болните спят лошо, не се наспиват, развива се синдрома на хроничната умора, появява се раздразнителност. Паразитите влияят отрицателно на настроението, на човешкото поведение, формират неговите вредни навици. Тяхното негативно влияние се отразява даже на човешкия характер!
  • Паразитите могат да проникнат в плода по време на бременност, водят до появата на уродства и тежки заболявания на детето.
  • Освен това е установено, че в някои паразити се натрупват възбудители на коремния тиф, вируси на хепатита, вируси на Епщайн-Бар.

Профилактика на паразитните заболявания

Мисля, че разказаното от мен е повече от достатъчно. Нека спрем и направим някои изводи. Паразитите ги е имало, има ги и, колкото и да е печално, ще ги има. Те ни обкръжават навсякъде и ни преследват едва ли не от самото ни раждане. Те могат да са малки и големи, къси и дълги. Но, независимо от цялото им многообразие, все пак има една закономерност. Като цяло (до 95%) те попадат в човека през устата (това е и хранителният, и водният, и контактно-битовият, и в голямата си част и кожният път на заразяване – виж по-горе). Паразитите прекрасно знаят човешката слабост (че и на всички животни) вкусно да похапнат и попият, и великолепно използват тази възможност за проникване вътре! Освен това, за разлика от животните, при човека има още едно много слабо място – той яде с ръце. А да проследиш какво, кого, къде и кога  си докоснал днес, е невъзможно. За това всичко, което слагаш в устата си, може да стане потенциален източник на твоето заразяване. Вода, мляко, хляб, ябълки, круши, четката за зъби и даже молива, който гризеш, замислил се за нещо. Абсолютно всичко! И именно за това паразитите най-често избират за своя жизнена среда червата, черния дроб и жлъчния мехур.

И това вече са добри новини. Колкото по-добре познаваш врага, толкова по-лесно ще го победиш. Може от страх да си затвориш очите и ушите, представяйки си страшната картина, че паразитите ни дебнат отвсякъде, а може да се предприемат действия, които да намалят риска от заразяване и паразитни болести с 95%. И за това е достатъчно да са постави под контрол основния път за проникване на паразитите в организма – през устата. И тъй като това зависи само от теб и от никой друг, нека поговорим за това.

Девет заповеди на профилактиката

Първо. Колкото и да е банално, но първата заповед на профилактиката е – МИЙ СИ РЪЦЕТЕ! И не само преди хранене. Винаги. Да се заразиш е най-простото нещо. Заразни са бравите на вратите, ръкохватките в автобусите и на ескалатора и т.н., и т.н. Всичко не можеш да изброиш. И просто е невъзможно да се обработи всичко това с хлор. Купи си хигиенни салфетки (мокри антибактериални кърпички), с тях може да си изтриваш ръцете след автобусите или след съвещание.

Второ. Да се мият трябва не само ръцете, но и плодовете, зеленчуците, зелените салати, пресните подправки. Като това се отнася не само за продуктите от пазара, но и за продуктите от своята градинка. Когато любвеобвилната баба дава на своя любим внук морковче от градинката, тя гарантирано му осигурява заедно с „витаминчетата” и хубава доза паразити. Практиката убедително свидетелства, че подобни действия са крайно грешни и често водят до печални последствия.

Всичко, което расте в градинката и се купува в магазина, трябва да се измива под струя течаща вода. Истината е, че малко хора знаят, че измиването трябва да е не по-малко от 5-10 минути! Зеленината (лук, магданоз, салати) предварително се очиства от земята (това е логично), след това се отделят лист по лист и щателно се измиват.

Добър ефект има измиването на зеленината в сапунена вода с последващо изплакване.

Храстовите плодове (ягоди, малини, къпини) е най-добре да се измият с 1% разтвор от сода, а след това – с чиста вода. За обеззаразяване на зеленчуците от яйцата и личинките на аскариди се препоръчва да се ползва слаб йоден разтвор – 0,2% – 0,5%.

Това са препоръки на санитарните лекари. А те (повярвай ми!) знаят какво говорят. Нито веднъж не си мил ягоди със сода? Жал ми е за теб. И не си ги обработвал с йод? Двойно повече ми е жал за теб.

Трето. Не си гризи ноктите, моливи и прочие неща, които не се ядат. Всеки път, когато ти се иска след скандал с началника да погризеш нещо, спомни си за тези твари, които аз току-що описах.

Четвърто. Не яж сурова риба или някак си изпържена, недопържена. Да ми простят бабите, продаващи на станциите (на метрото най-често) прясно изпържена риба. Не купувай! А ако сам си решил да се позанимаваш с кулинарство, то запиши си няколко съвета, за да може твоите приятели да си тръгнат от вечерята не само сити, но и здрави.

Ако ти готвиш риба:

  • Вари я не по-малко от 15-20 минути, от момента на кипването;
  • Пържи рибата 15-20 минути, като я нарежеш на неголеми парчета, и най-добре прави това под капак;
  • Рибеният пирог го печи най-малко 1 час във фурната;
  • При осоляване на риба следва да се използват 2 кг. сол на 10 кг. риба, осоляването да става в продължение на две и повече седмици;
  • Сушене: 1-ви начин – отначало осоли рибата по гореуказания начин за две седмици, а след това я закачи да се суши; 2-ри начин – осоли рибата за три дни, а после я суши три седмици;
  • Замразяване: дръж рибата във фризер при температура минус 28 градуса в продължение на 41 часа.

Ако обичаш лова, природата и дивечовото месо, съветвам те да вариш по-дълго своите трофеи – не по-малко от 2 часа, на късове, не по-големи от 2 килограма. Само тогава месото е безопасно.

Пето. Пий само филтрирана вода. А още по-добре – купувай в магазините вода в големи бутилки от добре известни и проверени марки питейна вода. Колкото и привлекателно да изглежда бълбукащото от земята изворче, както и да те примамва неговата кристална прозрачност, помни, че тази чистота е измамна. От това „чисто” изворче, половин час преди теб вода може да е пила заразена с паразити крава или горски звяр. Същото се отнася и за любителите на прясно издоеното краве или козе мляко. Аз разбирам всичко: вкусът е потресаващ, това е денонощната доза от калций, но заедно с това – няколко глиста.

Шесто. Всички домашни животни са преносители на паразити. Всички! И котетата, и кученцата и даже хамстерите. За това не разрешавай на кучето да ти лиже лицето, да скача на дивана, на леглото, да ходи в кухнята. Освен това не яж от една посуда с него. Какво се смееш? Такива случаи не са рядкост. На моя еднокурсник например, родителите му така и казали за своето куче, белгийска овчарка: „То е също така пълноправен член на семейството, както и ти”.

Седмо. Килимите – това е отживелица от миналото. Това е най-добрият инкубатор за паразити. Завий ги акуратно и ги подари на тъщата. Това е при условие, че не я обичаш. А ако си в добри отношения с нея, то ги изхвърли или ги отнеси в магазин за вещи втора употреба. По-често мий пода и чисти с прахосмукачка.

Осмо. Когато, пълен с ентусиазъм, отиваш да почиваш в южните страни и предвкусваш отличната почивка, не се отпускай. Горещината и невисокия жизнен стандарт са най-добрите приятели на паразитите. За това намали щението си да пробваш екзотичен продукт направо от уличната сергия. Уверенията на търговците, че този плод току-що е минал дезинфекция, си струва да подложиш на съмнение и в никакъв случай не се поддавай на съблазънта, а потърпи до хотелската стая и там щателно го измий.

Да пиеш вода от местни водоизточници, аз категорично ти забранявам. Даже ако е горещо и ти стоиш при извора на свещена река. Не знам дали ще почувстваш прилив на духовна енергия, но прилив на хубава порция от паразити, със сигурност ти е осигурен.

Девето. Ако имаш някакво съмнение за себе си или за членове на твоето семейство по повод заразяване с паразити, най-добре се изследвай. А ако твоите съмнения се потвърдят, помни, че най-добре паразитите се убиват в съдружие с лекаря. Освен това е желателно всяка есен и всяка пролет (т.е. два пъти в година) да правиш профилактика с растителни противопаразитарни препарати, които за разлика от голямата част от фармацевтичните антихелминтни средства (които са крайно токсични) може да се употребяват няколко пъти в година. Приеми това като правило. Та нали поне два пъти в годината даваме на организма си витамини, за да не допуснем буйство на бактерии и вируси. А паразитите?

Как да изберем препарат за профилактика?

Ако ти сериозно си решил да се заемеш с профилактика на паразитарните инфекции, то освен базовите профилактични мерки, ще ти е необходимо да избереш натурален антипаразитарен препарат за провеждане на интензивни курсове за дехелминтизация 1-2 пъти в година. Как да се направи правилно това?

Първо, това трябва да бъде комплексен препарат, нали, както говорих по-горе, паразитите притежават много изострени защитни системи, и прости тиквени семки, петдесетрублевата „тройчатка” (пелин, карамфил, и настойка от орех) и чудеса „в един флакон” никога няма да стигнат. Не очаквай чудеса. Профилактиката трябва да се състои от няколко етапа с различна насоченост.

Второ, обръщай внимание на производителя. Кой е той, от колко години е на пазара на здравословните продукти, има ли собствена научна база и производство. Събери отзиви от тези, които са ползвали дадения продукт.

Трето, винаги обръщай внимание на срока на годност на препарата. Всички натурални противопаразитарни препарати като активни компоненти съдържат билки или екстракти от билки, богати на особени етерични масла. Именно тях „не могат да търпят” паразитите. Но етеричните (или дословно летящите) масла много трудно се съхраняват дълго: те започват „масово да излитат” от всякакви форми на препарата още след половин година. За това, ако ти идваш щастлив от аптеката с поредната „тройчатка”, то не бързай да се радваш преждевременно. Провери, като начало, колко време е изминало от датата на производство на това чудо. И не позволявай да те правят на глупак с двегодишен срок на годност.

На мен например, според всички тези гледни точки, много ми импонира новият антипаразитарен комплекс „ТРИХЕЛМ”, който се произвежда от Корпорация „Сибирско здраве”.

ТРИХЕЛМ

„Трихелм” – това е нова трифазна антипаразитарна програма, предназначена за корекция и профилактика на основните чревни паразитарни заболявания и тясно свързаните с тях паразитарни заболявания на жлъчоотделителната система. В нейния състав влизат три препарата, всеки от които последователно въздейства на своето звено от комплексната антипаразитарна схема. Тази схема отчита и обидинява в единно цяло всички най-ефективни подходи и методи, известни в настоящия момент в научната паразитология. Освен това, при разработката на антипаразитарната програма „Трихелм” е отчетен повече от 5-годишния опит от употребата на първия антипаразитарен препарат на Корпорация „Сибирско здраве” – фитосорбента „Лимфосан Е”.

ФАЗА І. Очистване на червата и жлъчоотделящите пътища

Базов препарат – „Трихелм. ФОРМУЛА 1: Извори на чистотата”

Главната задача на този сложен растителен комплекс е подготовката на чревния тракт и жлъчоотделящите пътища за активно противопаразитарно въздействие. Известно е, че паразитарните инфекции провокират развитието на чревен запек и спазъм на жлъчните пътища. Ако не се ликвидира тази преграда, то антипаразитарните вещества в буквалния смисъл просто не могат да стигнат до паразитите и ще бъдат блокирани. Ето защо всички схеми на противопаразитарно лечение трябва да започват с очистване на червата и възстановяване на проходимостта на жлъчните пътища.

Растителният комплекс „Трихелм.ФОРМУЛА 1” осигурява мощна подготовка на червата, за сметка на комбинираното слабително действие на такива билки като сена (Cassia senna), детелина (Trifolium), репей (Arctium lappa) и сладък корен (Glycyrrhiza glabra).  Възстановяването на проходимостта на жлъчните пътища и активацията на жлъчоотделянето се осигурава за сметка на върболистна саусуреа (Saussurea salicifolia L.), пача трева (Polygonum aviculare L.), жълт кантарион (Hipericum perforatum), урока (Bupleurum), жълт смил (Helichrysum arenarium) и липа (Tulia).

Освен това, много компоненти на комплекса „Трихелм. ФОРМУЛА1” още на етапа на очистването започват да създават антипаразитарен фон за ускоряване на следващите фази на антипаразитарното очистване. Такова меко антипаразитарно действие върху чревните и чернодробните паразити, оказват неговите компоненти като върболистна саусуреа (Saussurea salicifolia L.), лечебна динка (Sanguisorba officinalis L.) и жълт кантарион (Hipericum perforatum).

Състав: екстракт от сена, пача трева, екстракт от ехинацея, корен от червен корен на прах, детелина, полски хвощ, , листа от червена боровинка, сладък корен, корен от репей, урока, жълт кантарион, корен от лечебна динка, цветове от липа, цвят от жълт смил, листа от черен касис, очеболец, екстракт от саусуреа.

ФАЗА ІІ. Антипаразитарен удар.

Базов препарат – „Трихелм. ФОРМУЛА 2: Фитопар”

Задачата на втората фаза е да нанесе кратък, но много ефективен антипаразитарен удар. Свързано е с това, че употребата даже на натурални растително антипаразитарни препарати трябва да е ограничена по време. Ето защо в състава на препарата „Трихелм. ФОРМУЛА 2” са съсредоточени най-мощните противопаразитарни компоненти, чиято активност допълнително се повишава за сметка на предварителната подготовка на червата и жлъчните пътища. Екстрактът от семките на див грейпфрут, в момента е един от най-ефективните препарати по отношение на паразитете. За да получим максимален ефект, трябва да   го съчетаем с с мощни жлъчогонни препарати. За това в състава на комплекса „Трихелм. ФОРМУЛА 2” допълнително е въведен и екстракт от артишок.

И тъй като натуралните антипаразитарни препарати осигуряват гибелта само на малките паразити, а големите само временно ги обездвижват, то през цялото това време продължава приема на комплекса „Трихелм. ФОРМУЛА 1”, който осигурява своевременното изхвърляне на паразитите, временно лишени от способността да се задържат в червата.

Състав: екстракт от семки на грейпфрут, екстракт от листата на артишок.

ФАЗА ІІІ. Възстановяване и вторична профилактика

Базов препарат – „Трихелм. ФОРМУЛА 3: Ентеровит”

Главната цел на третата фаза е да осигури възстановяването на чревната микрофлора след агресивната антипаразитарна терапия, а също така да обезпечи плавното понижаване на антипаразитарния фон, за да може от една страна да не се допуска токсично въздействие върху организма, а то друга – да унищожи остатъчните паразити, продължаващи да се отделят от труднодостъпните жлъчни пътища.  Именно така и действа растителният комплекс „Трихелм. ФОРМУЛА 3”.Екстрактите от лечебна лайка, жълт смил и лютива мента в съчетание с мед от карамфил осигуряват мощен тюбаж (та­ка се на­ри­чат про­це­ду­ри­те за из­чис­т­ва­не­то на жлъч­ния сок от жлъч­ка­та) на жлъчните пътища, а също така продължават да оказват меко антипаразитарно действие. Освен това тези билки способстват за възстановяването на чревната микрохлора, неизбежно страдаща по време на провеждането на агресивната антипаразитарна терапия.

Състав: натурален мед от карамфил, етерично маслени екстракти от лютива мента и лечебна лайка, микрогранулиран екстракт от жълт смил.

Много важно преимущество на антипаразитарната система „Трихелм” е това, че всички гореописани фази не са последователни, както това е най-често в аналогични антипаразитарни комплекси, а се натрупват една върху друга, осигурявайки взаимно усилване на ефекта, в резултат на което за 16-дневен срок се удава да се постигнат добри резултати.

Методика на приложение на антипаразитарната програма „Трихелм”

Базови

препарати

на „Трихелм”

Етап І:

Подготовка

(1-2 ден)

Етап ІІ:

Създаване на антипаразитарен

фон (3-6 ден)

Етап ІІІ:

Антипаразитарен

удар (7-14 ден)

Етап ІV:

Възстановяване

(15-16 ден)

ФОРМУЛА 1:

Извори на чистота

по 3 к-ли  на ден по 2 капсули на ден по 2 капсули на ден
ФОРМУЛА 2:

Фитопар

по 5 капсули на ден по 5 капсули на ден по 5 капсули на ден
ФОРМУЛА 3:

Ентеровит

по 4 кафейни лъжички на ден по 4 кафейни лъжички на ден

Антипаразитарният комплекс „Трихелм” притежава уникални свойства и широк спектър на действие.

1. „Трихелм” въздейства на всички класове чревни паразити:

  • Кръгли (острици, аскариди, власоглав червей, анкилостома);
  • Плоски (говежда тения);
  • Смучещи (описторхис);
  • Прости (ламблии, амеби).

2. Разностранен механизъм на действие:

  • Предизвиква смъртта на паразитите;
  • Оказва бактерицидно действие;
  • Стимулира извеждането на паразитите от организма (от стомашно-чревния тракт, жлъчоотделящите протоци);
  • Оказва меко слебително действие, жлъчогонен ефект;
  • Оказва детоксикационно действие – блокира и извежда токсините;
  • Има антиоксидантно действие;
  • Оказва антиалергично действие – блокира и извежда алергените;
  • Бори се с различните симптоми на заболяванията, предизвикани от паразити – горчивина в устата, гадене, подуване на стомаха;
  • Възстановява апетита, ускорява зазравяването на рани и ерозии, предизвикани от въздействието на паразити;
  • Нормализира състоянието на чревната микрофлора и подтиска патогенната микрофлора;
  • Бори се с възпаленията, предизвикани от паразити;
  • Повишава клетъчния и общия имунитет на организма.

3. Допълнителни свойства:

  • Нормализира нивото на холестерина и захарта в кръвта;
  • Понижава възможността за образуване на камъни в жлъчния мехур и жлъчните протоци.

Заключение: най-голямата тайна

Един известен комик някога казал, че за Русия съществуват два важни въпроса. Първият: „Кой е виновен?” и вторият: „Какво да се прави?”. Нека поговорим по повод на първия въпрос. В края на крайщата, кой е виновен, че си хванал тази зараза? Защо в теб  са намерили глисти, а съседа няма? Кой е недогледал? Кого да дадем под съд? На кого да напишем жалба? Защо мълчи ХЕИ, къде гледа правителството и лично президента?

Навярно, това ни е в кръвта – да търсим виновния. Обаче да се прави това е безсмислено по две причини. Първо, ти никога няма да узнаеш как си се заразил. Просто това е невъзможно да се проследи, поради това, че заразяването може да стане по всяко време и на всяко място. Даже на бал в Кремъл. А, второ, отговорът на въпроса: „Защо си се заразил?” е много прост. Можеш да застанеш пред огледалото и ти веднага ще видиш причината за своето заразяване. Да, ти си причината за тази, и за съжаление, за много още твои беди.

Шегата настрана, но наистина, много хора винят всеки друг, само не и себе си. Това е дълбока заблуда. Животът е достатъчно прост. Каквото даваш, това и получаваш. Всяка твоя мисъл буквално твори твоето бъдеще. Всеки човек носи отговорност за всички събития в своя живот – и най-хубавите, и най-лошите. Всеки създава събития в живота си с помощта на мислите и чувствата. И ти самият си източникът на собствените си преживявания, обкръжаващата те действителност и всичко останало в нея. И никой, освен ти самият, няма да ти създаде уют, топлина и комфорт. Запомни това.

Лекарите могат научно да обяснят приоритетите, методите на профилактика, но реализацията на тези препоръки е работа на всеки отделен човек. Медицината е неспособна да подобри условията на живот и на хранене, а лекарят не може вместо болния да бъде физически активен и, въобще да води здравословен начин на живот. Моята задача беше да разкажа за паразитите, задачата на Корпорация „Сибирско здраве” е да ти покаже, че изход има. И ако ти сам не преодоляваш себе си и не се бориш за самия себе си, то никой няма да ти помогне: нито аз, нито такъв забележителен продукт, като „Трихелм”.

Мисля, че отговорих на въпроса: „Кой е виновен?”. А сега нека изясним втория въпрос: „Какво да се прави?”. Повярвай ми, от прочитането на тази книга, паразитите няма да си отидат. Нищо няма да се измени, докато ти не вдигнеш своето задно място от дивана и не започнеш да се занимаваш със своето здраве. Как ще го правиш, кога и с кого – това, извини ме, не ме интересува. Това е твой избор. Аз искрено ще се радвам, ако тази книга ти помогне сериозно да се замислиш и да започнеш да действаш. Може да си умен, начетен, много да знаеш, но ако сам не го направиш – нищо няма да се промени. Паразитите ще си останат. И престани да ги разсмиваш. „Вие знаете ли, нашият хазяин прочете умна книжка как да ни изкара. Потресаваща книжка, така ни се иска да излезем и да я погледнем!”.

Най-главното, разбира се, е желанието. Защото желанието предопределя действието. Ако него го няма, то нищо няма да стане. Никой няма да дойде и да те направи здрав. Ако мисълта за твоето здраве още не те е пронизала, аки си мислиш, че може би ще започнеш от понеделник, то нищо няма да стане. Абсолютно нищо! Всичко ще си остане, както си е. И болката, и таблетките, и безкрайното тичане по лекари, и … тези същите паразити. Всъщност, те ще станат няколко повече. А ти какво искаш? Те се грижат за своето здраве.

И последно. Винаги е тежко да започваш нещо, а още по-тежко е да го правиш всеки ден. Какво да се прави?! Е, такъв е животът! Постоянно някави дела, грижи, работа. Въртиш се в омагьосан кръг. Колко ще издържиш? Неизвестно. Но организмът не е автомобил. И даже на автомобила трябва да се сменя маслото, гумите и свещите. Затова планирай своя забързан ден така, че да остане малко време и за теб самия. Създай си намерение да станеш здрав и си го запиши, а Корпорация „Сибирско здраве” ще ти помогне в това.

Това е, всъщност и цялата голяма тайна…

HTML Version:

Text Version:

Светът на паразитите обкръжава хората цял живот и даже (уви!) след завършването на живота

Article Url: