Същност на туристическата анимация

Преимуществата на туристическата анимация са актуални в съвременната туристическа индустрия, затова и днес не би трябвало да има туристически служител, който да не е убеден в необходимостта от нейното прилагане.

Анимацията обогатява съдържанието на самия туристически продукт, придава му повече качества по отношение неговата привлекателност (относно конкурентоспособността в туристическата индустрия). Това повишава неговата полезност, прави го по-ценен за неговите консуматори – туристите. Освен че става по-привлекателен за традиционните клиенти, такъв продукт с успех се лансира и в други пазарни ниши, тъй като анимацията го прави атрактивен и актуален като част от маркетинговата стратегия на отделните фирми във връзка с повишаване на пазарната им конкурентоспособност.

Като продукт с повече свойства, с възможности за задоволяване на по-голям брой потребности туристическият продукт, който съдържа в себе си анимация, има по-висока цена и носи повече приходи. Отделните анимационни прояви не следва да бъдат в по-голямата си част платени, тяхната роля е да повишат общата стойност на пакета услуги. Туристическата анимация успешно през последните години се вписва в системата All Inclusive за пакетност в туристическите продукти и услуги.
Туризмът, който е признат за една от най – динамичните бизнес сфери в света, засяга всички аспекти на обществения живот – икономическа, социална, политическа и духовна, е една от трите взаимосвързани индустрии (туризъм, промишленост и търговия), които движат икономиката на ХХІ век.
Туризмът в съвременното общество е социално-икономически и културен комплекс с многостранно значение. Различните аспекти и влияния на туризма обикновено се проявяват в унисон и въздействат като цяло. Здравно, икономическо, социално, културно, екологическо и политическо значение на туризма може да се яви като мощен носител с определящо влияние в икономиката на държавата, както и с международна зависимост.