Фолиране на PVC профили

PVC дограма с различен цвят от белия е вече нещо обичайно, а сега човек все по-често обръща внимание на външния вид на сградите. Желаещите да имат стъклописи са все повече и повече.
Пластмасовите прозорци ,които имитират дърво могат да бъдат ламинирани или оцветени. Ламинираните прозорци са направени въз основа на кафяв или бял PVC профил чрез покриване на цветно акрилно фолио с гладка или релефна повърхност. Фолиото е устойчиво на различни атмосферни влияния(киселинен дъжд, сняг,рязка смяна на температурата), не избледнява от слънцето. Има много варианти за цветови решения, но за производство на pvc дограма е най-често използвано фолио, имитиращо естествена дървесина от различни видове. Общата дебелина на ламиниране е 200 микрона. Фолиото е устойчиво на бензин, етанол , разтвори съдържащи амоняк, не-абразивни почистващи препарати. Ламинирането може да бъде едностранно, когато филмът се прилага само от външната или само от вътрешната страна на прозореца, или на двустранно . Когато се ламинира профила между него и фолиото се поставя лепило.Целият процес се извършва с помощта на специална машина. Ламинираните прозорци са произведени чрез използването на двукомпонентно лепило: на базата на полиуретан разтворител и горещо лепило. Производството на цветни профили, като се използват стопяемо лепило отнема много време. Тъй като филмът се придържа към профила и трябва да се притиска 14 дни и максимално свързване се получава след 2 месеца, при стайна температура.

Фолираната pvc dograma има един естетически недостатък – когато отворите прозореца,се вижда основния цвят на профила.Още по-важно от външния вид на една pvc дограма може да бъде само безопасността. Специално място сред предпазните системи заемат щорите, които са предназначени за защита на врати, прозорци, гаражни врати и други отвори.