10 добри стратегии за увеличаване на възвръщаемостта на инвестициите, въпреки свиващите се бюджети и намаляващите ресурси – част IV

Някои добри тактики за връзките с обществеността, отношенията с инвеститорите и специалистите по маркетинг, за да постигнете повече с помощта на по-малко ресурси в трудния икономически период.

СТРАТЕГИЯ № 5

Снижете разходите си за платено търсене като оптимизирате резултатите си в търсачките

Според петгодишната прогноза за интерактивен маркетинг в САЩ на Forrester Research, разходите за маркетинг в търсачки ще достигнат 25, 323 млрд. долара през идните пет години. Това е повече от всичките пари, които рекламодателите планират да похарчат във всички онлайн канали (включително имейл маркетинга и новите канали).

Google притежава 70% от този пазар в САЩ и дори повече в други страни. Според блога на Стив Рубел Micropersuasion, „Google е нещо много повече от обикновена търсачка. Той е медиа. Всеки ден хората решават въпроси за покупките и живота си въз основа на това, което откриват в мрежата. Пациентите посещават лекарските кабинети, въоръжени с купища информация, открита чрез Google. Част от нея е достоверна, друга – не. Потребителите влизат в Google от телефоните си, за да сравняват цените при пазаруване. А Wikipedia – сайт, който никой не контролира, доминира повечето резултати от търсенията.”

Ако новините ви нямат висок рейтинг в резултатите на търсачките, когато хората въвеждат ключови думи, свързани с услугата или продукта ви, вие не обръщате внимание на икономичните възможности да достигнете до потенциалните си клиенти със съобщенията си. Има няколко неща, които можете да направите. Можете да закупите платена реклама в търсачките, но тя може да бъде много скъпа и не е необходима. Агенцията Enquiro откри, че е с 16% по-малко вероятно потребителите да обмислят някоя покупка, ако марката не се появява в резултатите на търсачките. Ако направите някои модификации на сайта си, ще можете да постигате същите резултати с безплатните търсачки. Един добър начин да направите това е да се възползвате от прес-съобщенията, като въведете хиперлинкове и определени ключови думи.

В рамките на презентацията „Измерването на търсенето при марките” Enquiro откри, че повторното търсене на марките се увеличава 2,2 пъти, когато те се появяват в началото на списъците на платените и безплатни търсачки. Увеличението е 1,5 пъти, ако това става само в платените или само в безплатните машини.

За да покаже смисъла от търсенето, проучване на Enquiro и SSI (за доклада на Marketing Sherpa Search от 2009 г.) разкри, че:

– 79% от купувачите на техника използват интернет, за да я намерят. 98% ползват Google преди да набележат евентуалните търговци.

Как можете да използвате прес-съобщенията, за да повишите рейтинга си в търсачките и да привлечете трафик към сайта си

Прес-съобщенията могат да са отлични инструменти за повишаване на рейтинга ви в търсачките. Те могат и да доведат трафик към уебсайта ви. Това може да се постигне, като включите хиперлинкове в съобщението, за да намалите времето, което е нужно на търсачките да ви намерят:

– Включете линк в прес-съобщението си. Това е като да дадете адреса си на някого – то помага на хората да открият компанията, продуктите, услугите или важните събития и съобщения на компанията ви.

– Накарайте търсачките да избират страниците ви просто като разпространите едно прес-съобщение. Това може да стане по много начини, например когато прес-съобщението ви е в сайт, който привлича много посещения – или полазвания – от търсачки. Уебсайтът на Marketwire се „полазва” непрекъснато и линковете в прес-съобщенията се слагат всеки ден в листите на търсачките за евентуално „полазване”.

Как да разберете кога полазват линка ви? Можете да проследите трафика на търсачката към страницата от линка в уебсайта си с помощта на анализаторските програми на самия сайт. Ако нямате достъп до отчети на интернет анализите или искате по-задълбочен поглед върху обхвата на материалите ви, Marketwire може да ви даде доклад за прогреса на новините след като разпратите оптимизираното си за търсачки прес-съобщение. Този доклад показва кога към него се изпраща трафик. Освен това той ще ви помогне да научите кога то е било полазено от търсачки и кога линковете ви са влезли в опашката за евентуално индексиране от търсачките.

– Привличайте линкове от известни сайтове. Това също помага на линковете в новините ви да се разпространяват из мрежата и ги добавя към големи сайтове като Yahoo! News, MSN Money и CNN Money. Така се създават вътрешни линкове, които увеличават допълнително видимостта ви в търсачките и ви правят по-надеждни за тях.

– Привличайте хора към сайта си. Когато те кликват върху ключовите думи и хиперлинковете в прес-съобщенията ви, търсачките записват всяко кликване като глас за сайтовете и линковете ви. Ако включите и графика към съобщението, малкото изображение, което ще се покаже в началото на резултатите в търсачките, веднага ще привлече читателите, показва скорошно проучване. За хората, които искат да оптимизират страниците си за безплатните търсачки, това предлага нова възможност да си спечелят видимост в листите.

Тези тактики правят сайта ви по-надежден за търсачките и потребителите. Ще трябва да се запознаете с методите за оптимизиране за търсачки, за да можете да използвате и следите ключовите думи и фрази, които са най-важни за публиката ви, когато търси продукти и услуги. Проследяването е важен начин да прецизирате стратегията си за търсачките и комуникациите си:

– Измервайте ефективността на ключовите думи в прес-съобщенията си.

– Разберете кои ключови думи се използват най-често в търсенията.

– Прочетете множество съвети и начини да увеличите ефективността си онлайн

СТРАТЕГИЯ № 6

Накарайте онлайн обществата да ви помогнат да свършите работата си

Кампаниите, които се фокусират върху блоговете и социалните медии, могат да са чудесни и евтини или дори безплатни начини да разпространите съобщенията си и да увлечете хората, които оформят общественото мнение. Много бизнеси обаче странят от тези нови форми на комуникация, защото се тревожат от липсата на контрол. Освен това, много хора смятат, че не могат ефективно да измерват възвращаемостта на инвестициите в социалните мрежи и блоговете. Можете да прочетете повече за измерването на възвращаемостта на инвестициите в социалните медии в Стратегия №7.

Много компании скачат в дълбокото

Въпреки нежеланието на много компании да предприемат тази стъпка, вече все повече корпорации навлизат в блоговете. Статия във в. Washington Post от август 2008 г., озаглавена „Маркетингът се мести в блогосферата”, обсъжда умножаването на корпоративните блогове. В нея се споменават няколко компании, които местят бизнес моделите си в интернет.

Един от примерите е Mariott International. Ръководителят на глобалните комуникации в организацията Катлийн Матюс измисли идеята за блога на генералния директор Бил Мариот. Той решил, че това е чудесен начин за общуване. „Такова е значението на връзките с обществеността и рекламата за всичко, което правим”, заяви Мариот. „А това е просто поредният канал.” Освен това Мариот харесва начина, по който блогът показва, че и той е „човек като всички”. Собственикът на хотели има хиляди служители по целия свят, които съставляват около една пета от читателите на блога и които редовно коментират. „Това е виртуалният заместител на възможността Бил Мариот да посети лично всеки хотел”, смята Матюс.

Сред големите корпорации с присъствие в блогосферата са GE, Cisco Systems, Wells Fargo, UPS, Kaiser Permanente, Intel, The Home Depot, Graco и Wal-Mart.

Ами другите? Резултатите от проучването на Forrester Research, които бяха публикувани през август 2008 г. показаха, че две трети от 300-те посетители на специална интерактивна сесия са заявили, че вече използват имейл и интернет семинари в маркетинг коктейла си. Само 35% или дори по-малко използват блогове, онлайн форуми, маркетингови клипове, подкастове, материали от потребителите или други тактики в Web 2.0. Изненадващо, 42% са заявили, че използват социалните мрежи като Facebook – много повече от 25-те процента, които са отчели подобна дейност в проучване на Forrester по-рано през същата година.

Анализаторът от фирмата за пазарни проучвания Gartner Адам Сарнър смята, че 75% от компаниите, включени в класацията Fortune 1000, копнеят да се включат в маркетинг или PR инициативи в социалните мрежи. Той обаче прогнозира, че 50% от тези кампании ще се класифицират като провали. Но в какво грешат те?

„(Бизнесите) ще нахлуят в обществата и ще се опитат да се свържат с тях, но реално няма да имат общи цели с тях и ще се провалят”, заяви Сарнър.
Какво иска да каже той с израза „общи цели”? Всяка кампания в социалните медии трябва да е истинско включване в едно общество. Успешната кампания ще обслужва както компанията, която я е поръчала, така и аудиторията, с която си взаимодейства. Откриването на този баланс не е лесна задача.

Някои от най-успешните вирусни кампании не са имали никаква бизнес стойност, но отявлените маркетингови акции не се приемат добре в никое общество. Какво ви остава в такъв случай? Загуба на време ли са социалните медии? Ще станат ли кампаниите в тях жертва на намалените бюджети в икономическата криза? Не, казва Сарнър. Бизнесите ще се обърнат към мрежата, за да запазят връзката си с потребителите по време на тегавия финансов климат. „Това ще спаси живота на много фирми”, смята той. „Духът на потребителите е вероятно единственото, което ви остава.”

Проучването на Gartner показва, че до 2012 г. точно половината от всички покупки ще включват някакъв интернет компонент. Това може да означава търсене за мнения за продукта, четене на информация за нова стока в някой блог или сравняване на цените, дори и самата покупка да стане в магазин. Не е достатъчно обаче само да накарате хората да говорят, смята Сарнър. „Трябва ви стратегия, фокусирана върху съдържанието, която напипва нуждите и желанията на аудиторията ви. Когато постигнете това, можете да изберете инструментите и методите, с които ще разпространявате това съдържание.”

Агенцията Vancouver BC Tourism сподели как е използвала група във Facebook, за да се свърже с хората, които участват в промоцията им „Вечеряйте наблизо”. Кампанията е нискобюджетна, но привлича над 1200 души. Сега фирмата знае кои са тези хора и какво харесват и не харесват. Така тя ще може да им продава услугите си в перспектива. Инициативата е хитра и има обща цел с клиентите: да се свърже с тях, да формира общество и да сподели идеи, събития, отзиви и снимки.

Материалът е преведен от Marketwire и се публикува под редакцията на PR Kernel

HTML Version:

Text Version:

10 добри стратегии за увеличаване на възвръщаемостта на инвестициите, въпреки свиващите се бюджети и намаляващите ресурси – част IV

Article Url: