10 неща, които трябва да знаеш за стречинга

Преди фитнес тренировка, много е важно човек да загрее или да прави стречинг упражнения, за да се избегнат наранявания, както и за подобряване на резултатите по време на тренировката. Има също така редица предпазни мерки и съвети, които дават насоки как правилно да се изпълняват фитнес упражнения. Ето някои от тях: 1. За да се увеличи гъвкавостта и да се избегнат наранявания, разтягайте преди и след тренировка. Почти всеки знае, че стречингът преди тренировка предпазва от наранявания, но малко хора знаят ,че стречинга след тренировка, когато мускулите са все още топли, може да увеличи тяхната гъвкавост. 2. Задръжте стречинг позицията за повече от 60 секунди, за да увеличите гъвкавостта. Задържането на позицията за около 20 секунди е достатъчно за загряване, но задържането и за най-малко 60 секунди развива гъвкавостта на цялото тялото. 3. От стречинг позиция никога не преминавайте веднага след това към спокойна позиция. Това може да се нарече подскачащо състояние. При разтягане задръжте това положение за няколко секунди и след това бавно отпуснете. Може да направите това упражнение многократно по този начин. Подскачащите или натоварващите упражнения по време на загряването може да доведе до разпъване или повреда на някоя става или мускул. 4. Работете бавно и постепенно, вместо незабавно да се престъпи към правене на най-трудното упражнение.

5. Уверете се, че сте загрели всички мускулни групи. Някои хора, които си мислят, че имат силни тела, са склони да пренебрегнат врата при загряването. Загряването на мускулите на врата може да е много лесно, като просто поставите дланта на ръката си пред челото и след това натиснете. След това направете същото и отзад на главата.

6. При добро загряване се препоръчва постепенно увеличаване на набора от движения и вашето ниво на гъвкавост и сила. 7. Тренирайте като имате предвид своите възможности и не се съобразявайте с друг. Не се стремете да правите упражнения, които други правят, а вие не сте готови за тях. Постепенно повишавайте възможностите си. Слушайте тялото. Има дни, в които тялото ви ще бъде по-изтощено и тогава трябва да намалите обхвата си на тренировка.

8. Научете се да почивате. Почивайте между сериите и упражненията, за да дадете време на тялото си да се възстанови. Желателно е да не тренирате една и съща група мускули два поредни дни. Мускулите растат, когато си почиват, а не когато работят.

9. Правете аеробни упражнения за укрепване на сърцето. Аеробните упражнения са тези, при които тялото използва повече кислород за гориво. Например скачане на въже, бягане и плуване. 10. Музиката също може да ви помогне да удължите тренировката си или да увеличите интензивността. Може да използвате mp3 плейър , CD плейър или радио за тази цел. Просто използвайте слушалки, за да не притеснявате хората около вас с музиката, която слушате.

Разтягането също така помага за увеличаване на възможностите, помага срещу преумора и стрес.