10 приложения на кокосовото масло

Кокосовото масло е универсален масло и има приложения както в готвенето, така и в козметиката. Поставете по един буркан както в кухнята си, така и в банята, за да се възползвате от неговата универсалност.

1. Изхвърлете кравето масло от рецептите. Повечето от нас са чували за вредните за здравето ефекти от кравето масло, но толкова много стари рецепти използват именн него. Заменете кравето масло с тропическото кокосово масло. През лятото, ако температурата е висока кокосово масло може да се втечни и ще ви се наложи да го охладите до твърдо състояние, за да го използвате вместо краве масло в вашите рецепти.

2. Хидратирайте вашата кожа. Кажете сбогом на сезонната суха кожа чрез втриене на тропическото масло в сухите участъци от кожата. Кокосовото масло ще попие бързо, без да оставя мазни остатъци, което го прави добър овлажнаващ избор.

3. Използвайте го да запържвате храната. Царевичното масло и други растителни масла са с високо съдържание на Омега-6 мастни киселини – отчасти нездравословни мазнини. Използвайте кокосово масло, а не на тези растителни масла при запържване.

4. Прилагайте го върху сухия скалп. В часовете преди вана или душ разтрийте кокосово масло в сухите райони на скалпа. Масажирайте. Нека кокосовото масло поостане известно време в косата ви, а после го отмийте по нормалния начин.

5. Добавете към вашия плодов шейк. Ако плодовият ви шейк се нуждае от повече мазнини, лек аромат на кокос е много добро допълнение към плодове вкус.

6. Измийте лицето. Разтрийте кокосово масло върху влажната си кожа и го оставете известно време. Използвайте влажна кърпа, за да избършете излишното масло и мръсотия.

7. Премахнете грима от очите. Използвайки подобна техника, както при миенето на лицето, премахнете грима от очите. Внимавайте да не попадне кокосово масло в очите – те ще парят леко и ще се зачервят.

8. Използвайте го за дупето на бебето. Кокосовото масло е нежно към дупето на бебето и ще помогне за неговата защита от зачервяване и дискомфорт.

9. Втрийте го в сухата коса. Точно както овлажнява кожата, кокосовото масло може да осигури дълбоко хидратиращ ефект за косата. Втрийте маслото в косата и я оставете така. Измийте косата за премахване на оставащото мазно вещество.

10. Използване като масло за устни. Втрийте го в устните си, за да възстанови част от влагата, която е била загубена. Съчетайте го с продукт за устни с пчелен восък, който ще помогне влагата от устните ви да не се изпарява.