10 причини, защо да използваме интериорен дизайн

Въпреки голямата популярност на услугата интериорен дизайн през последните години все още има неяснота около нейната полза. Тази неяснота е резултат от различното разбиране на различните фирми за същноста на интериорния дизайн. Професията интериорен дизайн е сравнително нова за България, поради което всяка фирма има почти коренно различно ноу-хау за тази услуга. Като всяко ново начало е необходимо време нещата да се уравносят и да се изчисти разбирането за услугата. Това е така, защото в резултат на бума на пазара за недвижими имоти все повече фирми започнаха да предлагат интериорни решения. Тази услуга е в портфолиото на мебелни фирми, рекламни агенции, агенции за недвижими имоти, архитекти, уеб дизайн компании и др. В това няма нищо лошо всеки може да търси свободно клиенти. Проблемът, е че повечето фирми не са подготвени и не са наясно със сложноста на услугата интериорнен дизайн, поради което предлагат некачествена и много повърхностна услуга. А това води до подценяване и недоворие към целия бранш. В този бизнес няма законово определени правила и норми, които да контролират качеството на услугата и да защитават интересите на клиентите. За съжаление няма и браншова организация, която да следи развитието на бранша, поради което всичко зависи от отговорноста и професионализма на фирмите и желанието им да си свършат качествено работата.

Целта на тази статия е да изброим и обясним 10-те основни причини, поради които използваме услугата интериорен дизайн. Ще се опитаме да дадем повече яснота за същността и целта на интериорния дизайн според нас, екипа на студио за интериорен дизайн INDESIGN:

1. Предлагане на интериорни решения
Основната цел на интериорния дизайн е да предложи интериорно решение за конкретно пространство. Същостта на тази услуга се изразява в способността на интериорния дизайнер да проектира конкретно пространство според хората, които ще го обитават, като се взимат под внимание техните навици, физически особености, стилови предпочитания и филосовия на живот. Когато това се направи, домът ще ни приляга като дреха по мярка, създадена за нас, защото дизайнът ще e уникален, както уникални са хората със своя мироглед и начин на живот.

2. Мисли вместо клиента
Когато човек започва обзавеждането на своя дом не предполага колко много неща имат значение и за колко много неща трябва да се помисли. На преден план изпъкват видимите неща, касаещи дизайна на интериора, но това е само „върха на айсберга”. Трябва да се съобразим с техническите параметри на пространството. Трябва да се обмислят доста неща свързани с Ел. и В и К изводите, осветлението, разположение на различните зони, конструкция на мебелите и много други. Тези неща трябва да се вземат под внимание, защото те оказват влияние не само върху самия дизайн, но и върху практичноста на интериора. Целта на интериорния дизайн е да се проектира не само красив, но и уютен и лесен за употреба интериор. За всички тези неща мисли интериорния дизайнер вместо клиента.

3. Консултиране при избор на фирми за мебели, уреди, осветление, интериорен текстил и др.
Част от добрия интериорен проект е да се изберат точните за конкретния клиент уреди, осветление, интериорен текстил, настилки, мебели и др. Ние сме запознати с качествата и характеристиките на всички елементи и аксесоари, които включва едно обзавеждане. Не е толкова лесно да се изберат например уреди за кухнята, защото нуждите на клиентите са рaзлични. За да се направи правилния избор е необходимо човек да е запознат с голям обем техническа информация. Не е нужно човек да е специалист по всичко за да си обзаведе жилището. За всяка работа си има хора, и ние сме тук за да ви насочим към най-правилният за вас избор, без да трябва да правите продължителни проучвания, които ви отнемат време и енергия и ви обременяват с излишна информация.

4. Авторски надзор
Авторският надзор е гаранция, че всичко което се проектира ще се реализира. Той включва следене качеството на материалите и изработката, според зададените технически параметри на интериорният проект. Ние поемаме отговорност интериорният проект да бъде реализиран, така както е одобрен, т.е. това, което сме проектирали е реално и реализируемо. За да се получи това, контролираме работата на подизпълнителите при реализирането на проекта. Клиента получава пълно техничско описание на проекта, на базата на което ние осъществяваме авторският надзор – това включва схеми, материали, цветове, модели, спецификация и т.н.

5. Реализиране на проекта
Реализирането на един интериорен проект е доста сложно нещо и могат да възникнат много сериозни проблеми. Ние препоръчваме реализирането да стане с наши партньори.

Резултатът от нашия опит е, че нещата се получават по-лесно и по-добре, ако се работи с наши партньори. Ще изброя нашите основания: 1. Ние сме работили и по други проекти с тях и познаваме тяхната работа. 2. Имаме установена система на работа, комуникацията е лесна. 3. Можем да гарантираме за качеството на тяхната работа. 4. По-лесно контролираме тяхната работа. 5. Елиминираме вероятността майсторите да направят нещата както те си искат. 6. Ние носим изцяло отговорността за тяхната работа. 7. Нашите партньори са мотивирани да направят нещата качествено, защото така ще спечелят следващ проект ако се справят добре.

Ако клиента реши сам да реализира проекта, ние издаваме техническата информация и той сам решава с кои фирми да работи. И в този случай ние сме на разположение на клиента или фирмите, с които ще работи, ако имат нужда от нас.

6. Спестява пари
Всеки човек се е специализирал в определена област и е силен в нея. Ако човек възложи изготвянето на интериорен проект на фирма той ще спести доста пари. Какво имам предвид? Всеки е силен в своята област и ако работи това което може, ще изкара пари да си позволи да плати на фирма, която да му предложи интериорно решение и той ще разполага със своето време за това, в което е силен. Иначе човек ще си разкъсва времето между същинската работа и работата по откриване на решения за обзавеждане. По този начин ще пострада работата, в която е силен и която му носи доходи, а и ще си жертва пари и време да обикаля по магазини.

7. Ние сме професионалисти
При проектиране на интериора, дизайнера използва знанията си за дизайн, ергономичност, безопасност, осветление, пропорции и цветни хармонии. Той е запознат с използваните материали, тяхното съчетание, устойчивост и качество. Благодарение на тези знания дизайнера е способен и може да предложи ефективни и красиви интериорни решения.

8. Доверен партньор
В лицето на интериорния дизайнер, клиента получава доверен партньр, който ще му помогне при обзавеждането на неговия дом. Освен, че той ще проектира интериора, ще е полезен със съвети и препоръки за фирми, които ще реализират проекта.

9. Спестява врене и грижи
Всички знаем, че времето е пари, но то е почивка и спокойствие за да сме работоспособни. Използването на услугата интериорен дизайн спестява много време да се обикаля по магазини и грижи да се търсят подходящи фирми и после да си късаме нервите с калпави майстори. Ние изготвяме интериорния проект според вашите предпочитания и ви предлагаме наши партньори, които да реализират проекта.

10. Повишаваме качеството на живот
Нашата продуктивност, удобство, организация на работата, условия на почивка, забавление и в крайна сметка качеството ни на живот зависят от ефективното и правилно решаване на пространствените задачи в интериора. Основната ни бизнес философия при проектиране на пространството е да Повишим Качеството на Живот. А то съвсем не се състои в лъскави жилища и офиси със скъпи и странно изглеждащи мебели. Качеството на живот в едно пространство е резултат от пълноценното използване на наличното пространство, ефективно разположение на функционалните зони, качествени материали, ергономични мебели и правилно съчетаване на останалите аксесоари допълващи обзавеждането. Ние вярваме, че чрез интериорен дизайн ще Повишим Качеството Ви на Живот

Важното е да имаме доверие на дизайнера. Без доверие се получава какафония от съвети и идеи на псевдомайстори и резултата не е очавания.

Автор: Стефан Русев – Интериорен дизайн