14 алтернативни броузера, които НЕ са IE6

27 Август 2009 | 17:39 | PR Kernel

Всеки от вас е запознат, че имаше кампания насочена към спирането на Internet Explorer 6. Все пак от Microsoft решиха да не предприемат тази стъпка. Затова ви предлагаме няколко алтернативи, които да помогнат за вашето удоволствие от онлайн търсенето.

Някои от членовете в списъка са сериозни играчи в сферата, но има и други, за които сигурно не сте чували. В крайна сметка нищо не ви пречи да пробвате техните функции и да ги видите как се справят в Интернет.

Mozilla Firefox

Тази платформа с отворен код е любима на почти всеки, който е работил с нея. С огромен брой налични приставки и създадените от потребителите Greasemonkey скриптове, Mozilla Firefox предлага силно и качествено търсене за потребителите. Последната версия 3.5 се определя като най-бързата в историята на продукта.

Apple Safari

Базиран на броузер енджина с отворен код WebKit, Safari на Apple е наличен и за Mac и за Windows машини. Включващ поддръжка на HTML 5 медия тагове и множество екстри, Safari е добро попълнение за вашият арсенал за търсене в интернет.

Google Chrome

Официално излязъл само за Windows, Google Chrome вече е наличен и за авантюристичния Macintosh или Linux потребители. Базиран също на WebKit енджина, Chrome се гордее със скоростта, която постига. Този броузер успя да завоюва пазарен дял бързо и задължително трябва да се наблюдава неговото развитие на пазара на интернет търсенето.

Internet Explorer 8

Ако вие сте верен привърженик на IE линията и искате да останете такъв, то тогава няма причина да откажете да се ъпргрейднете до последната версия Internet Explorer 8. Тя предлага по-добра съвместимост с уеб стандартите и повишена работоспособност, когато работи с динамични сайтове, конструирани на AJAX.

Opera

С история на иновация и поддържане на стандарти, Opera е уважаван броузер от края на 90-те години. Въпреки че никога не е успял да грабне пазарен дял, който е можело да бъде очакван, този броузер предлага високо качествено търсене и на мобилни устройства, което го прави полезен за различни платформи.

Camino е броузер само за Mac, целящ да доставя най-доброто уеб търсене за потребителите на X операционните системи. Като проектът с отворен код, базиран на енджина на Mozilla, Camino също така включва различни приставки и се интегрира с множество функции и услуги на X операционните системи.

Flock

Наричайки се “социално-медиен броузер”, Flock включва множество социално-медийно интеграции на сайтове като Twitter, Flickr, Facebook, Blogger, Picasa, Gmail и др. Наличен за Mac, Windows и Linux, Flock е захранван от структурата за приложения на Mozilla.

Seamonkey

Друг броузер от Mozilla, базиран на Mozilla? Да, точно така. Seamonkey Project обединява в едно уеб броузер с и-мейл, IRC чат и редактиране на HTML. Ако търсите подобен пакет, имате възможност да пробвате Seamonkey на Macintosh, Windows или Linux платформи.

Konqueror

Предназначен само за Linux потребители, Konqueror е едновременно уеб броузер с отворен код и файл мениджър, програмиран като ключов елемент на K Desktop Environment (KDE). Неговото име идва от 1996 г., когато излиза за първи път: “първо беше Navigator, след това Explorer и накрая Konqueror.”

Въпреки че не той все още не е завладял пазара на интернет търсене, Konqueror е популярен избор за потребителите на Linux.

K-Meleon

Само за Windows, K-Meleon е фокусиран върху това, да бъде екстремно бърз и лек, като може да бъде настройван по различни начини. Също е базиран на енджина Gecko на Mozilla.

Shiira

Още един продукт само за Mac. Броузерът Shiira е базиран на WebKit като Safari и е програмиран на Cocoa. Голямата цел на проекта е да “създаде броузер, който е по-добър и по-полезен от Safari.”

Maxton

Maxthon е друг продукт, валиден само за Windows. Първоначално е разработен в Китай с идеята да бъде направен броузер, който да има по-гъвкав интерфейс от Internet Explorer. Широко популярен в Китай, броузера си е изградил нещо като култ към себе с наличните настройки и оптимизации.

iCab

Един от броузерите в списъка, който не е безплатен. iCab е предназначен само за Mac и струва 20 долара, но може да го преживеете, просто като толерирате периодичните напомняния да си купите продукта. Съдържа множество функции, за които се твърди, че не присъстват в другите броузери.

OmniWeb

Като още един Mac броузер, OmniWeb е проект на Omni Group, чиито други софтуерни продукти включват много добри приложения като OmniFocus, OmniGraffle и OmniOutliner. Разработен чрез използването на Cocoa API, OmniWeb използва предимствата на много от функциите на X операционната система. След като в началото беше платен, по-рано тази година Omni Group заявиха, че OmniWeb ще се разпространява безплатно.

Материалът е преведен от Mashable и се публикува под редакцията на PR Kernel

HTML Version:

Text Version:

14 алтернативни броузера, които НЕ са IE6

Article Url: