Bakugan – маркетинг в действие !!!

Имам малък син и покрай него напоследък доста често гледам Cartoon Network. Когато се храни го залъгваме с анимационните филмчетата и покрай това занимание ги научих всичките на изуст. Между другото любимото ми филмче е „Самурай Джак“ icon_smile-1-4 .

Каналът от няколко месеца е преведен на български и по него вървят много реклами. Направи ми впечатление една реклама на едни играчки – Bakugan. В края на рекламата се казва, че производителя на Bakugan предупреждава, че неоригиналните играчки може да са опасни за децата. В същото време има и филмче с това име. Стана ми интересно и реших да потърся малко повече инфо за тези играчки и за това филмче.

Резултатите, които открих ме изненадаха много. Ако напишете Bakugan в Google в мрежата се показват 7 070 000 резултата, а за страници на български те са 969 000. Във vbox.com има 1000, а в youtube.com 7 750 видеота свързани с това филмче. Също има и над 20 on-line flash игри с Bakugan, има също сайт и форум.

В един детски магазин чух как едно детенце молеше майка си да му купи играчка Bakugan. Майката му каза, че има над 20 Bakuganа, а детето отвърна, че точно този го няма и иска да го има. Вижте за какъв богат асортимент става въпрос. Дори видях мартенички с Bakugan icon_smile-1-4 .

Всичко това тръгва от едно обикновенно анимационно филмче. На кратко историята е следната. Битка между доброто и злото. Бойците Дан, Руно, Шун и техните приятели се опитват да възстановят равновесието във вселената Вестроя и да спасят Земята, защото злия учен Хал Жи (човек) и бунтовния Bakugan Нага искат да властват над човешкия свят и Вестроя. До тук нищо необикновнено, познатата история вдъхновяваща млади и стари…,но не точно.

Създателите на филмчето Bakugan бързо осъзнават възможността, която се отваря пред тях с голямата популярност, която предизвиква анимацията. Забележителното е, че те не се ограничават само с пускането на играчки на пазара, които изглеждат както от филмчето. Те превръщат в реалност самия филм и битката между злото и доброто. Така дават възможност на всяко дете да помогне на Дан и приятелите му и да се включи в спасението на Вселената и Земята. Те доразвиват цялата идея, оживяват самия филм, превръщат героите в реалност и създават невероятно общество около тази история.

Създават цяло общества около идеята за Bakugan и измислят правила, който не се никак елементарни. Дори дават възможност на децата да ги доразвиват и обогатяват според своето въображение. Официалния сайт на производителя на тези играчки е страхотен пример за това как трябва да изглежда всеки фирмен сайт, който иска да изгради вълнуваща търговска марка, да ангажирате внимание и хората да се влюбят в нея. Изключително богат на информация сайт, може да се изтеглят правилата на играта, да се прочете историята на Bakugan, интересно е, че всеки Bakugan си има свое име, а те са около 100 (в един сайт дете на 7 г казва, че има 98 Bakuganа, по-голяма кака казва, че нейния брат има 30 Bakuganа и е измислил свои собствени имена, различни от официалните), да се прочете за всеки герой, може да прочетете съвети за стратегия за играта, може да си свалите тапети, скрийнсейвъри, да видите самите играчки и съпътстващите ги продукти, които са много и още интересни неща около Bakugan. Има си форум дори, където може да се свържите със „съюзници“ в битката и да научите нови тънкости в играта.

В сайта открих и интересна информация за фирмата производител. Bakugan са спечелили голяма награда TOTY – ИГРАЧКА НА ГОДИНАТА за 2009г, наричана още „Оскарите на играчките. Bakugan e спечелил и приза Property of the Year – за най-„гореща” марка на пазара, свързана както с иновативна играчкова серия, включваща самите играчки, така и с широка гама съпътстващи продукти: костюми, рекламни продукти, спортни стоки, домашна електроника, мебели, книги и много други. Производител на Bakugan е канадската фирма Spin Master™. Компания е основана през 1994 г. и основната и дейност е проектиране, производство и въвеждане на продукти за забавление за деца по целия свят. Само сайта на Bakugan е преведен на 21 езика !!!

Хората от маркетинговия отдел на Spin Master™ са свършили страхотна работа. Създали са интересен анимационен филм, който е се е харесал и предизвикал интереса на децата. Те не са се задоволили само с продажбата на самите играчки и са постигнали невероятен успех – успели са да превърнат в реалност историята не филма и да ангажират вниманието на децата като им осигуряват възможност да бъдат герои и в своя любим филм. Благодарение на играчките и съпътстващите продукти Spin Master™ постигат невероятно разпространение на своята идея за Bakugan. Всеки ден могат да гледат филма и след това да играят своята любима игра.

За мен това е страхотно маркетинг постижение – да създадеш страхотна идея, да я разпространиш, потребителите да я обожават и да поглъщат всичко ново около нея.

Между другото слогана на филмчето е Bakugan – бойци в действие, но мисля, че за нас хората, които се интересуваме от маркетинг, може да го доразвием: Bakugan – маркетинг в действие !!!

Блога по маркетинг на Стефан Русев