Die-cast моделите, колекционерска страст за мъже!

Die-cast моделите,  колекционерска страст за мъже!

Die-cast модели се произвеждат за първи път в началото на 20ти век от производители, като Meccano и Dowst Brothers. Първите модели, появили се на пазара са доста опростени, като са се използвали и по-некачествени сплави. При първите модели нe се е наблягало на интериор или на повече реализъм чрез реална функция на някой от детайлите в модела, като например въртящо се кормило и гуми, отварящи се врати или багажник, както и други малки, но любопитни детайли. В резултат на използването на по-неподходящи сплави е доста трудно да се намерят модели от преди Втората Световна Война, които да са в добро състояние. Фирмата Lesney започва да прави моделчета през 1947г., като популярната им серия Matchbox 1-75, се казва така защото винаги има 75 различни модела в линията. Тези модели стават толкова популярни, че името „Мачбокс„ се превръща в нарицателно за моделчета на коли.

През 1968г. фирмата за играчки Mattel започва производство на линията си за модели на коли „Hot wheels” в Щатите. Моделите бързо печелят популярност и стават конкурентни на Matchbox. В крайна сметка Mattel става лидер и доминира на пазара. През 60те и 70те години на миналия век модели на коли и камиони често се използват като средство за промоция от фирми, като McDonald’s, Sears, Roebuck, Kodak и.т.н.  Започва да се появява и тенденция, при която колички се купуват не само за деца, а и от възрастни, които започват да ги колекционират.

Интересни моменти са различните вълни на колекционерска страст, като например повишената популярност на колекционирането на модели на автобуси с мащаб 1:76 в края на осемдесетте и началото на деветдесетте години на миналия век. През 90те на миналия век също се забелязва покачване на интереса към  NASCAR в Щатите и различни производители започват производството на разнообразни модели на коли от Nascar оцветени в цветовете на различните състезателни отбори.

В момента основен производител на модели е Mattel. Разнообразието е голямо, като освен колички и камиони, се произвеждат автобуси и всякакви други превозни средства, дори самолети, военна техника и селскостопанска техника. Моделите се произвеждат в различни размери, като например съотношенията са : 1:18, 1:24, 1:48, 1:43 и други. По-големите модели се произвеждат с внимание към детайлите и наподобяват максимално реалния автомобил, като например имат кормило, чрез което може да се завъртят гумите, отварящи се врати и багажник. При по-малките модели някои детайли се елиминират. Например при 1:32, 1:48, 1:43 обикновено не могат да се движат гумите чрез кормилото по принцип. Обикновено при тези по-малки модели се отварят само предните врати, но винаги има изключения от правилото.

Колекционирането на модели на коли е изключително интересно хоби. След като започнете да ги събирате се препоръчва да запазите кутийките им, където да ги прибирате на сигурно място за да не бъдат увредени по някакъв начин, било то механичен или от слънчевите лъчи. Ако ги съхранявате по подходящ начин, вашите колички ще запазят външния си вид, а както всеки предмет за колекциониране никога не се знае дали определен артикул няма да стане много търсен след време и следователно да се повиши неговата стойност.

Пожелаваме ви приятно колекциониране!