DYNAMIC SPACЕ при проектиране на кухненските зони, Интериорен дизайн, INDESIGN

Когато се работи по проект за интериорен дизайн едно от най-сложните помещения за проектиране е кухнята. Тук трябва да се съобразят много неща и да се вземат много специфични решения. Ако използвате услугата интериорен дизайн това пространство ще се проектира според индивидуалните ви изисквания и то ще ви доставя удоволствие и радост всеки ден.

Как може да стане това? Като се проектира според системата DYNAMIC SPACЕ.
В кухнята на едно средностатистическо четиричленно семейство, за един ден се извършват над 100 смени на кухненската зона. До 30 различни пътища водят от и към масата. Около 50 дейности се състоят в кухненските зони. Почти 30 пъти се използват различни уреди. А само отварянето и затварянето на врати, чекмеджета и други механизми е над 80 пъти. Човек не трябва да е специалист, за да пресметне, че при това в периода на използване на една кухня се сабират хиляди часове работа.

Типове кухти.
Кухните се проектират в различни форми, в зависимост от желанието, големината на помещението и др. Съществуват П-образни, островни, С – образни, Г-образни, едноредови и двуредови. Системата за проектиране DYNAMIC SPACЕ е приложима за всяка от тях.

Ергономично препоръчани нива за съхранение на това, което ви е необходимо.
Често използваните неща трябва да бъдат съхранявани в лесно достъпни чекмеджета, намиращи се непосредствено под и над работната повърхност, както и на първо ниво в горния ред шкафове. По-рядко използваните неща да се съхраняват в следващото по височина ниво на горния ред и в съответното му ниво, в долния ред шкафове. Това спестява време при ежедневната кухненска работа.

Какво трябва да знаем при планиране на кухненските зони?
Зона „Запаси”
Изследванията сочат, че хората често подценяват тази зона и след това осъзнават нуждата от повече място за съхранение. Шкафът за запси е истинско чудо, което може да ви помогне при решаването на тази задача.

С какво всъщност се запасяваме?
Шкафовете от зона „Запасяване”, където се съхраняват така наречениете продоволствени стоки са пространствата, които при готвене се изпразват и се пълнят отново. Хладилникът и фризерът са основна съставна част от тази зона, тъй като към запасите причисляваме различни охладени и замразени хранителни продукти. Шкафовете за запаси с вътрешни чекмеджета увеличават комфорта на обслужване в тази кухненска зона. Отварят се лесно и е възможен достъпа както отгоре така и отстрани.

Продукти, които съхраняваме: • Кафе, чай, какао, корнфлейкс, мюсли • Консерви, макарони, ориз и гарнитури

• Готови храни, замразени храни, ядки, захарни изделия, захар, брашно и др.

Зона „Съхранение”
В тази зона се разполагат приборите за всекидневна употреба, това са предимно кухненски принадлежности, прибори, съдове и чаши. По-ергономично е разполагането и поместването на най-често използваните съдове и прибори в чекмеджетата от долния ред шкафове, отколкото в тези от горния.

Това са: • Прибори и съдове за хранене, сервизи и чаши

• Пластмасови кутии, дребни вещи, малки електроуреди

Зона „Миене”
Между зоните „Съхранение” и „Миене” се изминават 20% от пътищата в кухнята. Зоната „Миене” е една от най-важните, защото се използва много интензивно всеки ден. При проектиране особено внимание трябва да се отдели на мокрото пространство, място за почистващи средства и изхвърляне на отпадаци. В центъра на тази зона са разположени мивката със сифона и шкаф мивка, както и съдомиялната машина. Шкафът за мивка е прекрасен пример за креативността на системата DYNAMIC SPACЕ. Това решение превръща пространството под мивката, което често се подценява в склад за почистващи средства и материали. Тук е зоната и на кофата за отпадаци.

Зона „Подготовка”
Тази зона е основна точка в кухнята, тук протича подготовката на всяко ястие за готвене и печене. Тук се разполагат и се използват кухненските уреди. В зона „Подготовка” се намира работната повърхност в кухнята. Тази площ трябва да е добре осветена и минималната ширина е 90 см. Тук се поместват: работни прибори, уреди и купи, миксер, кухненски робот, дъка за рязане, подправки, оцет, олио, сосове и др.

Зона „Готвене”
Това е сърцето на всяка кухня – котлони, фурна, микровълнова печка, абсорбатор. Тук е мястото както на приспособленията за готвене и печене като тигани, тенджери, помощни прибори, така и на готварските ви книги. Най-подходящото място за готварските съдове и пособия, които използвате редовно, е под котлоните. Така те винаги са подръка.

Всеки проект за интериорен дизайн започва с проектиране на кухнята и планиране на петте кухненските зони – Запаси, Съхранение, Миене, Подготовка и Готвене. Те трябва да се проектират според вашите индивидуални потребности и ход на работа в кухнята. С правилното им разположение, изминаваните пътища се скъсяват, а извършваните процеси чувствително се облекчават.

Студио за интериорен дизайн INDESIGN използва системата DYNAMIC SPACE при проектиране.

Автор: Стефан Русев

За повече информация:

INDESIGN – Студио за интериорен дизайн

Article Source

rating_off-3-3rating_off-3-3rating_off-3-3rating_off-3-3rating_off-3-3 (Няма гласове)
loading-3-3 Loading …

RSS feed © 2013 Статиите.ком
Powered by WordPress · Using Article Directory plugin · Theme by Dimox