Американски научен пратеник посочи Турция като стратегическа държава в научното партньорство.

Д-р Ахмед Зевай, член на Американският консултативен съвет в областта на науката и технологиите, заяви в петък, че Турция е стратегически страна от американска гледна точка.

Д-р Зевай оцени положително тридневното си посещение в Турция и каза, че САЩ са готови да положат основите на реално сътрудничество с Турция в научната област.
Изпращането на научни пратеници е програма, инициирана от президента на САЩ Барак Обама и е съвсем нова инициатива, каза д-р Зевай и допълни, че пратениците ще създадат нова „пътна карта“ в областта на управлението на науката и технологиите, чрез които ще се развиват отношения с други страни в рамките на обхвата на програмата.

Според него, Турция практически показва вярата си в потенциала на развитие в областта на науката и технологиите, като добави, че е бил впечатлен от невероятното развитие в тези сфери през последното десетилетие.

Д-р Зевай подчерта значението на укрепването на сътрудничеството между университетите и промишлеността в разработването на нови продукти. Той добави, че е необходимо да се постигнат по-гъвкави правни договорености за превръщането на едно научно нововъведение в инвестиция.

Оценявайки нивото постигнато от Турция в областта на нанотехнологията, която се определя като наука за бъдещето, д-р Зевай каза, че Турция предлага изключителни възможности за изследвания в тази област.

Д-р Ахмед Зевай е един от трите „научни пратеници“, назначени от държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън през ноември 2009 г. Другите двама са  д-р Брус Албъртс и  д-р Илия Зерхуини.

Д-р Зевай е египетско-американски учен и носител на Нобелова награда за химия 1999 за работата си в областта на фемтохимията. Той е титулуван професор по химия и професор по физика в Калифорнийския технологичен институт и председател на катедра.


* Фемтохимия – наука, която изследва химичните реакции в изключително кратки времеви периоди, около 10–15 секунди.

HTML Version:

Text Version:

Американски научен пратеник посочи Турция като стратегическа държава в научното партньорство.

Article Url: