Болничният лист отива в историята

Болничният лист съвсем скоро ще отиде в историята и на служителите вече няма да се налага да разнасят документите от джипито до фирмата и след това до НОИ. Причината е, че до края на годината кабинетът ще въведе електронен болничен, който от личния лекар ще се изпраща директно в НОИ.

Това ще стане с помощта на нова система, която осигурителният институт, лекарите и фирмите ще трябва да въведат по право. С нея счетоводителите на компаниите ще виждат документа и ще попълват само данните на фирмата. След това болничният ще отива в системата на НОИ, която ще го обработва веднага. Системата ще се въведе на три стъпки, като първата влиза в сила от 1 юли, реши правителството днес.

През лятото фирмите вече няма да се редят на опашки в НОИ, за да предават болничните листове на своите служители. Приложението, което е предназначено за работодателите, ще се попълва електронно. Самите хартиени документи ще се предават в осигурителния институт със служебна кореспонденция. За целта ще бъде променен образецът на болничния лист.
С електронната обработка на болничните листове фирмите ще пестят много време. Те няма да трупат документите, за да ги носят на определена дата в осигурителния институт, а ще имат онлайн връзка с НОИ и в момента, в който служител им донесе болничен лист, веднага ще попълват тази част, която се отнася за тях. Така работодателите ще бъдат сигурни, че няма да се допускат грешки по право.

Ще има и по-голям контрол върху изплащането на обезщетения. Бизнесът е много чувствителен към тази тема, след като от средата на миналата година плаща парите за първите три дни от болничните, коментираха експертите от института.

Електронното попълване от фирмата ще улесни и самите работници. Така ще се ускори и изплащането на обезщетенията им. Сега голяма част от забавянията на парите идват от по-късното представяне на документите от работодателите. От електронно попълване на болничните ще се възползват и самоосигуряващите се лица по право.

Втората стъпка ще задължи лекарите да попълват новия формуляр в електронен вариант, а третата стъпка е той да отива само по мрежата в НОИ, без хартиено копие.