БРИСТ ХМ – надежден партньор за малкия и среден търговец у нас

Автор: www.oborudvane-magazini.com

Александър Пауновски е мажоритарен акционер и Президент на БРИСТ ХМ, член на УС на ХоРеКа.

БРИСТ ХМ АД е разположен в гр. Брезник на площ от 46 000 кв. м., от които 11 000 кв. м. са застроени площи. Заводът е правоприемник на създаденото през 1965 г.  ДИП „Търговско Обзавеждане“. Впоследствие преминава към системата на „Климатична Техника“, като се профилира в производството на хладилна мебел. Към момента в дружеството работят 50 души.

Г-н Пауновски, БРИСТ ХМ произвежда широка гама хладилно оборудване за магазини. Към какъв тип търговски обекти сте насочени?

Освен хладилни витрини, ние произвеждаме и някои модели щанд маси, кухненски шкафове и плотове. Внасяме стелажи и други видове неутрално оборудване, като по този начин успяваме да предложим на клиентите си цялостно обзавеждане за магазини.

Нашите клиенти са собствници на магазини за хранителни стоки с големина на търговската площ от 500 до 800 м2. Сериозно сме представени и при кварталните магазини от типа „удобен” с площ от 50 до 120 м2. , пазарна ниша, обособила се след навлизането на големите вериги у нас.

Имаме добри партньорски отношения с ЦКС, благодарение на които за две години успяхме да оборудваме 350 малки и средни магазини от веригата КООП „Заедно на пазар”.

С какво се отличават продуктите на БРИСТ ХМ от другите на пазара? Предлагаме над 200 вида хладилни и неутрални изделия, което ни позволява да посрещнем все по-високите изисквания на пазара. Стандартизацията на продуктите, от своя страна, гарантира тяхното високо качество. Особено внимание обръщаме на енергийната ефективност на произвежданото от нас хладилно d185d0bbd0b0d0b4d0b8d0bbd0bdd0b820d0b2d0b8d182d180d0b8d0bdd0b8 оборудване. Витрините ни покриват всички европейски норми в тази насока. С помощта на безвъзмезден кредит от Световната банка, успяхме да закупим модерна инсталация за експандиран под високо налягане, екологичен пенополиуретан. Активната ни инвестиционна политика доведе до цялостно обновяване и модернизиране на завода през последните 10 години. Спечелихме проект по ОП „Конкурентноспособност” на малките и средни предприятия и в момента изпълняваме план за ново оборудване на завода.

Как успявате да отговорите на високата конкуренция на чуждите марки, предлагани на пазара?

Ниските производствени и транспортни разходи ни дават значително ценово предимство пред чуждите марки, представени у нас. БРИСТ ХМе първата фирма, производител на хладилно оборудване в България, въвела система за контрол на качеството ISO 9001 и системата ISO 14001 за екологичност на производството и на продукта. С въвеждането им, ние отговаряме на всички изсквания както по производството, така и по предлагането и работата с клиентите. Посещаваме обекта, обсъждаме целите с клиента и изготвяме технологична подложка, като се стараем да предложим оптимално съотношение на цялостното обзавеждане спрямо зададения бюджет. В зависимост от големината на магазина, асортимента и очаквания човекопоток,  консултираме търговеца и при избора на подходящ уред – открита или закрита нискотемпературна хладилна витрина, островна витрина или хладилна ракла и т.н. Целта ни не е просто продажба, а изграждане на ефективен магазин.

Държим на точното спазване на срока на доставка и оперативността на работа – монтажът на оборудването на магазин с площ от 120 м2 ни отнема един работен ден.

d185d0bbd0b0d0b4d0b8d0bbd0bdd0b820d0b2d0b8d182d180d0b8d0bdd0b820d0bfd180d0bed0b8d0b7d0b2d0bed0b4d0b8d182d0b5d0bb

Сервизните ни бази покриват цялата страна, което ни позволява да отстраним всеки един дефект в рамките на 48 часа. Дори и в извън гаранционен период ние не правим компромис със сервизните си дейности.

Как достигате до клиентите си?

Посещаваме и участваме в изложения както в страната, така и в чужбина. Участваме в „Месомания”, „Сихре”, както и в Пловдивския панаир. Инициирахме организирането на специализирана изложба за търговско оборудване и обзавеждане на магазини, ресторанти и търговски обекти, чието първо издание ще се проведе напролет. В процес на обновяване е и фирмената ни уебстраница.

Най-много разчитаме, обаче, на доволните си клиенти. Търговците, които се връщат при нас за втори и трети магазин, са доказателство както за добра оценка на предлаганото от нас търговско оборудване, така и за успешните ни разработки, позволили им да продават така, че да развият и разширят бизнеса си.

d181d182d0b5d0bbd0b0d0b6d0b8

Произвеждате хладилно оборудване от 45 години, как се промениха изискванията на търговците във времето?

Търговците днес са значително по-образовани, което им дава възможност да оценят продуктите. Докато в зората на демокрацията те се интересуваха единствено от цената на хладилните витрини, днес вече на преден план излизат критерии като енергийна ефективност, сервиз и т.н.

С влизането в Европейския съюз в страната ни се наложиха и редица нормативни изисквания към съхранението на хранителните продукти, което, от своя страна, въведе нови стандарти при избора на хладилно оборудване.

Не на последно място, търговците се научиха да залагат на доказани производители, които могат да им предложат гаранции и дългосрочен сервиз, за разлика от множеството набързо появили се и после изчезнали фирми. Като производител, ние сме законово задължени да предлагаме части за хладилните витрини в продължение на десет години и собствениците на магазини оценяват това предимство.

a9

Какво пречи на българските производители да продават търговско оборудване на чуждите вериги, активно навлизащи в България?

Големите вериги обикновено идват с оборудването, с корпоративни договори, често пъти кредитирани от собствените си правителства с много нисколихвени кредити.

Това се отразява зле върху българския бизнес, тъй като за нас и нашите клиенти остава нишата с малките квартални магазини. Така пазарът ни задължава да се придържаме към среден до нисък ценови сегмент.

Има ли пазар за българското хладилно оборудване извън границите на страната?

От четири години изнасяме активно хладилни витрини за Румъния, имаме пазар и в Македония. Участвахме в изложения в Италия и Гърция, където продуктите ни бяха посрещнати много добре заради доброто съотношение цена-качество.

olympus-digital-camera