Велосипедните алеи в столицата се увеличават

Според Програмата за управление и развитие на Столична община в периода 2008 – 2011 г. в София трябва да има изградени шест велосипедни алеи, които да свързват отдалечените жилищни квартали. До сега са положени 22 км., една голяма част от които, са т.нар. „споделени трасета” или маркирана обособена зона за велосипедите на автомобилното платно или на тротоара. Очаква се да бъдат направени още 13 км до декември 2012, като велосипедните алеи ще бъдат положени по булевард „България”, в „Люлин”, както и от надлез „Надежда” до Лъвов мост.

До момента състоянието на иззиданите велотрасета в столицата, по всеобщо убеждение на професионалисти и велосипедисти, е повече от незадоволително. Според тези хора, вината за това е и избраната настилка. Истината за лошото състояние обаче, е факта, че 90% от изградените велотрасета са всъщност идентифицирани с жълта маркировка ивици от изградени територии със смесено използване, най-често тротоари. Тяхното положение само по себе си е повече от критично, поради няколко аргумента:

• Тротоарите не са предвидени за колоездачи – При полагането на настилките на тротоарите е преценено с основната мисия на тротоарите като пешеходни зони, поради което са избирани артикули с по-малка височина и товароносимост, а паркирането върху тях е причинило отместването и разхлопването на тротоарните плочи; • Настилката на тротоарите не е поставена по правилния начин – Подходът на полагане на множество тротоари в София е тротоарна плоча на 5 см височина, разположена на циментова основа. Това не е целесъобразния начин на полагане;

• Настилката е сглобена с големи фуги – По-голямата фуга, оставена при полагането, не е усложнение за места, които са пешеходни, но когато се очаква на тези площи да има смесено ползване- не е коректна, защото създава проблем при каране на велосипеди, ролери и други.