Виновни ли са компютрите и книгите за късогледството при децата?

Детето ви страда от късогледство и вие смятате, че причината за това са компютрите или книгите? Голямо заблуждение! Изследванията сочат, че вроденият астигматизъм е причина за бързото прогресиране на късогледството при децата.

Връзката между астигматизъм и миопията (късогледство) е анализирана при 298 деца с късогледство на възраст от раждането до 10 години. Средният сферичен еквивалент, определен с ретиноскоп, за групата е 2.9 диоптъра като с възрастта не се променя значително. Обаче при децата до 3 годишна възраст късогледството прогресира с 1 диоптър до 8 годишна възраст при деца от 8 до 10 г. – с диоптър 3 и повече. Също така астигматични грешки по-големи от 1 диоптър се дължат по-скоро на късогледство отколкото на астигматизъм.

Тези данни показват, че некоригираният астигматизъм във възраст, когато  зрението не е доразвито, влияе на развитието на късогледството. Така астигматичните грешки, които са често явление при децата, играят роля подобна на замъгляването на зрението, което отключва развитието на късогледство. Откриването и коригирането на тези грешки на рефракцията при децата е много важно за постигане на добри резултати.

Изключително важно е астигматизмът при децата да бъде открит и коригиран навреме. Коригирайки астигматизма, намаляватеопасността от развитие на тежки форми на късогледство.  Ако на детето ви са открити астигматизъм или късогледство, правете редовни упражнения с тренажор за очи за да забавите прогресирането на заболяването.