В магазина за бельо клиентът трябва да има директен достъп до всички артикули

Красимир Карамфилов е собственик и управител на верига магазини за бельо и конфекция „КрисКо“, Пловдив. Инженер по образование, с опит в машиностроенето. Първия си търговски обект г-н Карамфилов открива през 1998 г.

През 2006 магазините са вече девет. Някои грешки в управлението и промяната на градската среда, в съчетание с настъпилата икономическа криза, принуждават собственика да затвори три от магазините през последната година. Въпреки трудностите споделя, че прави планове за изграждане на нови търговски обекти.

Какво е най-важно при избора на локация на магазин за бельо?

Мисля, че трафикът от потенциални клиенти е определящ за успеха на един магазин за бельо. Наемните нива са фактор, но не първостепенен, защото понякога наем от 1000 лв може да се окаже нисък, а наем от 100 лв – висок. Профилът на клиентите е важен, защото той ни подсказва какво бельо да предложим в магазина.

Какво трябва да се има предвид, когато се проектира магазин за бельо?

Най-важното е да си отговорим на въпроса какво бельо ще продаваме и на кого. Задължително условие е магазинът да има добро лице и витрина, а площта не трябва да е под 25 кв.м. Независимо в кой ценови сегмент попада бельото, което ще се продава, задължително трябва да се предвиди клиентите да имат директен достъп до всички артикули. Много ефективно решение е щендерите в магазина да дават възможност на клиентите сами да си избират това, което искат. Изключително важна е и добрата осветеност на магазина.

Имате ли специални изисквания към търговското оборудване?

Търговското оборудване трябва да съответства на ценовия сегмент на продаваното бельо. Луксозното бельо е необходимо да се продава в луксозна обстановка, където визията на търговското оборудване също трябва да е луксозна. Бельото от по-ниския ценови сегмент, или т.нар. ежедневно бельо, не оправдава по-луксозното търговско обзавеждане.

Какъв е размерът на първоначалната инвестиция в магазин за бельо и за колко време би трябвало да се възвърне тя, ако магазинът се менажира успешно?

За магазин около 25 кв.м минималната сума за оборудване е около 2500 лв, а за зареждане със стока, в зависимост от вида на бельото, ще са необходими от 4000 до 10 000 лв. При успешно управление на продажбите би следвало инвестицията в оборудването да се възвърне за около година, без това да пречи на инвестиране на част от печалбата в нови артикули. Не бива да се забравя, че за да достигне един нов обект до оптималните си обороти, се изисква време и независимо, че при бельото няма рязко откроена сезонност е необходимо да минат и четирите годишни сезона.

Как планирате продажбите?

Планирането на продажбите е свързано с воденето на много точна статистика на това, което се продава и с незабавна доставка на вече продадените количества. От друга страна се прави план за предлагане на нови артикули в магазина. Тук вероятността за допускане на грешки е реална. Така в един от магазините започнахме да предлагаме луксозно бельо, но се оказа, че предпочитанията на клиентите са към по-ниския ценови сегмент. Същевременно в друг магазин, който е на по-добра локация, забелязахме, че се търси по-луксозно бельо и има застой на бельото за всеки ден. Така, след като пренасочихме част от артикулите, нещата си дойдоха на мястото.

Какво наложи затварянето на три от магазините Ви – кризата или грешки в управлението?

Нещата са доста комплексни и не би могло да се обясни с едно изречение. Едната от причините е, че за сравнително кратък период развихме веригата от магазини, а не бяхме добили опит в управлението на продажбите. Не обичам да използвам кризата като оправдание, но тя определено повлия върху решението ни да намалим броя на магазините си с цел оптимизиране на разходите. С течение на времето се променя и схемата на движение на потока от потенциални клиенти. Двата от магазините, които закрихме се намираха в търговски центрове със затихващи функции.

Кой е най-важният урок в търговията, който научихте през годините?

Клиентът е най-важният човек за нас и с решението си дали да купи от нас или да не купи, той решава нашата съдба като търговци.