В маркетинга няма, няма….

Може би най-яркият спомен от обучението ми по маркетнг е една мисъл, която ни каза преподавателя по маркетинг Юлия Узунова, тогава тя беше доцент, а сега вече може да е станала и професор. Мисълта е: “В маркетинга няма, няма….”. Тя беше окачила тази мисъл на стената в кабината си и непрекъснато ни я повтаряше.  Тази мисъл е може би най-важното, което съм научил по време на образованието си по маркетинг в ИУ-Варна.

Искам да изразя благодарността си към доцент Юлия Узунова, тя е един от хората, които поставят началото на образованието по маркетинг в България. Тя е много нестандартен преподавател, от който съм научил много. За нея образованието не се състои в заучаването на лекции и теории (това не означава, че ги отрича), а в търсенето на нестандартни решения, несъобразяване със статуквото и неприемането “НЕ” за отговор. Най-интересни бяха проектите, които тя поставяше, защото изискваха мисъл и научаване на много нови неща. Тя никога не даваше готови решения и винаги изискваше решението да се открие чрез усилие, труд и научаване на нещо ново. Винаги подкрепяше когато някой се опитва да открие нестандартно решение и полага усилия.

С много страст искам да споделя тази, мисъл, защото тя ме е водила винаги в моята работа като специалист по маркетинг. На пръв поглед не казва много, но като се замисли човек тя казва всичко, което трябва да направи маркетинга и което се очаква от него. Всички, фирми или хора, които са постигнали запомнящ се успех са били водени от тази мисъл и не са спирали пред нищо и са измисляли нови решения за старите маркетингови проблеми: отриване на клиенти, налагане на имиджа на марката, печелене на пазарен дял, борба с конкурентите и т.н.

Когато срещна трудности в работата си това е мисълта, която винаги ми дава сили да продължа и ме е вдъхновявала. Тя винаги ме е карала да не се отказвам и да търся нови начини за постигане на маркетинговите цели пред мен. Сега когато говорят отвсякъде за криза и намаляват средствата за маркетинг търсенето на различни и ефективни идеи е от изключителна важност. Запомнете “В маркетинга няма, няма….”.

Подлагането всичко на съмнение, търсенето нови и нестандартни решения винаги води до нови знания, лично и професионално развитие и постигане на нестандарно високи резултати. Когато имате да решавате проблем или търсите решение, което да ви отличи от останалите сетете се, че “В маркетинга няма, няма….” и не се отказвайте, неспирайте да търсите, да научавате нови неща и със сигурност ще откриете решението, което ще ви заведе отвъд стандартните измерения за успех.

В основата на тази мисъл е, че когато искаме да постигнем определена цел няма, няма, не съществуват пречки и стени, които да ни спрът, винаги съществува решение стига да сме достатъчно отдадени и да сме наистина решени да го открием.  Аз страстно вярвам, че  “В маркетинга няма, няма….”. Тази мисъл най-точно изразява подхода ми към маркетнга и начина по който аз го разбирам.

Между другото тази мисъл не съм я чувал от никого друг, нито съм чел някъде за нея. В интерес на истината не знам дори кой е автора. Ако някой знае кой е казал тези вдъхновяващи думи ще съм му благоадрен ако сподели.

Блога за маркетинг на Стефан Русев

HTML Version:

Text Version:

В маркетинга няма, няма….

Article Url: