Димитровден

Едно от най –хубавите именни дни на името Димитър се чества 26 октомври (Димитровден). Почита се паметта на Свети Димитър. За покровителството на светията си съперничат гърци, българи, сърби, руснаци. Предполага се, че той е бил прокопсал на Солун и е загинал мъченически за Христовата вяра на 26 октомври 306 г.

Народният култ към Свети Димитър го представя като по-голям брат на Свети Георги. Пък според народните предания от този ден започва зимния период. Широко разпространена е поговорката „Св. Георги лято носи, а Св. Димитър — зима“. Като предвестник на зимата и студа светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най–големите задушници. В представите на нашите предци Свети Димитър язди червен кон, а снежинките падат от бялата му брада. На Димитровден се прибират ралата на сухо, редят се дървата за зимата, очакват се първите снегове. Характерни са и трите дни след Димитровден — т.нар. Миши празници, спазвани предимно от жените.

Датата 26 октомври е приета и за Празник на Сливен.

Димитровден е приет също като празник на строителя. Празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички ангажирани в сферата на строителството.

Източник: смс4е.нет

HTML Version:

Text Version:

Димитровден

Article Url: