Душевен Мир в динамиката на ежедневието

Има ли начин да съчетаем душевния мир с динамиката на ежедневието? Съвместими ли са те?

Разбира се, смятам,че си пасват идеално.  Движението, динамиката, промяната е живот. Предизвикателствата ни зареждат с енергия, хъс, карат ни да се чувстваме живи и пълноценни. Но за да постигнем хармония в хаоса е необходимо да следваме естествения си ритъм на движение и покой и да променим отношението си към нещата около нас.

Ето някои по-конкретни стъпки, които предлагам:

  • Определете приоритетите си.

Разбира се, на първо място е вашият душевен мир. Напишете си го на един лист и често си го напомняйте:

Моят приоритет е моят душевен мир.

Нищо от това, което ни се случва не е по-важно от нашия душевен мир. Повярвайте ми:

Нищо не е чак толкова важно!

Притеснявате се примерно, че ще загубите работата си – ако я загубите, ще си намерите нова, ще се научите да се справяте в трудни ситуации и ще си изградите повече доверие в себе си.

Или имате „неотложни“ задачи, а не можете да смогнете да ги свършите навреме – стресът, напрежението няма да ви помогнат да свършите по-бързо. Напротив – само ще ви забави. Успокойте се – в края на краищата от всяка ситуация има изход. Дори да не успеете да изпълните навреме задачите си, това ще е далеч по-малко зло от стреса, дисхармонията, които увреждат здравето ви и ви правят непълноценни.

Или може би връзката ви е пред провал и се страхувате от отхвърляне? – приемете го като шанс в живота да ви да дойде нещо ново и хубаво, а може би и по-добро.

Хората злословят срещу вас – това означава ,че има за какво да говорят и вие сте достоен за главна тема на деня. Често критиката и оплюването са замаскиран комплимент.

А може би някой ваш близък е болен и има нужда от вас, от пари и грижи  – как ще му дадете нужното, ако самият вие сте в стрес и не се чувствате добре?

Не можете да бъдете полезен по никакъв начин нито на себе си, нито на когото и да било, за каквото и да е, ако  сте стресиран.

Не може да има по-важно нещо за нас от нашия душевен комфорт. А когато сме в хармония, тогава можем да бъдем полезни и на другите.

Когато усетите, че сте притеснени, напрегнати, сякаш притиснати, си кажете :

СТОП: Моят приоритет е моят душевен мир.

Подредете останалите си задачи по важност и се конценрирайте върху всяка от тях една по една. В повечето случаи дребните задачи ще отпаднат или ще се решат от само себе си.

  • Не се натоварвайте с отговорността абсолютно за всичко.

Вземете си помощник – децата, съпругът/ата, брат ви, сестра ви спокойно биха могли да свършат някои домашни задължения вместо вас. Доверете се на колегата, на приятеля, че може да свърши част от работата… Вие не сте незаменим, споделете задълженията си с другите.

  • Давайте си почивка. Не отлагайте почивката за някога, когато ще

приключите това или онова, когато нещата ще се оправят и т. н. Това време никога не идва, а „проблеми“ и „неотложни“ задачи  винаги ще има. Нито една работа или задача не може да бъде толкова спешна, че да не почака няколко минути – когато вие може да релаксирате, да медитирате, да пийнете едно кафе или да хапнете в близкото заведение, да погледате дървото навън или просто да затворите за малко очи и да се „изключите“ от обстановката. Тези няколко минути могат да се окажат толкова ползотворни, че да ви презаредят, да ви накарат да се почувствате по-добре, спокойни и пълни с енергия.

  • Заградете се от миналото и бъдещето. Не анализирайте какво не

сте направили, какво сте могли да направите, какво сте пропуснали… Това е безполезно и е губене на енергия, време и сили. Не се терзайте за това как ще се справите и какво ще се случи утре. Живейте тук и сега. Най-добре ще се подготвите за утрешния ден като се съсредоточите върху  настоящите задачи- една по една.

Ако прекалено се „вживеете“ в „сложността“ на проблема и се чувствате безсилни, в безизходица, когато ви обзема безпокойство, напрежение, нервност, нетърпение, значи е време да си кажете:

СТОП: Моят приоритет е моят душевен мир.

  • Променете вашето отношение към ситуациите, в които попадате.

Ако дадена ситуация ви притеснява, винаги имате поне три избора:

-да я промените така, че да ви удовлетворява. -да напуснете ситуацията или да я игнорирате.

-да я ПРИЕМЕТЕ напълно.