Един урок на Дрейтън Бърд

НАЙ- ВАЖНИТЕ ЕЛЕМЕНТИ НА ДИРЕКТНИЯ  МАРКЕТИНГ

Лекцията, която Бърд изнесе у нас, е много поучителна. Искам да ви запозная с най- съществените моменти в нея. Ето къде постави ударенията  в своята лекция този именит експерт:

1. Продукт и позициониране. Човек трябва да знае с какво се захваща, той трябва да има нуждите познания и да знае за кого създава своя продукт.

2. Тествай и проучвай! Тази точка до голяма степен изтъква важността на това да се възползваш от основното предимство на директния маркетинг – неговата измеримост.

3. Таргетиране – тук Бърд даде за пример списанието  Grazia, което е най-продаваното във Англия. Цената му е 2 паунда (около 4 лв.) за брой! Това е едно седмично издание, предназначено за широка дистрибуция, като при това то е насочено към масовия потребител.

Бърд сравни това списание с бюлетина на негов приятел, който се отпечатва на три месеца и е предназначен за много малко, но силно заинтересувани потребители. Бюлетинът има простичък дизайн, а годишният абонамент за него е между 140 и 200 паунда (от 280 до 400 лв.). Бърд подчерта, че този негов приятел е милионер благодарение на малкия си бюлетин, насочен към една малка таргет група!

4. Креативност – макар и на последно място Дърт все пак приведе и доста примери, при които креативният подход влияе положително на резултатите от директния маркетинг.

Двете правила на директния маркетинг:


1. Тествай всичко! 2. Отнасяй се към правило № 1 много сериозно!


За директната поща:

1. Целта на началото на съобщението е да накараш човека да го прочете до края. В този ред на мисли Бърд обясни, че неговата практика е показала, че информационните заглавия са по-ефективни от забавните и оригинални такива.