Затлъстяването – Да си поговорим момичета!

Проблемът със затлъстяването не е никак за пренебрегване. Трябва всички да осъзнаем, че това е болест и то трудно излечима. Също така затлъстяването е причина за възникване на много други проблеми в организма – дихателни, сърдечни, проблеми с костната система, не на последно място психически.  Да не говорим за качеството на живот на хора с наднормено тегло. Съвсем спокойно можем да характеризираме затлъстяването като световна епидемия.
Кога можем да кажем че страдаме от затлъстяване? – Когато има голям запас от  мастна тъкан в организма ни.

action_check2-3Как да разберем? – Организмът ни се нуждае от определено количество калории. Когато приемем повече от необходимото се образуват запаси от мазнини. За затлъстял смятаме човек с наднормено тегло – 20, 25% над нормалното за възрастта, пола и височината му. Теглото ни се определя от теглото на котите, мускулите, течностите и мастната тъкан. Да се измери количеството на натрупана мастна тъкан не е много лесно. Това става със специални уреди. Има обаче и по-прости методи, като например показателят за мастна тъкан в тялото. Ето как да измерим и да знаем стойностите на този показател: разделете теглото си на квадрата от височината. Пример: Вие тежите 70 килограма и сте висока 1,68 м. Ще разделим  70:1,682 =24,8

Когато резултатът е от 25 до 30 показва че имате наднормено тегло. Когато обаче показателят надминава 30 тогава вече говорим за затлъстяване.