Защо и на кого е необходим интериорният дизайнер?

Няма спор, че вече съществуват безгранични (и в прекия, и в преносния смисъл) възможности за избор на мебели и аксесоари за обзавеждане. И все пак, това разнообразие сякаш все повече поставя въпросите: Кой е всъщност интериорният дизайнер? Защо и на кого е необходим той?

Истина е, че всеки сам може да се обзаведе, но създаването на мечтаното пространство не включва само купуване на мебели, тапети, плочки, пердета осветление и т.н. Всеки има собствен вкус и желания за това как трябва да изглежда неговият дом. Но не всеки има информация как може да се реализират идеите му и дали те осигуряват уют, удобство и безопасност? Именно тук идва голямата професионална роля на интериорния дизайнер – да осигури най-доброто обзавеждане с възможно най-високото качество, съобразно бюджета.

Изясняването на идеите за предстоящия проект е първият и най-важен етап от осъществяването му. Много клиенти не са запознати с процеса на проектиране, а той е свързан с опознаване и проучване за двете страни. Дизайнерът задава много въпроси, чрез които конкретизира идеите си и връзката се осъществява на взаимно доверие. За да бъде този процес ефективен е нужно време, за да се обсъдят основните по важност неща и да се предложи конкретно интериорно решение. Дизайнерът предлага няколко варианта: схеми с най-обща концепция, подробно разположение на мебели, план за осветление, цветови комбинации и т.н. Когато е постигнато съгласие по общата концепция на дизайна, дизайнерът осигурява подробни чертежи за всеки един от елементите на проекта.

При проектиране на интериора, дизайнерът използва знанията си за дизайн, безопасност, осветление, пропорции и цветни хармонии. Той е запознат с използваните материали, тяхното съчетание, устойчивост и качество. Той е лицето, което може да осигури реализацията на проекта и да координира цялостната работа по изпълнението му.

Често смятаме, че услугите на интериорния дизайнер се ползват само при проектирането на жилища и големи търговски и офис пространства, но всъщност той може да ни бъде полезен и при по-малки проекти – например само при ремонта на една малка стая или за проектиране на ново бюро в детската стая.

Друга нерядко срещана заблуда е поставянето на знак за равенство между интериорния дизайн и декорацията. Интериорният дизайнер не е декоратор. Работата на декоратора е много по-ограничена и се фокусира повече върху украсата на дома, свързана главно с подвижните елементи: пердета, килими, мебели и предмети за украса като картини, вази, огледала и др. Дизайнерът поставя ударението повече върху основното планиране и функционалност на вътрешните пространства, отколкото на декорацията. Той решава също така технически проблеми, като функционалността, осветлението и акустиката.

Така че, ако трябва да обобщим, професионалната мисия на интериорния дизайнер е повишаване качеството на живот. А то съвсем не се състои в лъскави жилища и офиси със скъпи мебели. Продуктивността ни, удобството и в крайна сметка качеството на живот и организацията на работата ни зависят от ефектното и правилното решаване на пространствените задачи в интериора. Към това разбиране може да се прибави и фактът, че пространството, което обитаваме е сред най-големите инвестиции в нашия живот. В дома или офиса си влагаме материални и времеви ресурси, а така също много емоции, усещания и надежди.

Ако действително искаме да повишим качеството си на живот, ако желаем да избегнем недомислени решения, неприятни грешки, излишни разходи и имаме нужда от хармония и красота около себе си – значи е време да потърсим професионалните услуги на интериорния дизайнер.

Студио за интериорен дизайн – Интериорно проектиране