Здравословен живот с велоергометър

Велоергометрите са много популярни сред другите фитнес уреди, защото при тренировката с тях се движат почти всички мускули на гърба и краката на трениращия.

Съпротивлението при велоергометрите може да се настройва, така че да отговаря на индивидуалните нужди на всеки. Разнообразието в използването ги прави да отговарят на нуждите на трениращите, които ги използват – някои предпочитат бавно въртене на педалите при по-високо съпротивление, а други точно обратното – да въртят педали бързо и с ниско съпротивление. А може и темпото и съпротивлението на въртене да се променят по време на тренировката. Може да се настройва и позицията, в която стои трениращия – от по-ниска и приведена, до по-изправена.

Когато за пръв път тренирате на велоергометър е добре професионален инструктор да състави програмата ви и да следи как изпълнявате упражненията. Много е важно инструктора да знае и да следи оптималния пулс на трениращия, за да може да съобрази програмата с него и да не настъпват нежелани последствия. Освен тренировъчната програма, фитнес инструктора ще следи за правилната стойка на трениращия и необходимото съпротивление на въртене.

Обикновено такива тренировъчни програми трябва да бъдат изпълнявани три пъти седмично за поне 20 минути. Винаги трябва да започвате тренировката си с бавно въртене, особено за тези, които не са тренирани. Една от главните цели тук е да се повиши пулса на между 60 и 85% от максималния пулс на трениращия.

За тези, които предпочитат да си купят и използват велоергометър вкъщи, а не посещават фитнес зала, това е много удобен и изискващ малко място фитнес уред. Някои от тях дори са сгъваеми, така че може спокойно да ги прибирате на място, където няма да ви пречат.

Велоергометрите варират на цена от няколко стотин лева, до няколко хиляди, в зависимост от функциите, които имат.

Вместо велоергометър, добре е също да се използва велосипед. Освен че можете да го карате навън, той също може да се закрепи на специална стойка, която да позволи да въртите педали на място. Такива стойки не са скъпи и могат да бъдат купени от някои магазини.

Тренировката с велоергометър има много предимства, но също е и много полезна за хора с някакви контузии и болки в гърба. Карането на велосипед навън и бягането са много добри упражнения, които са полезни и укрепват организма на трениращия, но те са по-натоварващи и при някакви контузии изпълнението им не е препоръчително. Тук тренирането на велоергометър се явява като тяхна алтернатива.

Тренирането с велоергометър подобрява гъвкавостта на мускулите и сухожилията. То също помага до голяма степен за повишаване на подвижността на мускулите, което в противен случай може да доведе до скованост и схващания. Тренировките с велоергометър помагат за намаляване на стреса в мускултурата на трениращия и при редовното му използване се подобрява кръвообращението и се укрепва сърдечно-съдовата система.