Зъбни протези – алтернативи

Има ли подходящa алтернативa на зъбни протези? Отговора, зависещ до голяма степен от Вашата лична ситуация, е да. Зъбните протези не са единственият метод, чрез който могат да се възстановят липсващи и увредени зъби. В някои случаи алтернативата на зъбните протези е за предпочитане поради физико – биологични причини. Доста пациенти биха се отказали от целите протези и заради средствата, които трябва да отделят.

В кои случай стандартните цели протези не са подходящи? Ако зъбите на пациента са извадени преди няколко години и той не е протезиран, т.е. няма цели или частични протези, в този случай има голямо стапяне на алвеоларния гребен и няма голяма костна основа, на която да закрепим целите протези. Това може да се случи също и на пациенти, които носят протези от повече години. Случаи като горните са подходящи за поставяне на два или четири импланта, посредством които да се закрепят целите протези.

Имплантите за цели протези не се различават от зъбните импанти. Те са винтови импланти, които се поставят в костта /имплантиране/. Имплантите са титаниеви. Това е биологично поносим материал, който дава възможност за изграждане на здрава връзка между кост и имплант /остеоинтеграция/. Има ситуации, при които трябва да се подходи внимателно със зъбните импланти. Такава е например – пациент със захарен диабет. Необходими са редица изследвания и добра преценка на клинициста.

Зъбни коронки и мостове са друга алтернатива на зъбните протези. Коронката е “метална капа” или порцеланова, която пасва точно върху съществуващ зъб, който е подготвен за коронка. Зъбните мостове заместват липсващи зъби. За изработката на един мост е важно неговото планиране. Всеки мост се нуждае от опори. В случая опорите са естествени зъби. При липсата на повече зъби мостът се нуждае от повече опори. Предимство на мостовите конструкции е, че те са неснемаеми. Това ги прави предпочитан избор за пациентите.

Както виждате има доста алтернативи на зъбни протези. Важно е Вашият зъболекар да подбере най-правилната във Вашия конкретен случай.