Интерактивният маркетинг ще достигне 55 милиарда долара до 2014 г.

13 Юли 2009 | 12:48 | PR Kernel

Последната прогноза на Forrester Research предвижда, че интерактивният маркетинг в САЩ ще достигне стойност от близо 55 милиарда долара до 2014 г. Нещо повече, той ще се разраства с около 17% на година – от 12% общи рекламни инвестиции през 2009 г. до 21% през следващите пет години, предава Marketing VOX.

Според петгодишната прогноза на Forrester маркетинга в интернет търсачките, който в момента съставя повече от половината разходи за интерактивна реклама през 2009 г., ще продължи да генерира най-голямата част от средствата, нараствайки от 5.4 милиарда долара през 2009 г. до 31.6 милиарда през 2014 г., с годишен растеж от 15%.

Маркетинга в социалните медии и този в мобилните устройства ще претърпят най-високите стойности на растеж сред дигиталните тактики, според доклада. Сферата на социалните медии, която днес се оценява само на 716 милиона долара се очаква да се раздуе до 3.1 милиарда долара през 2014 г., с годишен растеж от 34%.

Подобно на тази тенденция, мобилният маркетинг, който се оценява на 391 милиона долара през 2009 г., ще нарасне до 1.3 милиарда долара през 2014 г., като ще нараства с 27% на година. И-мейл маркетинга, който се очаква годишно да расте с 11%, ще претърпи най-малък растеж, но все пак ще се увеличи от 1.2 милиарда долара до 2.1 милиарда за пет години.

От Forrester твърдят, че рекламните бюджети ще се свиват през следващите пет години, като средствата ще се насочват от по-скъпите традиционни медии към по-евтините, по-ефикасните и по-лесните за измерване интерактивни инструменти. Въпреки тази промяна, вицепрезидента и анализатор на Forrester Шар Ван Боскирк вярва, че много маркетингови специалисти ще намерят начини да се преборят да задържат отпуснатите им маркетингови бюджети. Умните стратези в маркетинга ще “разпределят неизползваните долари за инвестиции в иновациите, изследването, клиентските услуги, специфични маркетингови технологии и ИТ специалисти, с цел да развият стратегическото маркетингово влияние на техните компании”, допълва тя.