“Интернет пристрастен” тийнейджър е бил убит в китайски учебен лагер

Учебен лагер претендиращ, че лекува тийнейджърите от “интернет пристрастяване” вместо това е убил един от тях, беше съобщено днес от Tech Radar.

Американският Wall Street Journal се позовава на материала на китайския Global Times, който пише, че 16-годишният Денг Сеншан е бил бит до смърт от надзирателите в тренировъчния лагер в Гуанкси миналата събота.

Денг е бил на прицел от треньорите в лагера, защото се е движел твърде бавно, казва бащата на момчето.

Въпреки че “интернет пристрастяването” не е широко познато като медицинско състояние, учебните лагери за проблемни тийнейджъри са широко разпространени в Китай. Много от тях са с паравоенна обстановка, включваща интензивни физически упражнения и стриктна дисциплина.

Global Times отбелязва, че в съобщението на мисията на лагера се казва: “Нашите методи са тежки, но те не включват мъчения или други методи, които могат да увредят здравето на децата”. Въпреки това, Денг е бил поставен в единична килия след пристигането си в лагера и след това е бил бит до смърт.

Трима надзиратели от лагера са били разпитани от местната полиция, докато родителите на Денг призовават лагера да бъде затворен веднага. Те са заплатили 7000 юана (600 английски паунда) за едномесечния престой на Денг в лагера.

Този месец, Wall Street Journal писа, че китайските здравни власти в провинция Шандонг са наредили на клиника за лечение на “интернет зависимост” да спре да използва електрошокове като наказание за подрастващите си клиенти.