Кайтсърфингът е още познат като кайт сърф или кайтбординг.

Oпределение Kitesurfing : “Твърде възможно е, практикуването му да причини необратимо пристрастяване, което си проличава най-вече в прекалено оптимистичното и неуморно преследване на вятъра.
Също така може да има негативен ефект върху желанието за работа и продуктивността, взаимоотношенията с хората и рационалното мислене.”

Кайтсърфингът е още познат като кайт сърф или кайтбординг. За практикуването му е нужно мощно хвърчило, което тегли кайтъра по водата и малък сърфборд, уейкборд, кайтборд /дъска/. Кайтсърфистите използват дъска с ремъци за краката /страпове/ и силата на голямо, управляемо хвърчило /крило/, за да се движат по водата. Макар че изглежда доста просто, всъщност кайтсърфинга е предизвикателен спорт. Тялото на кайтърфиста /кайтър/е единствената

връзка между хвърчилото и дъската. Хвърчилото се направлява във въздуха, а дъската във водата.

Макар и спорта да е все още в “детска възраст”, неговата популярност нараства много бързо.
През 2006та броят на кайтсърфистите е приблизително 150-200 000 души. С времето, спорта става все по-безопасен благодарение на нововъведенията в дизайна на крилата и сейф-рилийз системи /системи за безопасно освобождаване от крилото/.

Като цяло този вид спортове са претърпели сериозно развитие и обезпечават както различните условия за сърфиране, така и представителите на различните стилове – уейк стайл, уейв райдинг, фриистайл, джъмпинг и круизинг. Други разновидности на спортове, в които се използва хвърчило за задвижване са – кайт лендбоардинг /по земя/, сноукайтинг /на сняг/, кайт бъггинг /с двуколки/, кайт джъмпинг /скокове/, както и използване на кайт за тласкане на каяци по вода.

Още много информация, снимки и видео : KiteSurf-Varna