Какво означава воден стълб

И така, търсите да си купите ново яке, туристическа палатка или друг продукт, който трябва да е водоустойчив? И виждате, че в описанието на продукта има посочени показатели като “5000 мм воден стълб”, което би трябвало да ви даде представа колко е издържлив на вода. Най-вероятно се питате: “Водоустойчивостта не е ли абсолютен показател? Едно нещо или е водоустойчиво, или не е.” Нали така? “А и тези 5000 мм… Какво по дяволите означават те?!?

Терминът “водоустойчив” означава, че едно нещо е непромукаемо за вода. Или поне така беше преди да навлезе употребата на дишащите водоустойчиви материи. Металите, стъклото и дебелата гума са непромукаеми. Но водоустойчивите дишащи материи от своя страна са много, много устойчиви на вода. И в този ред на мисли, ето къде започва тестването, класифицирането и самото объркване.

Тестовете за водоустойчивост на материите обикновено измерват два критерия:

  • Издържливост на дъжд (rain-room)
  • Водния стълб на материала

Производителите са въвели термина “rain-room” като показател при тестване, но това е създадено най-вече за нуждите на международните митнически служби, така че платът да може да бъде класифициран като водоустойчив или не и съответно да може да бъде обложен с точната митническа такса за внос. Този показател не е много добър за определяне на свойствата на материята.

Водният стълб е другия показател, който е създаден за измерване на абсолютната устойчивост на вода на материала, като се използва стандартната единица милиметър. Тестването за определяне на водния стълб се извършва като цилиндър с диаметър 1 инч се поставя вертикално върху парче от водоустойчивия материал и започва пълненето му с вода. Измерва се височината на водната колона в милиметри до момента, в който материята започне да пропуска.

Когато се отбелязва този показател в характеристиката на плата, това изглежда като: “5000 мм водоустойчивост” или “5000 мм воден стълб”. Много от компаниите производителки на такива материи използват вариации на този тест и резултатите се изнасят за сравнение на качествата. Резултатите от такива тестове са точни (в известни граници), което е страхотно, но все пак, когато опрете до изпробване на екипировката в реални условия, имайте едно наум.