Какво получаваме ако решим да запазим кръв и тъкан от пъпната връв на бебето ни

Днес, бъдещите бащи и майки имат възможност да имат достъп до много информация за детското здравеопазване, за разлика от всички минали поколения. Те задават повече въпроси на своите лекари, медицински сестри, акушерки, акушер-педиатри и търсят. Един от тези въпроси се отнася до извличането и съхраняването на стволови клетки от пъпната връв и от кръвта на детето им. Стволовите клетки представляват първоначалните главни недиференцирани клетки. Могат да бъдат посочени две специални характеристики: добиват възможност сами да се възстановяват чрез клетъчното деление за удълженост на живота ни и имат забележителен възможност за разстеж в различни типове клетки и тъкани, като червени или бели кръвни телца, нервни клетки, мозъчните клетки и дори клетки на сърцето. Приложението им може да бъде като ремонтираща система за тялото, за непрекъснато добавяне с други клетки. Кръвта от пъпна връв е обилен извор на мезенхимни стволови клетки и хемопоетични стволови клетки. Кръвта на пъпната връв е е с първостепенно съсредоточаване на първични хемопоетични, отколкото при костния мозък вследствие на което тя се променя в благоприятен източник на клетки за трансплантация.

По всяко време могат да се добият стволови клетки от периферна кръв и костен мозък. Канала за вземане на костен мозък има вероятност да е мъчително намирането на добър или съвършен донор има възможност да предизвика доста главоболия. Също така своловите клетки в кръвта от пъпна връв има вероятност да бъдат извлечени само при раждането на бебето. Но трябва да се има предвид че, тази безценна кръв се изхвърля в болницата.

За пръв път трансплантация на кръв от пъпна връв e осъществена през 1960 година. Но първата успешна трансплантация на кръв от пъпна връв извършена през 1988 г.В годините след първата успешна процедура , броят на трансплантациите на хемопоетични стволови клетки взети от кръв от пъпна връв разраства постоянно.