Какво представляват хемороидите

Точно определение на хемороидите няма. Те могат да бъдат описани като образувания или струпвания на тъкани във аналния канал, които се състоят от кръвоносни съдове и заобикалящите ги мускилни тъкани и еластични влакна. Аналният канал представлява последните 4 сантиметра, през които преминават фекалиите, за да излязат през ректума.

Много хора смятат появата на хемороиди за нещо необичайно, те всъщност присъстват във тялото на всички. За проблем и хемороидална болест се смята тогава, когато хемороидалните тъкани се уголемят. Въпреки че хемороидите присъстват в тялото на всеки човек, те се уголемяват и създават проблеми само на 4% от глобалното население. Хемороидите могат да причинят проблеми както на жените, така и на мъжете на възраст най-вече между 45 и 65 години.

Ако хемороидът води началото си от върха на аналния канал, се нарича вътрешен хемороид. А ако е от долният край на аналния канал, близо до ануса, се нарича външе, хемороид. Хемороидните образувания са съставени главно от кръвоносни съдове и поддържащите ги тъкани. Съдовете на аналните тъкани се подуват, а размерът на поддържащите ги тъкани се уголемява, докато се образува уголемен вътрешен хемороид. Изпъкналото образувание от тъкани и кръвоносни съдове се издава към аналния канал, където може да създаде проблеми. За разлика от вътрешните хемороиди, не е ясно как се образуват външните.

Причините за образуването на хемороиди са известни и има няколко теории, които включват недостатъчно приемане на фибри, продължителното седене в тоалетната и хроничният запек. Нито една от тези теории не е доказана експериментално. Бременността също води до уголемяване на хемороидите, но причините не са ясни. Друга теория предполага, че задържането на фекалиите, особено твърдите такива, които минават през аналния канал, е причината да дъпрат хемороидалните тъкани надолу. Още една теория предполага, че поддържащите тъкани, които са отговорни за закотвянето на хемороидалните образувания, се износват с напредването на възрастта.

Лечение хемороиди – тъй като една от главните теории за появата на хемороиди е липсата на фибри, специалистите препоръчват увеличаването на количеството приети фибри в хранителната диета на болните. Фибрите се съдържат в пресни и изсушени плодове, зеленчуци, бобови и житни растения. Препоръчителната доза е 20-30 грама фибри на ден. Приемът на течности също е много важен при лечение хемороиди и хемороидална болест.