Корпоративна социална отговорност

Според дефинираното от Световната организация за опазване и развитие на околната среда, понятието „устойчиво развитие“ предполага в своята основа да задоволява всекидневните нужди на днешното поколение без да ощетява бъдещето.

Днес е време на глобализация и много от компаниите целят бърза и стабилна печалба, като същевременно пренебрегват правата на служителите си. За щастие обществото вече е много по-чувствително към такава несправедливост и дружествата са заставени да водят бизнес, който е социално отговорен и се грижи за околната среда. Международната цел за устойчиво развитие е поставена точно след конференцията в Рио Деженейро, състояла се през 1992г.

В първата фаза на семинара, фокусът на дискусията е бил насочен в по-голяма част към екологичните аспекти – Корпоративна отговорност към околната среда, а във втората фаза се набляга върху корпоративната социална отговорност. Днес на дневен ред стои връзката между икономическото и социално развитие, което поставя напред отговорността на дружествата към обществото.

Погледнато в дългосрочен план, устойчивото развитие на една организация има възможност да бъде приложено предимно като глобална концепция за корпоративна социална отговорност (КСО), чрез която икономиката, околната и социална среда са свързани. Всички тези фактори са взаимосвързани и зависими и се изразяват толкова, доколкото без една стабилна икономическа среда не е възможно да бъдат постигнати нито природни, нито обществени изисквания. Устойчивостта се отнася до три фактора – околна среда, общество и икономика на регионално и глобално ниво, съдържащи безброй много теми.

Устойчиво ориентиран мениджмънт комбинира същевременно икономически растеж, опазване на природата и равновесие в социалната среда. Самостоятелно, ангажиране със задължение от страна на организацията и успешното решаване на възникналите конфликти са едни от най-важните критерий за устойчиво функциониране.

Дали една организация се развива устойчиво може да се определи само ако погледнем назад в миналото, защото какво така или иначе означава една фирма да работи за устойчивост? Дали това означава да се насочи към дълготрайност и полза от употреба на продукта? Каква е степента на опазване на природата която трябва да бъде постигната по време на производството? Какво означава справедливо отнасяне към служителите? Понятието КСО всъщност за много хора все още е абстрактно и твърде разтегливо.