Как да използваме огледалата в интериора на магазина

Огледалото е често срещан елемент при създаването на интериора на търговската зала. Този любим на дизайнерите многофункционален аксесоар може да скрие недостатъците в архитектурата и да създаде илюзия за повече пространство в помещението. Огледалото може услужливо да подчертае качествата на стоката в магазина и да й придаде още по-привлекателен вид. Въпреки това, огледалото е твърде „опасен” материал, тъй като неподходящото му използване може да навреди и да отблъсне клиентите.

Декоративната роля на огледалата

Когато използвате огледалата като декоративен елемент, непременно се вслушайте в съветите на експерти. Например, не се препоръчва използването на много огледала при оформлението на малко помещение, тъй като посетителите на магазина ще изпитват чувство на неловкост и дискомфорт, виждайки отражението си навсякъде.

mirror206Огледалният декор подхожда идеално за помещения с голям до среден размер, но дори и там не трябва да се прекалява и да се поставят повече от 2-3 големи огледала.

Огледалата се използват при оформлението на колони и други издатини в архитектурата на помещението, превръщайки ги в допълнение към цялостния интериор. Колоните обикновено са разположени във вътрешната част на магазина, което най-често не позволява поставянето на търговско оборудване върху и около тях. За сметка на това, обличането им с огледала е решение с много ползи. От една страна огледалата „скриват” този излишен елемент в интериора, а от друга оптически увеличават пространството. Огледалата монтирани върху колоните идеално подпомагат продажбите особено в по-големите магазини – клиентът с удоволствие хвърля поглед в най-близкото огледало, доближавайки до лицето си ту-синия, ту-белия пуловер, преди да реши с кой точно да се отправи към пробната.

Когато се използва правилно, огледалото е в състояние да прикрие някои недостатъци на помещението. Огледалната повърхност на пода или тавана оптически удължава ниското помещение и обратно – поставяне на огледало на стената в тясно помещение създава илюзия за по-голямо пространство.

Функционалната роля на огледалата

Пазарувайки, клиентът иска да види дали избраното подхожда на фигурата му, цвета на косата, очите и пр. Затова огледалата трябва да се поставят така, че да не нарушават изображението и преувеличават недостатъците.

Огледалото е един от елементите на интериора, от които не трябва да се икономисва. Използването на криви огледала или такива с неподходящ за целта размер отблъсква клиентите.

Някои магазини за дрехи поставят огледала само в пробните, но това не е най-удачният вариант, тъй като притиснат в малка и тясна ниша, клиентът не винаги може да се огледа добре. Твърде вероятно е  да реши, че дрехата не му подхожда, без да си дава сметка, че местоположението на огледалото нарушава истинския му вид.

Ако в магазина са монтирани огледала и извън пробната, позволяващи на клиента да излезе и да се огледа добре, при разумно разстояние и нормални условия на осветеност, той може да промени мнението си. В допълнение, това е удобен момент за продавача, който ще може да даде оценка и да предложи други варианти, подходящи аксесоари и пр.

В същото време не бива да се изпада и в другата крайност – огледалата да се поставят само в търговската зала, като се пропусне пробната. Хората понякога се срамуват от фигурата си и предпочитат да не се показват пред продавачите и останалите посетители, преди да са се убедили, че дрехата не подчертава недостатъците им. Компромисно решение е, използването на мобилни огледала, които могат да бъдат поставени в съблекалнята, но ако е необходимо, да се преместят и в търговската зала.

mirror205Мобилните огледала – Неправилният наклон (надолу) може да създаде впечатление за пълна фигура и нисък ръст. Най-добре е да използвате огледало с регулируем ъгъл, където всеки може индивидуално според ръста си да регулира наклона му. Слабото осветление възпрепятства правилното възприемане на отражението, затова избягвайте да го поставяте в недобре осветени зони на магазина. Не поставяйте огледалото срещу витрината на магазина, тъй като оглеждащия се в него ще вижда само очертанията на силуета си, а влизащата отвън светлина ще осветява гърба му.

Не се препоръчва поставянето на лампа непосредствено пред огледалото, защото тя ще се отазява в огледалото и човекът отново няма да вижда себе си. Светлината трябва да бъде едновременно равномерна и достатъчно силна.

Магазините за обувки имат собствена специфика при избора и инсталирането на огледала. Мнозина смятат, че огледалата там трябва да се монтират така, че да се вижда само новата обувка. И това отново не е правилно. Хората имат нужда да видят как изглеждат обувките на краката и спрямо фигурат им,  затова е желателно да се виждат в цял ръст. Ако не е възможно да се монтира такова огледало в магазина, то на помощ отново идват мобилните огледала с регулируем наклон.

Магазините за бижута. Някои поставят огледало във витрината, което силно пречи на възприятията. На дисплея обикновено се излагат много бижута, които сами по себе си отразяват светлината и излъчват силен блясък. Всичко това, отразено в огледало, води до дразнене на очите и сливане на образа.

Огледалата в бижутерските магазини е добре да се използват извън витрината и да не са твърде малки, така че да се вижда само ухото или шията. Хората очакват да видят как бижуто приляга към тялото им и голямото огледало позволява да го направят най-добре.

В магазините за козметика вместо голямо огледало е по-добре е да използвате няколко по-малки. Особено полезни са изпъкналите огледала, които увеличават отражението. Поставянето на грим е деликатна работа и за дамите е по-удобно да държат в ръката си малко огледалце, когато тестват цвета на червило или сенки за очи. Така те удобно могат да го обърнат към подходящо осветен за техния ръст и предпочитания ъгъл и да го доближат до лицето си колкото е необходимо. Освен това, когато поставят грима си, дамите правят твърде непривлекателни мимики и последното, което искат е околните да виждат отражението им в голямо огледало. Все пак не забравяйте да поставите и средно големи огледала на удобни места в магазина, за да могат клиентките да видят дали грима подхожда на цвета на косата им.