Как да отговаряме на запитвания по е-mail?

Почти всички фирми вече имат сайтове, а тези които нямат, имат поне служебни електронни пощи. Едва ли има вече продукти или услуги, за които да не можем да намерим информация в Интернет. Мрежата се използва все повече и повече за маркетинг и популяризиране на различни идеи. В основата на глобалната мрежа е хората да могат да комуникират помежду си, да търсят и споделят информация.

В резултат на горното всички ние използваме е-mail запитвания. Дали ни интересува цена, условия на услуга, резервация или питаме за определена информация най-лесния начин е да изпратим един е-mail. Въпросът, който си задавам на последък е: какво очакваме да получим когато изпращаме запитване по mail? Целта ми е да мога да си формулирам определени правила и начин как да отговарям на запитвания по е-mail.

След като получа е-mail, първото, което ми минава през главата е: „супер, привлякъл съм интерес и маркетинг подхода ми е правилен и успешен“. Но се оказва, че за успеха още доста работа трябва да се свърши.

Ще ми е интересно вашето мнение и ще споделя моите разсъждения. Това, което винаги съм си мислел е дали хората обръщат внимание когато човек отдели време и напише подробен и информативен отговор на запитването. Моята начин на мислене е следния:

Определен човек има нужда от конкретен продукт/услуга и търси информация за него. Разглежда фирмени сайтове, портали, публикации в медии, социални мрежи, форуми и всичко друго, до което успее да достигне в интернет. Избира от 2 до 5 фирми и им изпраща конкретно запитване според неговите изисквания. Това, което той очаква според мен е да се потвърди неговото положително очакване (а то е на база открита информация и впечатления), което си е създал за да може да избере конкретната фирма. Най-добрия начин за това е да се отговори подробно и да се изпрати персонализирано съобщение. Да си личи, че човек е мислил как да се реши проблема на клиента и се опитал да му предостави полезна информация.

Според мен е добре да се пише специално за всеки килент и да се избягват стандартизирани отговори, все едно има автоматичен отговор. Би било добре да се използват насочващи линкове към фирмения сайт или блог, където има подробна информация за този въпрос, примери как сме се справили с подобен проблем или че сме работили по подобен проект и т.н. Това ще създаде убеждение, че имаме опита и познаният и можем да сме полезни на клиента. Това е едната страна, но вярвам, че е необходимо и персонализиране на отговора. За да разбере клиента, че сме готови и имаме желание да му помогнем. Дори директното споменаване, че предложението е много интересно и че за нас ще е удоволствие да работим по неговия проект би свършило идеална работа. За да разбере човек, че някой изпитва същата страст, мотивация и ангажираност към неговия проект или проблем. Аз вярвам, че е добре да се каже, че имаме голямо желание, и че ще е удоволствие за нас да работим заедно (ако е истина разбира се).

На другия полюс е краткия отговор. Причините за него са много, повечето според мен резултат от ограничена бизнес култура. А именно: 1. Не давай много информация, защото не занеш дали това не е проучване от конкурент. 2. Ако клиента е сериозен той пак ще поръча. 3. Нямам време да пиша специални отговори, ако иска да поръчва мога и без неговата поръчка.

4. Безплатна информация не давам, като си плати тогава.