Как да повишим качеството си на живот

Интериорът на нашия дом е от съществено значение за начина и качеството ни на живот. Изразходваме много време, усилия и средства, за да го направим удобен, уютен и красив

Домът представлява една от големите инвестиции и ни служи много по-дълго от една дреха или дори кола. Според едно изследване периодът на използване на кухнята е около 20 години и средно прекарваме по 168 часа на месец в нея. Затова си струва човек да инвестира в повишаване на качеството на живот в неговия дом.

Нашата продуктивност, удобство, организация на работата, условия на почивка и в крайна сметка качеството ни на живот зависят от ефективното и правилно решаване на пространствените задачи в интериора. А то съвсем не се състои в лъскави жилища и офиси със скъпи и странно изглеждащи мебели, осветителни тела и други аксесоари. Качеството на живот в едно пространство е резултат от пълноценното използване на наличното пространство, ефективно разположение на функционалните зони, качествени материали, ергономични мебели и подходящо съчетаване на останалите аксесоари допълващи обзавеждането.

Според създадената през 1963 в Дания Международната федераиция на дизайнерите на интериора основна задача на интериорния дизайн е да идентифицира, проучва и творчески решава проблеми, отнасящи се до функциите и качеството на интериорната среда, за да повиши качеството на живот в нея.

Но как чрез интериорния дизайн можем да повишим качеството си на живот.

При проектиране на интериора дизайнерът използва знанията си за дизайн, безопасност, осветление, пропорции и цветни хармонии. Той е запознат с използваните материали, тяхното умело съчетание, устойчивост и качество. Поставя ударението върху основното планиране и функционалния дизайн на вътрешните пространства и решава също така технически проблеми, като осветлението и акустиката.

секи от нас е различен и е необходимо при проектиране на интериора това да е отправна точка при изготвяне на проекта. Всеки човек иска неговият дом да е красив и уютен. В правилното съчетаване на красотата и уюта се крие тънкият момент за Повишаване качеството на живот. Колкото и страхотно да изглежда един интериор, неговата основна цел е да предразполага към определена дейност – почивка, забавление, работа, хранене или готвене.

Когато интериорът се проектира според хората, които ще го обитават и се вземат под внимание техните навици, физически особености, стилови предпочитания, филосовия за живота – домът ще ни приляга като дреха по мярка, създадена за нас. Той ще бъде проектиран специално и едиствено за нас. Дизайнът на интериора ще e уникален, защото и хората са уникални със своя мироглед и начин на живот.

Вижте следния пример.

На ден в една кухня се извършват средно 360 различни дейности. За 20 години това прави 2,6 милиона дейности. Ако при всяка от тези дейности се спести малко усилие, малко разстояние и малко време, това би било огромно облекчение за нас. Голяма част от тези дейности са достигане, захващане и преместване на различни неща. За да може това да става бързо и удобно, тези неща трябва да са правилно проектирани и разположени.

Има пет основни кухненски зони – Запасяване, Съхранение, Миене, Подготовка и Готвене. В една кухня за домакинство от четирима души на ден се събират около 100 движения от една кухненска зона до друга. Изчислено, е че при кухня със смесени зони (не са проектирани правилно кухненските зони) на ден се изминават 264 м, а за 20 години това правят 1927 км. За кухня с правилно проектиране на кухненските зони на ден се изминават 210 м, а за 20 години това правят 1530 км – спестявате 397 км или 20 % по-малко изминато разстояние.

Има доста мнения дали е нужно да се инвестира в услугата интериорен дизайн или е по-добре да се вземат готови неща. Със сигурност вторият вариант  е по-евтин, но тогава всичко се унифицира, а унифицирането е в основата на обезличаване на индивидуалността. При готовите неща са взети като база средностатистическите изисвания и предпочитания, но ние не сме средностатистически хора, ние сме индивидуалности и имаме нужда да изразяваме своята индивидуалност, за да се чувстваме значими и за да изпитвеме удоволствие от живота.

Във всяка организация хората са най-скъпият и динамичен елемент. Направете ги ефективни и разходите за дизайн се възвръщат многократно.

Повече за повишаване на качеството на живот интериорния дизайн прочети тук: www.indesign-bg.com