Как да поддържаме фигура и да се освободим от излишните килограми?

Много хора, най-вече жени се чудят как да отслабнат и да поддържат фигурата си. Подлагат се на тежки диети или започват да ограничават храната. Има няколко прости правила, които ще ви осигурят желаната фигура без да се лишавате от дребни лакомства и любими храни и без да пиете хапчета.

1. Яжте обилна закуска богата на въглехидрати. Енергията от закуската се изразходва през деня и не се отразява на теглото (и все пак не прекалявайте). На обед приемете по-лека храна богата на белтъчини (мляко, млечни продукти, яйца), а за вечеря оставете витамините (зеленчуци и плодове). Вечеряйте не по-късно от 2 часа преди лягане, и не вечеряйте тежки храни (пържено и/или мазно).

2. Преди хранене изяжте поне една ябълка (най-добре зелена). Ябълките съдържат пектин, който възпрепятства усвояването на мазнините от организма.

3. Ако имате желание и постоянство спортувайте. Ако не, просто не се захващайте, защото натрупаната мускулна маса бързо се превръща в мазнини, когато прекратите спортните занимания.

4. Избягвайте “леки похапвания” след обед и най-вече вечер, в това число и яденето на семки пред телевизора. Храната която се приема след обед почти не се усвоява от организма и се превръща в така нежеланите мазнини. А ядките и семките са висококалорични и “похапването” им вечер пред телевизора води до голямо натрупване на мазнини.

Ако спазвате тези правила, бавно но сигурно ще намалите килограмите до нормата. Не очаквайте бързи резултати, видими промени във фигурата ви ще настъпят след 2-3 месеца, но резултата е сигурен, а и не е чак толкова трудно и неприятно да се спазват правилата. И най-важното не се лишавате от нищо и не е вредно за здравето ви. Успех.